Babanın kızını istismar etmesini meşru gösteren kitap tepkiler üzerine muzır neşriyat ilan edildi
Karatay Akademi Yayınlarından çıkan kitapta istismara yönelik tepki çeken ifadeler sonrası yayıncıları ve yazarı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Kitap muzır ilan edildi.

Bakanlığın açıklamasına göre, kitabı resen inceleyen Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğunu belirledi.

‘Küçüklere zararlıdır’ ibaresi eklenerek içi görülmeyen zarf veya poşet içinde satılacak kitabın teşhiri ya da reklamı yapılmayacak, yalnızca 18 yaştan büyükler satın alabilecek.

CHP KİTABI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
CHP, Karatay Akademi Yayınları'ndan çıkan “Onlar Ermiş Muradına - En Güzel Türk Masalları” isimli kitapta çocuk istismarı ve ensest ilişkiyi meşrulaştıran ifadeler sonrası konuyu Meclis gündemine taşıdı. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “Bu kitap nasıl onaylanıp bandrol alabilmiştir? Kız çocuklarını istismarı meşru gösteren bu kitap bugüne kadar kaç çocuğumuza okutuldu? Bahsi geçen kitap bugüne kadar kaç baskı yaptı ve kaç adet dağıtıldı?” diye sordu.
“En Güzel Türk Masalları” adı verilen çocuk kitabında yer alan “Sandık” adlı hikayede babanın, kızını istismar etmesi meşru gösteriliyor. Hikayede bir baba bir hocaya giderek “Hocam, yetiştirdiğin meyveyi önce kendin mi yersin, yoksa başkasına mı yedirirsin?” sorusunu soruyor. Hoca ise “Evvela kendin yersin” şeklinde yanıt veriyor. Baba, kızına durumu “ben hocadan onay aldım” diye anlatıyor.
Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde:
■ H. Erol Yıldız imzalı ve Karatay Çocuk yayınevi tarafından basılan ‘En Güzel Türk Masalları’ isimli sözde çocuk kitabı ne zamandan bu yana satılmaktadır? Bu kitabı basan yayınevi ve yazan Erol Yıldız hakkında hukuki bir soruşturma açılması için harekete geçilmiş midir? Bu yayınevi ve yazarın başka kaç kitabı bulunmaktadır?
■ Bu kitap nasıl onaylanıp bandrol alabilmiştir? Kız çocuklarını istismarı meşru gösteren bu kitap bugüne kadar kaç çocuğumuza okutuldu? Bahsi geçen kitap bugüne kadar kaç baskı yaptı ve kaç adet dağıtıldı?
■ Bu kitap okullarımızda dağıtılmış mıdır? Varsa bu okullar hangileridir? Bu kitap okullardan ve kitapçılardan toplatılarak imha edilmiş midir?
■ Özellikle çocukların okuyacağı kitaplar çok daha titizlikle incelenmesi gerekirken bu kitap nasıl oluyor da satışa sunulabilmiştir? Kitapla ilgili
gerekli denetimler yapıldı mı? Varsa kim ya da kimler yapmıştır? Bu kişilerle ilgili soruşturma açılmış mıdır?
■ Çocuk istismarını meşru gösteren ve çocukları olumsuz etkileyecek başka kitap veya yayınlar tespit edilmiş midir? Varsa bunlar hangileridir?

Görsel: Onlar Ermiş Muradına isimli kitabın kapağı

İlgili haberler
Çocuk kitabında tecavüzü meşrulaştıran ifadeler ye...

Musa Dinç imzalı ‘Gül ve Düşün’ isimli çocuk kitabında tecavüzü meşrulaştıran ifadeler yer aldı. Yaz...

Çocuklarınızı bu kitaplardan uzak tutun

Çocuğun ‘Anne ben nasıl oldum? sorusuna ‘leylekler getirdi’ cevabından daha vahim Pedagog Ali Çankır...

Muzır ilan edilen çocuk kitaplarının çevirmenine h...

Çevirmen Burcu Uğuz hakkında, ‘Kız Çocuk Hakları Bildirgesi’ ve ‘Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi’ kit...