AYM’den ‘kürtaj’ kararı: İstismar mağduruna 100 bin lira tazminat ödenecek
AYM çocuk yaşında cinsel istismara maruz kalan kadının kürtaj talebinin engellenmesi davasında ‘kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine’ karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) çocuk yaşında cinsel istismara maruz kalmış kadının kürtaj talebinin engellenmesi davasında “kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine” karar verdi. R.G.’ye 100 bin liralık manevi tazminat ödenecek. 

Birden fazla kişinin cinsel istismarı sonrası hamile kalan R.G.’nin ailesi, 2017’de gebeliğin sonlandırılması için Mut Sulh Ceza Hâkimliğine başvurdu. Hâkimlik, bu talebin soruşturmayı yürüten Mut Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılması gerektiğini belirterek, başvuruyu usülden reddetti. Ailenin talebi üzerine başsavcılık soruşturma dosyasını hâkimliğe gönderdi ancak hâkimlik, başsavcılığın bu talebini reddetti.

Daha sonra R.G., başsavcılığa hitaben, yaşı ve psikolojik durumu nedeniyle bebeği doğurmak istemediğini, gebeliğin sonlandırılmasının hayatını tehlikeye sokup sokmayacağı hususunda rapor aldırılmasını talep ettiğini belirten bir dilekçe yazdı. Bunun üzerine Başsavcılık, Adlî Tıp Kurulundan rapor aldırdı. Raporda, annenin hayatını tehlikeye atan normal gebelik komplikasyonları gelişebileceği, gebeliğin sonlandırılmasının hem anne hem de ceninin tıbbî yararına olacağı belirtildi.

Başsavcılık, soruşturma dosyasının son hâlini hâkimliğe tekrar gönderdi ancak hâkimlik, Adlî Tıp Kurulu raporunun yeterince ayrıntılı düzenlenmediği gerekçesiyle başsavcılığın talebini yine reddetti. R.G’nin karara itirazı da kabul edilmedi.

Başsavcılık bu defa karar verilmesi için soruşturma dosyasını sulh hukuk mahkemesine gönderdi ancak mahkeme görevsizlik kararı vererek, dosyanın hâkimliğe gönderilmesi gerektiğini belirti. Başsavcılık dosyayı hâkimliğe tekrar gönderdi ancak hâkimlik, daha öncesinde verdiği kararın kesinleştiğini belirterek başsavcılık talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

AYM, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararında kürtaj talebinin engellediği yönünde değerlendirmede bulundu. Kararda, “Olaydaki şartlar bütün olarak değerlendirildiğinde mümkün olan en kısa sürede verilmesi gereken karar, zaman faktörünün kritik öneme sahip olduğu yaklaşık iki aylık sürede bir türlü verilememiştir. Yargı makamlarının tutumu başvurucunun gebeliğin sonlandırılması imkânına erişmesini imkânsız kılmış ve başvurucuya aşırı bir külfet yüklemiştir” denildi. R.G’nin doğurmaya mecbur bırakılması ve maddi ve manevi varlığının ihlal edilmesi sonucu R.G.’ye 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Kaynak: Cumhuriyet

İlgili haberler
Latin Amerikalı kadınların kürtaj yasağı mücadeles...

Kürtajın yasak olması ve kadınların sağlıksız koşullarda kürtaj yaptırması tüm dünyada tartışma konu...

Şili’de kürtaj yasakçılığında geri adım

Şili’de kadınlar uzun soluklu kürtaj hakkı mücadelesinde bir kazanım daha elde etti. Anayasa Mahkeme...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kürtaj yasağı yeni kadın ölümleri d...

Dünyada her yıl ortalama 56 milyon kürtajın 8 milyonu sağlıksız koşullarda gerçekleşiyor. Kürtaj yas...

Faslı kadınlardan manifesto: Kürtaj yasağı artık k...

Fas’ta yüzlerce kadın, ülkede kürtajı cezalandıran kanunu protesto ederek bir manifesto yayınladı.

El Salvador’da kürtaj yasağı ya öldürüyor ya hapse...

El Salvador’da kadınlar kürtaj yasağına karşı mücadele yürütüyor. Kürtaj değil, kürtaj yasağı can al...

İrlanda’da Kürtaj Yasağı işte böyle bir mücadeleyl...

İrlanda’da yasal kürtaj hakkı için mücadele eden kadınlar: ‘Biz kürtajı değil, toplumdaki köklü deği...

ABD’de 20 hafta kürtaj yasağı için yasal düzenleme...

ABD’de seçim öncesi gündeme gelen ve halen tartışılmaya devam eden 20 hafta kürtaj yasağı Temsilcile...

GÜNÜN DİKKATİ: Brezilya’da her gün altı çocuk kürt...

Brezilya'nın kamu sağlığı sistemi SUS'un kayıtlarına göre her gün 6 kız çocuğu kürtaj oluyor. Ülkede...

GÜNÜN KİTABI: Türkiye’de kürtaj

Sedef Erkmen’in çalışması “Türkiye’de Kürtaj – AKP ve Biyopolitika” tarihsel bir perspektiften kürta...