Aylin Sözer davasının üçüncü duruşması görüldü
29 Aralık 2020'de öldürülen İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim üyesi Dr. Aylin Sözer davasının 3. duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görüldü.

29 Aralık 2020'de öldürülen İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aylin Sözer davasının 3. duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görüldü.

Kararın çıkacağı beklenen davada savcı ve hakimlerin değişmiş olmasının sonucunda mütalaa verilmedi, duruşma ertelendi.

Duruşma çıkışında açıklama yapan Aylin Sözer’in avukatı, “Planlanmış, tasarlanmış ve hunharca işlenen bir cinayet söz konusu. Birçok talebimiz var 5237. sayılı Yasa gibi birçok saylı yasayı dile getirdik. Aşamalarda tanıklarımızı dinlettik, olay açığa çıkmış durumda, her şey açık ve net ortada. Bundan sonraki süreçte mütalaayı bekliyoruz. Son dönemde yaşanan tartışmalardan sonra önemli bir karar olarak çıkacaktır” dedi.

Duruşma öncesi Şiddeti Birlikte Bitirelim Platformu, İAÜ Kadın Araştırmaları Kulübü, İAÜ Kulüpler Birliğinin yaptıkları basın açıklamasında “Kadına yönelik şiddet, insan hakkı ihlalidir ve suçtur. Aylin Sözer nezdinde, yaşam hakkı elinden alınan tüm kadınları unutmamak ve unutturmamak adına, şiddeti sistematize eden tutum ve davranışları kınıyor, bunların temel hak ve özgürlüklerin önündeki en büyük engel olduğunu bugün de yineliyoruz” dendi.

Açıklamada, “Bireylerin yaşam hakkının anayasal güvence ile korunduğuna inanarak, hepimiz, takipçisi olduğumuz Aylin Sözer davasının adil bir şekilde sonuçlandığına şahit olmayı istiyoruz. Yaşamı boyunca, kadına yönelik şiddeti haklı bulmak için delil arayan zihniyetle mücadele eden Aylin hocamızın ‘şiddetle mücadelede bahane veya mazeret olmaz’ sözünü bir kez daha hatırlatmak isteriz” dendi.

Caydırıcı cezaların ve hukuki önlemlerin yetersizliğine dikkat çekilen açıklamada “Şiddetle mücadelede caydırıcı cezalar ve hukuki önlem mekanizmalarının ivedilikle uygulanması gerekmektedir. Yaşamında darp edilen, tacize, tecavüze uğrayan, aşağılanan, ötekileştirilen, yaşam hakkı elinden alınan her kadına ses ve dahası nefes olan Aylin hocamız için sözümüzü yükseltmeye devam edeceğiz” dendi.

NE OLMUŞTU?
İstanbul Maltepe’de İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Dr. Aylin Sözer boğazı kesilerek ve yakılarak katledilmişti. Pek çok üniversite topluluğundan, öğrencilerden, akademisyenlerden, kadın örgütlerinden cinayete tepki yağmıştı. Sanık Kemal Ayyıldız “Tasarlayarak bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ve “Silahla konutta yağma”, “Mala zarar verme”, “Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” ve “Bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış eşya hakkında nitelikli hırsızlık” suçlarından toplamda 16 yıl 5 aydan 35 yıl 6 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.
Anadolu 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya tutuklu sanık Kemal Ayyıldız savunmasında üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirterek cinayeti başka bir şahsın işlediğini ve kendisine tuzak kurulduğunu iddia etmişti. Davanın 2. duruşması 6 Nisan'da görülmüştü. 2. duruşmada ise tanıklar dinlenirken sanık Kemal Ayyıldız suçlamaları kabul etmeyerek ‘Delilleri araştırın eğer çıkmazsa beni idam edin. İdam etmezseniz ben intihar edeceğim zaten’ demişti. Avukat beyanlarının alınmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Kemal Ayyıldız’ın tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Aylin Sözer davasının 3.duruşmasına akademisyenler...

29 Aralık 2020'de öldürülen İstanbul Aydın Üniversitesinde öğretim üyesi Dr. Aylin Sözer davasının 3...

‘Aylin Hocamızın davasının takipçisi olacağız’

Dr. Öğr. Üy. Aylin Sözer’in davasının ikinci duruşmasının görülmesi üzerine İAÜ Kadın Araştırmaları...

Aylin Sözer Davası| Sanık yine yalana sarıldı, ‘Tu...

Dr. Aylin Sözer’i işkence ederek öldüren sanık Kemal Ayyıldız yargılandığı davanın 2. duruşmasında y...