Barış Anneleri’nden beyaz tülbentli eylem: Barış mümkün
Barış Anneleri İnisiyatifi, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde herkesi ‘barış’ için sorumluluk almaya davet etti. Savaşa karşı beyaz tülbentlerini yere atan Barış Anneleri, ‘Savaş değil barış mümkün’ dedi

İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Anneler adına burada konuşan Behiye Duman, 20 yıldır savaşa karşı barış taleplerini yinelemekten hiç vazgeçmediklerinin altını çizdi.  

Duman, “Bu savaşta on binlerce insan öldü, yüz binlerce insan cezaevlerinde ağır uygulamalara maruz bırakıldı, milyonlarcası da yerinden yurdundan edildi. Hem Kürtler hem de Türkler için çok ağır tahribatlar yaşandı. İnsani trajedilerin yanında savaş ekonomisinin yaratığı ekonomik yıkım ve ahlaki çöküş her geçen gün artarak devam ediyor. Her gün karşılaştığımız şiddet vakaları, tecavüz, işsizlik ve borç batağından intiharın eşiğine gelen insanlar, kim ne derse desin savaş politikasının doğal sonuçlarıdır” diye konuştu.

 ‘HER YERDE TEK POLİTİKANIN SAVAŞ OLDUĞU BİR DÖNEM’

İktidarın savaş politikalarını hatırlatan Duman, “5 Haziran Diyarbakır, 20 Temmuz Suruç ve 10 Ekim 2015'te Ankara’da yaşanan katliamlar hâlâ hafızalarda. Yine Sur, Cizre, Nusaybin’deki yıkımlar hala göz önünde. Tüm Türkiye'nin 15 Temmuz sonrası 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL ile yönetildiği ve darbe mekaniğinin aktif olduğu bu süreç halen de devam ediyor. İçte, dışta, her yerde tek politikanın savaş olduğu bir dönem yaşanıyor” dedi.

‘ÇÖZÜMÜN ADRESİ BELLİ’

“Ülke ve toplum adım adım felaketlerle uçuruma doğru sürükleniyor” diyen Duman, “Bizler evlatlarımız ve halklarımız adına barış mücadelesi yürüten anneler olarak savaş dışında bir seçeneğin, demokratik barış seçeneğinin mümkün olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sadece hükümete ve devlete değil, kendisini ülkenin yönetimi konusunda aday gören diğer tüm siyasi parti ve şahsiyetlere ve tüm kamuoyuna sesleniyoruz. Savaşa yol açan ve yüzyılı aşkın süredir devam eden” ifadelerinde bulundu.

Duman amaçlarının ulaşacaklarına inandıkları barış mücadelesi olduğunu söylerken, “Savaştan ve savaş politikalarının yol açtığı sorunlardan rahatsız olan herkesi sorumluluk almaya ve açıkça irade koymaya davet ediyoruz” diye konuştu.

TÜLBENTLİ EYLEM

Barış Anneleri, açıklamadan ardından kavgalı iki taraf arasındaki düşmanlığın sona erip, barışın sağlanması adına yapılan eski bir gelenek olarak beyaz tülbentlerini yere fırlattı.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
Barış Anneleri 20.yılında bir araya geldi: Anneler...

1999 yılında başlattıkları mücadeleyle ‘barış’a büyük katkı sunan Barış Anneleri 20. yıllarında İsta...

Barış, kadınların bedenlerinin ‘yağmalanacak topra...

Dünyanın her yerinde barış mücadelesinin en önünde olan kadınlar, koronavirüs salgını gölgesinde kar...

Mamak’ta kadınlar barış ve mücadele sözünü yükselt...

Ankara Mamak’ta Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla kadınlar bir araya gelerek ‘Krize,...