Ayşegül Aktürk için eylem yapan sağlık emekçileri: Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz
Sağlık emekçileri, ‘Hayır!’ dediği için katledilen sağlık emekçisi Ayşegül Aktürk, şiddete maruz kalan, öldürülen bütün kadınlar ve bütün sağlık emekçileri için açıklama yaptı.

İstanbul Maltepe’deki Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanı Ayşegül Aktürk’ün ilişki teklifinin reddettiği 22 yaşındaki Muhammet E. tarafından öldürülmesine tepki gösteren sağlık çalışları hastane önünde açıklama yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık İş ve İstanbul Tabip Odası çağrısıyla Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi C Blok Acil Servis önünde bir araya gelen sağlık emekçileri “Yasayı uygula kadını yaşat!” sloganları atarken, Ayşegül’ün öldürüldüğü yere karanfil bıraktı.  

Sağlık emekçileri Ayşegül ve şiddete uğrayan, öldürülen tüm kadınlar için basın açıklaması yaptı. Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan SES Anadolu Şubesi yöneticisi Diren Doğan Gezgin, bir kişi daha eksilmek istemediklerini söyledi. Ayşegül Aktürk’ün

ilişki teklifini reddettiği Muharrem E. tarafından çocuklarının gözü önünde defalarca bıçaklanarak katledildiğini dile getiren Gezgin, “Kadına yönelik erkek şiddeti, kadının bedeni ve hayatı üzerinde kontrol hakkını kendinde gören erkek egemen sistemin sonucu. Kadınlar ‘hayır’ dedikleri erkekler tarafından ilişki kurmaya zorlanıyor, ayrılmak ya da boşanmak istedikleri erkekler tarafından şiddete uğruyor veya öldürülüyor.

Şiddete uğrayan kadınlar için gerekli tedbirleri alması gerekenler görevlerini yerine getirmiyor” dedi. İçişleri Bakanlığının ‘salgın döneminde kadına yönelik şiddet azaldı’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Gezgin, kadınların şiddet başvurularını salgını bahane ederek almayı reddeden kolluk kuvvetlerinin, 6284 sayılı Kanun’u uygun şekilde uygulamayı askıya alan adli makamlar gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekti. Gezgin şöyle devam etti: “Daha önce de karşılaştığımız gibi Ayşegül Aktürk’ün bir erkek tarafından katledilmesi medyada eril bir dille haber yapıldı. Ana akım medyada ‘Platonik aşık dehşet saçtı’ başlığıyla sunuldu. Katilin ‘aşık’, ‘sevgisine karşılık alamayan’ biri olarak resmedilmesi erkek şiddetine bir gerekçe bulunmaya çalışıldığı, katilin masumlaştırıldığı ve neredeyse hoş görüldüğü bir tablo çiziyor, kadın cinayetleri bağlamından koparılıp magazin malzemesi haline getiriliyor. Biz kadınlar; bir kişi daha eksilmek istemiyoruz.

Kadınların özgürce yaşayacakları, özgürce tercih yapacakları, erkekler tarafından taciz ve tehdit edilmeyeceği, şiddete uğramayacağı ve öldürülmeyeceği bir dünya istiyoruz. Yaşamak istiyoruz.” Gezgin sonrası SES Şişli Şubesi Başkanı Fadime Kavak ve İstanbul Tabip Odası yöneticisi Süheyla Ağkoç da konuştu. Eylem Ayşegül Aktürk’ün öldürüldüğü yere karanfil bırakılmasıyla son buldu. 

İlgili haberler
Bir kadın cinayetinin ardı

Hatice, koruma kararı dilekçesi çantasındayken kocasının bıçakla üzerine yürümesiyle camdan atılmış...

Sağlık çalışanı kadın reddettiği erkek tarafından...

Hastane çalışanı Ayşegül Aktürk, ilişki teklifine hayır dediği erkek tarafından katledildi. Çalışma...

GÜNÜN ÇAĞRISI: ‘Ayşegül Aktürk için; yaşamak ve ya...

‘Hayır!’ dediği için katledilen sağlık emekçisi Ayşegül Aktürk için ve şiddete maruz kalan, öldürüle...