Ayşe Tuba Arslan davası görüldü | Savcı haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi
Eskişehir’de kendisinden ayrılan Ayşe Tuba Arslan’ı satırla katleden Yalçın Özalpay yargılandığı dava görüldü. Savcı sanık hakkında haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi.

Eskişehir’de eski eşinin satırlı saldırısına uğrayıp 44 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybeden Ayşe Tuba Arslan’ın davası görüldü.  

Ayşe Tuba’yı katleden Yalçın Özalpay’ın yargılandığı dava Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme suçundan yargılanan ve 3. Duruşması görülen dava öncesi kadınlar bir araya gelerek açıklama yaptı.

Açıklamada Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez şikayet etmesine rağmen Yalçın Özalpay ile uzlaştırılmak istendiği hatırlatıldı.

Açıklama sonra görülen duruşmada savcı mütalaa vererek, sanığın tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek insan öldürme suçundan cezalandırılmasını ve haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi.

Karar duruşması 3 Temmuz’da görülecek.

‘KADINLAR DAVA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTI’

Duruşma öncesi, Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla Eskişehir Adliyesi A kapısı önünde toplanan kadınlar adına Songül Argünağa açıklama metnini okudu: “Bugün Ayşe Tuba Arslan için adalet istemeye 3. Kez Eskişehir Adliyesi önüne geldik. Ayşe Tuba da hayatta kalabilmek için 23 kez buraya gelip başvuruda bulunmuş, yaşadığı şiddetin cezalandırılmasını istemişti. Fakat ne yazık ki Eskişehir’in en işlek caddesinde, en işlek saatinde herkesin gözü önünde katledilirken de çantasında ‘Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz’ yazdığı başvuru dilekçesi vardı. Ayşe Tuba’nın tüm çabalarına rağmen duyuramadığı sesini haykırmak için bugün buradayız.”

Ayşe Tuba’nın şikayet ettikçe dosyalarının savcılık tarafından uzlaştırma bürosuna gönderildiğini hatırlatan Argünağa, “kendisini defalarca ölümle tehtit eden erkekle uzlaştırılmak istendi. 44 günlük hastane odasındaki yaşam mücadelesinin ardından Ayşe Tuba’yı , 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Gününde omuzlarımızda taşıyıp toprağa verdiğimizi unutmuyoruz. Yasta değil isyandaydık, isyandayız. Ayşe Tuba son olmadı, kadınlar sokak ortasında, evde, işyerinde erkekler tarafından öldürülmeye devam ediyor” dedi.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanunun etkin kullanılmasını, kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimi ile cezasızlık politikasından vazgeçilmesini talep ettiklerini söyleyen Songül Argünağa; “Bizler bir kişi daha eksilmemek için, haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkmak için, yan yana gelmeye mücadele etmeye devam edeceğiz! Gerçek adalet talebimizi susmadan haykıracağız! Kadınları koruyamayan ancak katillerin sırtını sıvazlayanlar, sistematik olarak kadınların hayatına kastedenler bilsinler ki biz kadınlar omuz omuza vermekten, mücadelemizi yükseltmekten ve gücümüzü kadın dayanışmasından almaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

KARAR DURUŞMASI 3 TEMMUZ’DA

Açıklamanın ardından duruşma salonuna geçildi. Pandemi nedeniyle, fiziksel mesafe kurallarına uyabilmek adına aralarında CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer’in de bulunduğu birkaç kadının ve Ayşe Tuba’nın yakınlarının davayı takip etmesine izin verildi. Mahkeme bir kısım tanığı dinledikten sonra, diğer tanıkların dinlenmesinden vazgeçti ve mütaala verilmesini istedi. Savcı mütalaasında sanığın, tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek insan öldürme suçundan cezalandırılmasını ve haksız tahrik indirimi uygulanmamasını istedi. Karar duruşması olması beklenen bir sonraki duruşma 3 Temmuz 2020 tarihinde saat 14:00’e ertelendi.

AVUKATLAR AÇIKLAMA YAPTI

Duruşma sonrası Avukat Komisyonu adına açıklama yapan Avukat Pınar Çelik Arpacı savcı mütalaasında haksız tahrik indirimi uygulanmamasının istenmesinin kendileri tarafından olumlu bulunduğunu açıklarken, Avukat Heval Yıldız Karasu dava açısından kilit önemde olan iki tanığın mahkemede dinlenmemesini eleştirdi. Ayşe Tuba Arslan’ın anne ve babasının da acılarının hala çok taze olduğu ve açıklama yapmakta zorlandıkları görüldü. CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü İstanbul Sözleşmesinin önemine vurgu yaparken CHP Ankara Milletvekili Gamze TAŞÇIER ise tüm kadın cinayetleri davalarının her platformda takipçisi olacaklarını belirtti.

İlgili haberler
Ayşe Tuba Arslan davası || Kadınlar girmesin diye...

23 şikayeti görmezden gelinen ve sokak ortasında öldürülen Ayşe Tuba Arslan davası görülüyor. Kadınl...

Ayşe Tuba Aslan davasında iddianame hazırlandı

23 kez şikayet ettiği eski eşi tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan davasında iddianame hazırlandı....

Ayşe Tuba Arslan cinayetinde devletin tüm kurumlar...

Şiddet gördüğü eski eşi hakkındaki 23 şikayetine rağmen adım adım ölüme gönderilen Ayşe Tuba Arslan...