Batıkentli kadınlar: Sibel’in katili, kadınları koruyacak yasaları uygulamayanlardır
Batıkentli kadınlar: ‘Sibel’in katili sadece eski eşi Sezgin Zilkaya değildir. Sibel’in katili Sibel’i koruyacak yasaları uygulamayanlardır aynı zamanda.’

Balıkesir’in Edremit ilçesinde tedbir kararı aldırdıktan 4 gün sonra eski eşi Sezgin Zilkaya tarafından öldürülen Sibel Kaman için Ankara’da bir araya gelen kadınlar, "Sibel’in katili Sibel’i koruyacak yasaları uygulamayanlardır aynı zamanda. Sibel’in katili kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesini uygulamak yerine bu sözleşmeden geri çekilmek isteyenlerdir” dedi.

Batıkent Meydanında yapılan açıklamaya Sibel Kaman’ın ailesi, EMEP Ankara İl Başkan Şükran Doğan, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP Ankara Kadın Kolları yöneticileri katıldı.

Açıklamada konuşan Ayça Toprak, karakola gidip suç duyurusunda bulunup tedbir kararı çıkarılmasına rağmen işyerinde katledilen Sibel Kaman'ın yasalar uygulanmadığı için katledildiğini vurguladı. Kadına yönelik şiddetin derinleşerek artmakta olduğunu, iktidarın, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri önlemek yerine çıkardığı yasalarla, kadınların haklarına ve kazanımlarına yönelik saldırılarla kadın düşmanlığı politikalarına devam ettiğini söyleyen Toprak, “Bunun en son örneğini Aile Bakanı Derya Yanık’ın açıklamasında gördük: Pandemi döneminde kadına yönelik şiddet olaylarının tolere edilebileceğini söyleyebilecek kadar ileri gitmiştir. Evde, işyerlerinde, sokakta şiddetin her biçimi meşrulaştırılıp cezasız bırakılırken, iktidar kadınların kendilerini ve hayatlarını koruyabilecek İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasayı kaldırmaya çalışıyor. Bu yasaları uygulamak yerine kaldırmaya çalışanlar kadın katliamlarının, cinayetlerinin suç ortağıdır diyoruz. Bu yasalar uygulansaydı, kadınların tedbir kararları uygulanmış olsaydı kadınlar sokak ortasında evde işyerinde katledilmeyecekti” diye konuştu.

‘SİBEL YASALAR UYGULANMADIĞI İÇİN KATLEDİLDİ’

Yargının kadın katillerine, tacizcilerine, istismarcılarına mahkemelerde iyi hal indirimleri, kravat indirimleri uygulaması kadın katliamlarını meşrulaştırmakta olduğunu belirten Toprak, “Çıkarılan infaz yasası ile tacizcilerin, tecavüzcülerin serbest bırakılmasıyla kadınların can güvenliği tehlikeye atılmıştır. Nitekim bunun son örneği Balıkesir Edremit Akçay da yaşanmıştır. Boşandığı eşi tarafından sürekli tehdit ve taciz edilmesinden kaynaklı karakola gidip suç duyurusunda bulunup tedbir kararı çıkarılmasına rağmen Akçay da işyerinde katledilen Sibel Kaman, bu yasalar uygulanmadığı için katledilmiştir. Sibel’in katili sadece eski eşi Sezgin Zilkaya değildir. Sibel’in katili Sibel’i koruyacak yasaları uygulamayanlardır aynı zamanda. Sibel’in katili kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesini uygulamak yerine bu sözleşmeden geri çekilmek isteyenlerdir” dedi.

‘TALEPLERİMİZİ UYGULAMAYANLAR SUÇA ORTAKTIR’

Kadınların, kadın katillerine ve onları koruyup aklayanlara inat bir kişi daha eksilmemek için mücadele ettiğini vurgulayan Toprak, “Hayattan kopartılan tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Mahkeme salonlarında katledilen kadınları yargılayanlara, katillere ödül gibi indirim yağdıranlara geçit vermeyeceğiz. Kadınların katledilmediği ve özgürce yaşadığı bir ülkeyi de bugün burada toplanan kadınlar mutlaka kuracak. Kadınların özgürce yaşayacağı bir ülkeyi kurmanın yolu, şiddeti durdurmaktan, toplumsal cinsiyet eşitliğinden, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasından, 6284 Sayılı yasanın korumasından, kadınların güçlendirilmesinden, kadın emeği üzerindeki her türlü sömürüye karşı mücadele edilmesinden geçer. Bu taleplerimizi uygulamayanlar suça ortaktır. Onlar da bizim için tacizcidir, tecavüzcüdür, kadın düşmanıdır. Bizse kadın düşmanlarına geçit vermeyeceğiz. Bugün sokaktayız. Hakkımız olanı da sokaklarda alacağız! Erkek egemenliğine, kapitalizme, her türlü eşitsizliğe ve kadın düşmanlığına karşı verdiğimiz mücadelemizle dünyayı yerinden oynatacağız! Tüm kadınlara çağrımızdır: Emeğimiz, özgürlüklerimiz ve hayatlarımız için yan yana gelelim. Örgütlenelim, direnelim. Dayanışmayı büyütelim” diye seslendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sibel Kaman tedbir kararı aldıktan dört gün sonra...

Sibel Kaman, tedbir kararı aldıktan 4 gün sonra eski eşi Sezgin Zilkaya tarafından vurularak öldürül...

Sahte mahkeme kararıyla tehdit

Birgül Avdan, boşanma sürecindeki Gül Hanım'ın hikayesini anlatıyor...

Kadınlar tartışıyor: Boşanmada arabuluculuk ne anl...

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği boşanmalarda aile arabuluculuğu sistemini konuşuyor. Av...