BORKAD’lı kadınlar dayanışma çayında bir araya geldi
Dayanışma çayında bir araya gelen kadınlar, kadın işsizliğini, yoksulluğu, krizi ve yaklaşan seçimleri konuştu.

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), Atatürk Mahallesi Dr. Sırrı Aydoğan Kültür Merkezi'nde kadınlarla dayanışma çayı düzenledi. Etkinliğe mahalleden kadınların yanı sıra muhtar adayları ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Açılış konuşmasını yapan BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen, ülkede yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini söyleyerek, kadın işsizlik oranının erkeklerden daha fazla olduğuna dikkat çekti. Kadınların şiddetin ve ayrımcılığın her türlüsü ile karşı karşıya geldiğini, krizin de bu durumu beslediğini belirten Reyşen, “Derneğimiz hayatın her alanında var olan kadınların ortak talepleri etrafında birlikteliği ve dayanışmayı sağlamak amaçlı var. Kadınız, gücümüz birlikteliğimiz. İşte bu gücü ortaya çıkartmak için bir aradayız” dedi. Reyşen daha sonra dernek faaliyetleri hakkında kadınlara bilgi verdi.

‘KADINLARIN ÖRGÜTLENMESİ ÖNEMLİ’
Etkinlikte kurulan serbest kürsüde kadınlar söz aldı. Yerel seçimlere ve krize dikkat çeken Yıldız Dilek Albayrak, “Mutfakta bizler çalışıyoruz, pazarda bizler geziyoruz yani hayat pahalılığını en çok hisseden bizleriz. Sandığa giderken duyarlı olmalıyız. Bugün ki yaşam koşullarını, hayat pahalılığını ve çocuklarımızı hangi şartlarda okuttuğumuzu unutmadan sandığa gidelim. Sandığa giderken de kimlere oy vereceğimizi iyi düşüneceğiz” dedi.

Örgütlenmenin ve kadınların bir araya gelmesinin önemine vurgu yapan Semra Şimşek, “Kadınlara karşı yapılan saldırılardan dolayı kadınların örgütlenmesi gerçekten elzem olmuştur. Bu saldırıların durdurulabilmesi için örgütlü gücümüzü siyasi güçlere göstermeliyiz. Dernekleşmek bu nedenle çok önemli. Kadınların siyasette adı yok. Kadınların siyasette var olması için de derneklerin kadınlara destek olması lazım. Bunun için kadınların politika yapması, örgütlenmesi lazım. Daha çok bir araya gelelim, gücümüzü sisteme gösterelim” diye konuştu.

‘KENDİMİ ARTIK YALNIZ HİSSETMİYORUM’
Katılımcılardan Esra Sezgin, “Eylül ayında İzmir'e taşındım. hiç çevremiz yoktu hatta kimsemiz yoktu. Ben bu derneğe gelmeye başladığımdan beri bir sürü ablam, kardeşim, bir sürü insan oldu çevremde. Onlara çok teşekkür ediyorum. Kendimi artık yalnız hissetmiyorum” dedi.

Tüm kadınların dernekte bir araya gelmesinin önemli olduğunu dile getiren dernek başkan yardımcısı İmren Şimşek, kadınların yaşadığı sorunlara karşı dayanışmanın önemine dikkat çekerek “Kadınlar aktif olursa biz daha güzel oluruz. Birlikte olursak çok şey başarabiliriz” diye konuştu.

‘HAKLARIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’
Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, hiç bir kadının kendisini yalnız hissetmemesi gerektiğini ve kurulan derneğin önemli olduğunu belirterek, “Çünkü biz kadınlar bu hayatın yükünü en çok sırtlayanlarız. En çok biz eziliyoruz, biz emek sarf ediyoruz ama bunların karşısında olmamız gereken yerlerde değiliz. Bizi hep evlerin içine hapsetmek istiyorlar” dedi. Kadınların büyük mücadeleler ile elde ettiği hakların ellerinden alınmak istendiğini ifade eden Uyar, “Şiddet, taciz, tecavüz, öldürülme bunlar bir politikanın ürünüdür. Bizi yönetenlerin kadına bakış açısıyla ilgili. Bizler sahip olduğumuz haklarımızı vermemek için sonuna kadar mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

‘SOSYAL YAŞAMDA VE ÜRETİMDE OLACAĞIZ’
Uyar, “Bugün bir kriz ortamındayız. Çarşıya pazara gittiğimizde ne alacağımızı şaşırıyoruz. Sebze, meyve alamadıktan soran biz neye para ayıracağız. Asgari ücret ortada. Önümüzdeki yerel seçimlerde bunların hesabını sormalıyız. Seçime kadar kalan süreçte bu iktidarın, bizi yönetenlerin politikalarına neden karşıyız, neden bir araya gelmeliyiz, biz nasıl bir yaşamı hak ediyoruz ama nasıl yaşıyoruz bunları tartışmalıyız. Mart'ın sonu bahar demek isterdim ama kriz. Krizin yükünü yaptıkları programlarla bize yıkmaya çalışıyorlar. Krizin yükünü bizler ödemeyeceğiz. Bizler artık aktif, etkin politika yapmalıyız. Eve kapanmak zorunda değiliz. Biz sosyal yaşamda ve üretimde olacağız, bunu talep edeceğiz” dedi.

Kadın muhtar adaylarının söz aldığı etkinlikte mahalleye dair yapılacak çalışmalar anlatıldı. Kadınlar ayrıca derneğin kurulma çalışmalarında yer alan ancak geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Nazan Çelikel'i de andı.

İlgili haberler
BORKAD’lı kadınlar 8 Mart'a hazırlanıyor:Krize, şi...

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD), bir yandan faaliyetlerine devam ederken bir yanda da yakla...

BORKAD’dan 8 Mart çağrısı: ‘Mücadeleyi büyütelim’

Bornova Kadın Dayanışma Derneği 9 Mart Cumartesi günü saat 16.00’da düzenlediği etkinliğe tüm kadınl...

Bornova’da yaşanan kadın cinayetine karşı BORKAD ‘...

İzmir’in Bornova ilçesi İnönü Mahallesi’nde bir kadın, kız kardeşinin eşi tarafından çocuklarının ön...