Batman ve Şırnak’taki çocuk istismarları protesto edildi
Batman ve Şırnak’taki çocuk istismarlarını protesto gösterileri devam ediyor. Antalya ve Kocaeli’de de basın açıklamaları düzenlendi.

Şırnak ve Batman’da yaşanan çocuk istismarı vakalarına karşı tepki yükselmeye devam ediyor. Dersim’de polisin müdahale ettiği eylemin ardından Kocaeli ve Antalya’da da basın açıklamaları düzenlendi. Eylemlerde istismar ve şiddetin iktidarın politikalarından bağımsız olmadığı vurgulandı. 

ANTALYA: ‘ÇÜRÜMÜŞ ZİHNİYETİNİZİ ÇOCUKLARIMIZIN ÜSTÜNDEN ÇEKİN’
Antalya’da emek ve demokrasi güçleri tarafından Attalos Heykeli önünde yapılan açıklamada, çocuk istismarı siyah maskeler ile protesto edildi.

Basın açıklamasını okuyan Gülçin Akça, hükümetin çocuk cinayetleri ve çocuğa şiddet vakalarının durdurulabilmesi için gerekli görülen hak temelli, bütüncül politikaları uygulamada eksik olduğunu vurguladı.

Türkiye’de her ay yüzlerce çocuğun istismara uğradığını hatırlatan Akça “AKP hükümeti döneminde toplumsal cinsiyet algısı giderek geleneksel, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla derinleştiriliyor. Pozantı, Ensar Vakfı, İzmir, Gerger, Adıyaman, Cizre, Beşiri olmak üzere birçok yerde yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye yönelik açıklamalar, cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açarken kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve katliamların AKP’nin cinsiyetçi politikalarından bağımsız olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

Açıklama “Kirli ellerinizi, çürümüş zihniyetlerinizi çocuklarımızın üstünden çekin. Çocuklarımızın geleceğini karartmanıza müsaade etmeyeceğiz. Sadece istismarcılara karşı değil; istismara neden olan koşullara, istismarı meşrulaştıranlara, istismarcıları koruyanlara karşı da mücadeleyi yükseltiyoruz” denilerek noktalandı.

KOCAELİ: ‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNİ GERİCİLİĞE TESLİM ETMEYECEĞİZ’
Kocaeli Kadın Platformu’da yaşananları yaptığı açıklamayla protesto etti. Çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla af tasası ile İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara dikkat çekilen açıklamada bu durumun kadınlara ve çocuklara yönelik saldırıların artarak devam etmesine sebep olduğu vurgulandı.

Batman ve Şırnak’taki istismar vakalarında şüphelilerin uzman çavuş olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Yaşanan saldırıların faillerinin devletin silahlı kuvvetlerinin mensubu olması, kamu gücünü kullanmak ve silah taşımak gibi özel yetkilerle donatılmış olması, silah taşıma yetkisi olan kamu görevlilerinin ne kadar hoyratça seçildiğini gösterdiği gibi, çocuğa yönelik cinsel saldırıların da geldiği boyutu gözler önüne sermektedir” denildi.

Ülkede istismar vakalarının son 10 yılda yüzde 700 arttığı belirtilen açıklamada “Ülkenin dört bir yanındaki adliyelerde her yıl on binlerce çocuğa yönelik cinsel istismar davaları açılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şu ifadelerle noktalandı:

“Şiddetin cezasız kalması hele ki silah taşıma yetkisi olan devlet adına kamu gücünü kullanan faillerin cezasız kalması, failin dünyasında şiddetin uygulandığı kişiyi daha da kırılganlaştırıyor ve yok edilebilir kılıyor, İstismar kişisel değil, toplumsal bir sorundur faillerin etkili yargılanarak hak ettikleri cezaları almadıkça Hukuk ve yasalar ile ciddi yaptırımlar olmadıkça da kalıcı bir çözümü olmayacaktır.

Bizler kadınların, çocukların ve tüm kırılgan grupların şiddetten uzak, eşit, Özgür yurttaşlar olarak yaşamasının koşullarını sağlamak için yasa yapıcı ve uygulayıcılar sorumlulukları hatırlatmaya, bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Öte yandan dün Dersim’de çocuk istismarını protesto eylemine polis müdahale etti ve eyleme katılanlara biber gazı sıkıp gözaltı yaptı.


İlgili haberler
Şırnak'ta 13 yaşındaki çocuğu istismara maruz bıra...

Şırnak'ta 13 yaşındaki bir kız çocuğunu istismara maruz bırakan ve çevredekilerin tepkisi üzerine gö...

Şırnak’taki istismar vakası protesto edildi

Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğun uzman çavuş A.A. tarafından istismara maruz bırakılması kentte ve...

Batman’da cinsel saldırı iddiası: Aile karakola de...

Batman Beşiri'de 17 yaşındaki kız çocuğunun Uzman Çavuş M.O'nun cinsel saldırısına maruz kaldığı idd...