Avukat Doğanoğlu: Çocuk evliliklerinde affa asla izin vermeyeceğiz!
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği kendi instagram hesaplarından avukat Senem Doğanoğlu ile yaptığı canlı yayınla infaz yasasının kadınları nasıl etkileyeceğine dikkat çekti.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak uzun zamandır gündemde olan ve geçtiğimiz günlerde kabul edilen infaz yasasıyla ilgili Avukat Senem Doğanoğlu ile konuştuk. Öncelikle bu yasanın içeriğini genel hatlarıyla ele alıp, kimleri ne koşullarda kapsadığını, yasada kadın ve kadına şiddet meselesi üzerine ne tür maddeler bulunduğunu, aftan yararlanabileceklerin düşünce tutsakları, demokrasi ve barış mücadelesi verenleri kapsamayıp yalnızca adli suçlular geçerli olması ve son olarak çocuk istismarı ile evlilik yaşının düşürülme yasasının kabul edilip edilemeyeceği soruları üzerinde durduk. 

Süreci yasal felaketimizin başlatılması olarak değerlendiren Doğanoğlu ceza kanunda birçok değişiklik ve yasal düzenlemelerin yapıldığını, fakat bu infaz kanunun kadınlar ve siyasi tutsaklar açısından bir tehdit oluşturduğunu açıkladı. Kanunun gazeteci, akademisyen ve düşünce tutsaklarını kapsamadığını bu yönüyle politik tercihini ortaya koyan bir kanun olduğunu belirtti.

Bu teklifi Türkiye tarihinde görülen en kötü teklif olarak değerlendiren Doğanoğlu, Kadınlara yönelik suçlara dair yapılan düzenlenmelerde suçların kategorileştirildiğini aynı zamanda birçok geçici düzenleme eklendiğini fakat bu geçici düzenlemelerin tarihte birçok örneği olduğu gibi sessiz sedasız bir kanun haline dönüştürüleceğini açıkladı. Cinsel suçlar ve kadın cinayetlerinden yargılananların bu düzenlenmeyle istismar, taciz ve şantaj gibi suçlardan yargılananlarınkinden farklı olacağını, tecavüz, kasten yaralama ve cinayet gibi suçluların koşullu tahliyelerinin cezalarının ¾ ünden sonra çıkacağını fakat bunun dışında kalan suçluların koşullu tahliyelerinin ise cezalarının yalnızca yarısını yattıktan sonra gerçekleşeceğini açıladı.

EVLERİMİZDE BÜYÜK TEHLİKE DEMEK…

Düşünce tutsakları dışında cinsel suçlularda dahil olmak üzere 1 yılı kalmış bir mahkumun açık cezaevine çıkabildiğini ve açık cezaevinde bulunan mahkumlarında 31 mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılıp herhangi bir denetim olmadığı sokaklarda evlerimizde ve her yerde yaşamımız açısından tehlike oluşturduklarına değindi. Koşullu tahliyesini 1 yıl kalan mahkumların açık cezaevine gönderileceğini ve burada kalmayıp izinli sayılacağını belirtti.

Evlilik yaşının düşürülmek istenmesi ve çocuk evliliklerine af meselesine ilişkinde açıklama yapan Doğanoğlu, bu yasanın sürekli olarak meclise sunulup kabul ettirilemeye çalışıldığını fakat toplum olarak, kadınlar olarak buna izin vermeyeceğimizi, yasanın geçememesinin sebebinin kadın dayanışması ve kadın mücadelesi olduğunu; bu birlik ve dayanışma ile de bu yasanın asla kabul edilmeyeceğinin altını çizdi.

İlgili haberler
İnfaz düzenlemesinin mağduru olacak kadınlardan bi...

Balıkesir’den üniversiteli genç bir okuyucumuzun mektubu, infaz yasasıyla mağdur olacak kadınların h...

Bursa Kadın Platformu: İnfaz düzenlemesi kadınlar...

Cinsel suçlardan ceza alan faillerin serbest bırakılmasına sebep olacak olan infaz düzenlemesine Bur...

Cinsel suçluların cezasını indirecek ayrımcı infaz...

Ayrımcı infaz yasası yasalaştı, yeni yasaya göre, cinsel dokunmazlığa karşı işlenen suçlarda denetim...