Bir ayda 80 bin kadın işsiz kaldı
BETAM raporuna göre, bir ayda 80 bin kadın işsiz kaldı. Kadın işsizliği artarken, Muğla’da işten çıkarılan bir kadının intihar ettiği öğrenildi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), “Kadın İşsizliğinde Alarm Zilleri Çalıyor” başlıklı raporu, kadın işsizliğindeki ciddi artışa işaret ederken, istihdamda erkeklerin daha çok tercih edildiğini de verilerle ortaya koydu.

EKİM’DEN KASIM’A KADIN İŞSİZLİĞİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Seyfettin Gürsel, Hamza Mutluay, Mehmet Cem Şahin imzalı rapora göre, mevsim etkilerinden arındırılmış kadın işsizlik oranı Ekim’den Kasım’a istihdam ve işgücünde sırasıyla görülen 74 ve 156 binlik artışlar sonucunda 0,6 yüzde puan artarak yüzde 14,5’e yükselirken, erkek işsizlik oranı istihdam ve işgücünde görülen 153 ve 111 binlik artış sonucu 0,3 yüzde puan azalarak yüzde 9,6’ya geriledi.

KADIN İŞSİZ 80 BİN ARTTI

BETAM raporunda, bu dönemde kadınlarda işgücü artışının istihdama kıyasla çok daha güçlü olduğu, erkek işsiz sayısının bir önceki aya göre 43 bin azalırken kadın işsiz sayısında 80 binlik artış gerçekleştiği belirtildi:

“Bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı 0,9 puanlık ciddi bir artışla yüzde 4,9’a yükseldi.”

Rapordan öne çıkan veriler şöyle:
o Kadın istihdamında son iki aydaki 281 binlik artışa ek olarak Kasım ayında da 74 binlik artış kaydedilmiştir. Buna rağmen işsiz sayısında 80 bin artış gerçekleşmiştir.
o İşgücündeki artış bir önceki aya kıyasla 156 bin seviyesindedir.
o Kasım’da kadın işgücündeki artışın istihdama kıyasla daha güçlü olması sonucunda işsizlik oranı 0,6 yüzde puanlık sert bir artışla 14,5 seviyesine yükselmiştir.
o Kasım’da erkek istihdamı 153 bin artarken işsiz sayısı da 43 bin kişi azalmış, erkek işsizlik oranı yüzde 9,9’dan yüzde 9,6’ya 0,3 yüzde puan gerilemiştir.
o Bu gelişmeler sonucunda işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı 0,9 yüzde puanlık artışla yüzde 4,9’a yükselmiştir.
o Kadın ve erkek istihdam oranları bir önceki aya kıyasla sırasıyla 0,1 ve 0,4 yüzde puan artmıştır. Bu gelişmeler sonucunda Ekim’de yüzde 29,0 olan kadın istihdam oranı Kasım’da yüzde 29,1’e yükselmiştir.
o Kadın istihdam oranı pandemi öncesi seviyesinin (0cak 2020 yüzde 27,6) 1,5 yüzde puan üzerindedir. Kasım 2018’deki yüzde 29,2 zirvesine de çok yaklaşmıştır.
o Erkek istihdam oranı ise bu dönemdeki 153 binlik güçlü istihdam artışı sayesinde 0,4 yüzde puanlık önemli bir artışla yüzde 64,4 seviyesine yükselerek Kasım 2018 zirvesini yakalamıştır.
İŞTEN ÇIKARILAN KADIN İNTİHAR ETTİ

Kadın işsizliği yükselirken, Muğla’da işten atılan bir kadının intihar ettiği bilgisi paylaşıldı. 24 yaşındaki Göksenil Feyza Çanoğlu, evinin önündeki tenteye kendisini asarak intihar etti. Arkadaşları, bir süre önce evli olduğu kişiden boşanan kadının doğum gününde işten çıkarıldığı için bunalıma girdiğini söyledi: “Kısa bir süre önce eşinden boşanmıştı. Zaten huzursuzdu, bir de doğum gününü kutlamaya hazırlanırken işten çıkarılması onun için büyük bir yıkım oldu. Çok duygusal ve iyi bir insandı. Art arda gelen bunalımları kaldıramadı ama böyle olması gerekmezdi.”

Fotoğraf: Hilal Tok / Ekmek ve Gül

İlgili haberler
KADAV: Kadın işsizliği tüm işsizlik türleri içinde...

Kadınlarla Dayanışma Vakfı yaptığı basın toplasıyla ‘Kadınların İstihdam ve Emek Deneyimlerine Bakış...

Yılın 6 ayı işsiz kalan Roza güvenceli bir iş isti...

Roza İŞKUR üzerinden başvuru yapıp geçici işlerde çalışan bir kadın. Yılın 6 ayı işsiz kalıyor. ‘Gen...

Diplomalı işsizler kalabalıklaşıyor, diploma bayağ...

‘Bayağı Kalabalığız: Üniversiteli İşsizliği’ kitabı yazarı Esra Kaya Erdoğan ile artan diplomalı işs...