BORKAD’lı kadınlar, 1 Mayıs’ı mahallelerinde de kutlayacak
BORKAD’lı kadınlar krize, şiddete, eşitsizliğe ve çocuk istismarına karşı talepleriyle mahallelerinde 1 Mayıs kutlamaya hazırlanıyor. Kadınların öncelikli talebi iş, sosyal güvence ve mahallelere kreş

İzmir’de ilçelerde, mahallelerde ve işyerinde 1 Mayıs kutlamaları ve hazırlıkları hızla devam ediyor. Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) üyesi kadınlar da talepleriyle önce 30 Nisan Salı günü saat 18.30’da Atatürk Mahallesi Cuma pazarı yerinde yapılacak açıklamaya daha sonra da merkezi eyleme katılacaklar. BORKAD’lı kadınlar ile sorunlarını ve 1 Mayıs’ta hangi taleplerle alanda olacaklarını konuştuk.

BORKAD Yönetim Kurulu Üyesi Güldalı Aktaş, 1 Mayıs hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, “8 Mart’ta krize, şiddete, tacize, tecavüze ve çocuk istismarına karşı alanlarda sesimizi duyurmaya çalıştık. Sorunlarımız aynı şekilde devam ediyor. Kriz her geçen gün büyümekte, her gün kadınlar ve çocuklar tacize, tecavüze ve şiddete maruz kalıyor. En yakınını 23 Nisan Çocuk Bayramında İstanbul Küçükçekmece’de yaşandık. Hepimizin canı yandı ve her yerde kadınlar olarak sokağa çıktık. Ama orada bitmedi. Biz biliyoruz ki bu olaylar sapkın bireylerle açıklanamaz. Bu eğitimden sağlığa, yasal uygulamalardan, siyasilerin söylemlerine varana kadar bir politikanın ürünü. Tepkiyi dindirmek ve olayların üzerini örtmek için yayın yasağı getirmekle bu gerçeğin üzeri örtülemez. Bu nedenle elbette ki kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız. Etkin önlemlerin alınması ve ceza artırımları için taleplerimizi dile getireceğiz” dedi.

İŞ, GÜVENCE VE EŞİTLİK İÇİN
Kadın işsizlik oranlarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Aktaş, “Üyelerimizin birçoğu işsiz, ev kadını, ya hiç çalışmamışlar çocuk ve yaşlı bakımı yüzünden ya da kısa bir dönem çalışmışlar. Kendi sosyal güvenceleri yok. Krizden dolayı ev ekonomisi çöktüğü için iş arayan sayısı her geçen gün artıyor, üyelerimiz arasında da. Çoğu zamanda sigortasız işlerde çalışıyorlar. Ya temizlik ya da yine yaşlı bakımı gibi işler. Bu nedenle BORKAD’lı kadınlar olarak 8 Mart’taki taleplerimizi yenileyerek aynı zamanda işsizliğe karşı, çalışma yaşamındaki eşitsizliklere karşı, iş güvencesi, emeklilik hakkı, ücretsiz kreş ve yerellerde yaşlı bakım hizmetleri gibi taleplerimizle alanda olacağız” diye konuştu. Aktaş, Atatürk Mahallesi’nde emek demokrasi güçleriyle birlikte kendi 1 Mayıs kutlamalarını yapacaklarını ifade ederek, mahalle halkına birlikte mücadele çağrısı yaptı.

7/24 ÇALIŞMAYA DEVAM
BORKAD üyesi bir çocuk annesi 37 yaşındaki Esra Sezgin daha önce çalıştığını ama şuan işsiz olduğunu belirterek, “Ev işçisi bir kadın olarak bizler ücretsiz köle hatta akşama kadar evde yatan kadınlar olarak görülüyoruz. Ama çocuğun sorumluluğu, ev temizliği, yemeği, çamaşırı, ütüsü hepsi bize bakıyor. Tabii ki bunları yaparken meslek hastalıklarına da yakalanabiliyoruz. Ama maalesef ülkemizde ev kadınlarına hiçbir hak tanınmıyor. Dışarıda çalışanların hafta sonu tatili bayramı var ama bizlerin ne hafta sonu ne bayramı nede haftalık iznimiz var neredeyse 7/24 çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

NE KADAR ÇOKSAK O KADAR GÜÇLÜYÜZ
Alınan maaşların aynı kaldığını ama her şeyin git gide pahalandığını ifade eden Sezgin, “Elektrik ve su faturası biraz çok gelse ‘Otel mi işletiyorsun? Bu ne kadar fatura?’ deniliyor. Önceden pazarda 50 liraya çoğu şeyi alırken şimdi 100 lira hiçbir şeye yetmiyor ve bunun karşılığında hayatın pahalılığı kabul edilmeyip sanki kadınlar fazla harcıyor gibi gösteriliyor. Zaten ev kadını olarak kısıtlı olan yaşamımız daha da kısıtlanıyor. Artık yapılan alışveriş günü kurtarma, karın doyurmaya yönelik oluyor” diye konuştu. Her şeyin daha kötüyü gittiğini belirten Sezgin, “Kadınlar bir şeyler yapacaksa eğer örgütlenerek yapmalı. Çünkü tek başına hiçbir şey yapılamaz. Birlikten kuvvet doğar. Ne kadar çok olursak sesimiz daha güçlü çıkar. Evlerimize kapanmayıp haklarımızı beraber arayalım, çünkü oturduğumuz yerden hiçbir şey olmuyor” diyerek tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı.

KREŞ TALEPLERİYLE ALANDA OLACAĞIZ
38 yaşındaki Sibel Keskin üniversite mezunu olmasına rağmen işsiz olduğunu belirterek, defalarca KPSS’yi denese de atanamadığını ve yaptığı diğer iş başvurularından da olumlu bir sonuç alamadığını anlattı. Eşinin işçi olduğunu ve tek maaşla geçinmenin zor olduğunu ifade eden Keskin, “Tek başına yardım almadan çocuk bakmak, artı ev işi zor. Keşke ev kadınlarına da belli bir ücret verilse, mahallelerde ücretsiz kreşler olsa daha iyi olur. Pazara ben gidiyorum genelde. Fiyatlar çok yüksek. Patates, soğan olmazsa olmaz besinleri alamıyorsak artık vay halimize. Nerdeyse tane ile alıyoruz. Ekonomik krizi halk yaşıyor, bizi yönetenlere bir şey olmuyor. Sosyal adalet yok maalesef” dedi. Çalışma yaşamında da kadınların çok fazla sorun yaşadığını dile getiren Keskin, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin son bulması ve kreş talepleri ile 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyledi.

YAŞANAN SORUNLAR ÖRGÜTLÜ MÜCADELE İLE AŞILIR
Emekli eğitim emekçisi Songül Dolu ise, “Kriz özellikle kadınları etkiliyor tabi ki. Ekonomik olarak evi kadınlar idare ediyor aslında. Yemek yapmak, çamaşır, temizlik her türlü işle kadınlar ilgileniyorlar. Bu işleri yaparken kullandıkları araçlar parayla alınan şeyler. Bu nedenle de birçok zorlukla karşı karşıya kalıyoruz” dedi. Kadınların her alanda zorluklar yaşadığını ifade eden Dolu, “Sosyal hakları iyileştirilmeli. İş yerlerinde de tacize, şiddete uğrayan kadınlar var. Buna engel olmak için gereken yapılmalı. Hamilelik dönemlerinde kadınlara sağlık hizmetleri iyileştirilmeli. Bizler bu taleplerimiz ile alanlarda olacağız” diye konuştu. Yaşanan sorunlara karşı kadınların bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Dolu, bunun da örgütlü mücadeleyle ile olacağını dile getirdi.

İlgili haberler
BORKAD’lı kadınlar dayanışma çayında bir araya gel...

Dayanışma çayında bir araya gelen kadınlar, kadın işsizliğini, yoksulluğu, krizi ve yaklaşan seçimle...

BORKAD'lı kadınlar, kadın cinayetini protesto etti

İzmir’de Fatma Yıldız, kız kardeşinin eşi tarafından çocuklarının önünde öldürüldü. BORKAD’lı kadınl...

İzmir’den işçi kadınlar: Bu yıl sesimiz daha gür ç...

Bu yıl krizin etkisin etkisi altında 1 Mayıs’a doğru giderken İzmir’de işçi kadınlar 1 Mayıs hazırlı...