Bodrum ve Ortaca'da İranlı kadınlarla dayanışma eylemi
Muğla Bodrum ve Ortaca'da kadınlar, İran’da Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesini protesto etmek ve başlayan eylemlere destek vermek için sokağa çıktı.

Muğla Bodrum’da kadınlar, İran’da Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesini protesto etmek ve başlayan eylemlere destek vermek için Bodrum Belediyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Bodrum Kadın Platformu, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi ve 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi’nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar sık sık, “Kadın yaşam özgürlük”, “Jin jiyan azadi”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Mahsa Amini isyanımızdır” sloganları attı. Kadınlar ayrıca saçlarını keserek İran’daki molla rejimi protesto etti.

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Umut Anıl Özdoğan, “Mahsa Amini İran'da, İslami kurallara göre başörtüsünü örtmediği için ahlâk polisi tarafından işkenceyle katledildi. Hegemonyasını, kadın düşmanlığı üzerinden kuran militarist, tekçi, erkek egemen molla rejimi, asıl ahlaksız olan sizsiniz. Masha'nın saç teli değil, sizin erkek devletinizdir ahlaksız olan” dedi.

“BEDENLERİMİZ ÜZERİNDEN İKTİDAR KURMANIZA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ”

İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerle İran’daki zihniyetin aynı olduğunu söyleyen Özdoğan, “Kadınlar boyun eğmedi, eğmez. Bu ataerkil, bu faşist zihniyeti reddediyoruz. İran'dan yayılan direnişi, tarihimizdeki tüm kadın direnişleri ile beraber sahipleniyor ve Bodrum'dan bir kere daha haykırıyoruz; bedenlerimiz üzerinden iktidar kurmanıza asla izin vermeyeceğiz. Laik, demokratik, özgürlükçü bir dünyayı biz kadınlar kuracağız. Bu kıyıma onurları ve saçlarının her bir teli ile direnen tüm İranlı kadınlara selam olsun” diye ekledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Ortaca Kadın Platformu da Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaparak Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etti. Basın açıklamasına EMEP, HDP, CHP ilçe temsilcileri ve Pir Sultan Kültür Derneği yönetici ve üyeleri de destek verdi.

Platform adına basın açıklaması okuyan Döndü Taka Çınar, bugün İranlı kadınların cesurca sokaklarda zorunlu başörtülerini yaktıklarını söyleyerek, “Fabrika işçilerinden esnafa, öğrencilerden öğretmenlere kadar tüm İran halkı şeriatçı diktatörlüğe karşı birleşiyor, gericiliğin saldırılarına karşı direniyor. Bu birliği beraberliği ve direnişi selamlıyoruz” dedi.

İran rejiminin, kadınların ve İran halkının laiklik, demokrasi, eşitlik ve özgürlük taleplerine karşı vahşice saldırdığını aktaran Çınar, “Ortacalı kadınlar olarak İranlı kız kardeşlerimizin mücadelesini yanındayız, kazanacaklarına inanıyoruz” diye ekledi.

Açıklama “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin jiyan azadi”, “Kadın Yaşam Özgürlük”, “Kadının saçı özgürlüğün bayrağı”, “Yaşasın İranlı kadınların haklı mücadelesi” sloganlarının ardından sona erdi.

Manşet Fotoğraf: Yaşar Anter/Anter Haber

İlgili haberler
Somayeh Rostampour anlatıyor: Mahsa Amini’nin ismi...

İran’da kadınların talepleriyle halkın geniş kesimlerinin taleplerini buluşturan koşulları ve yaşana...

İran’da Mahsa Amini için protestolar sürüyor: Bu d...

İran’da ahlak polisinin öldürdüğü Mahsa Amini için protestolar birçok kentte devam ediyor. Bağımsız...

İran’da halk ahlak polisinin Mahsa Amini'yi öldürm...

Ahlak polisi gözaltına aldıkları Mahsa Amini'yi öldürdü, Tahran sokaklarında 'Kız kardeşimi öldürenl...