Bornova’da ÇEDES’e karşı platform kuruldu | Gerici kuşatmalarına karşı mücadeleyi yükselteceğiz
İzmir Bornova'da ÇEDES'e karşı Bornova Laik Eğitim Demokratik Yaşam Platformu kuruldu. Platformun gerçekleştirdiği ilk açıklamada 'bu gerici kuşatmayı dağıtana kadar bir adım geri atmayacağız' denildi

İzmir Bornova’da Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube, Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube, Veli-Der, ÖV-DER, Emek Partisi, TİP Pir Sultan Abdal Derneği, Emekli Sen Bornova Şube, SOL Parti, BORKAD, Bornova Dersimliler Derneği ÇEDES projesine karşı bir araya gelerek “Bornova Laik Eğitim Demokratik Yaşam Platformu”nu kurdu.

“ÇEDES’e hayır. Okullarda tarikat, cemaat istemiyoruz” diyen Platform, ilk açıklamasını bugün Bornova çarşı girişinde gerçekleştirdi. “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Okullarda imam istemiyoruz”, “Laik, bilimsel, demokratik eğitim” sloganlarının atıldığı açıklamada ortak basın metnini Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Sekreteri Evren Dinçer okudu.


'EĞİTİM SİSTEMİ BİLİMSELLİKTEN VE LAİKLİKTEN UZAKLAŞIYOR'

Dinçer, ÇEDES projesi adı altında okullarda imam, vaiz ve din görevlilerinin manevi danışman ve öğretici unvanlarıyla etkinliklere katıldığını, öğrencilerin camilere götürüldüğünü söyledi. “MEB, Diyanet, dini vakıf ve derneklerin iş birliği ile okul içinde ve dışında öğrencilere yönelik hayata geçirilen dini faaliyetler, eğitim sisteminin adeta belli bir inanç ve mezhebin kuralları ve uygulamaları ile kuşatılması anlamına gelmektedir” diyen Dinçer, eğitim sisteminin en temel bilimsel ilkelerden ve laiklik anlayışından hızla uzaklaştığını söyledi.

'GERİCİ KUŞATMAYA ASLA TESLİM OLMAYACAĞIZ'

Dinçer, “Laiklik ilkesini ortadan kaldırdığınızda bir cadı avı gibi sokaklarda kadınların yaşam biçimine müdahale eden, onları toplumsal yaşam alanları ve eğitim sisteminin içinde istemeyen Taliban zihniyeti ortaya çıkacaktır. Bizler karanlık Taliban zihniyetine karşı aydınlık yarınları sokak sokak, mahalle mahalle oluşturacağız ve bu gerici kuşatmaya asla teslim olmayacağız” dedi.

Laik Eğitim Demokratik Yaşam Platformu olarak çocukların, siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirdiği dini içerikli projelerin parçası haline getirilmesine karşı çıktıklarını dile getiren Dinçer son olarak, “Okullarımızın dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, laik ve bilimsel eğitimin mekânları olması için bütün eğitim ve bilim emekçilerini, öğrenci ve velilerimizi birlikte mücadeleye davet ediyoruz. Şunu bilsinler ki bizler de artırdıkları bu gerici saldırılara karşı, toplumun ilerici değerlere inanmış tüm hücreleri ile yan yana gelerek bu kuşatmalara karşı mücadeleyi yükselteceğiz ve bu gerici kuşatmayı dağıtana kadar bir adım geri atmayacağız” dedi.

Fotoğraflar: Eda Aktaş/ Evrensel

İlgili haberler
İzmir’de ÇEDES bilgilendirmesi yapan öğretmene uya...

İzmir Bayındır’da Eğitim Sen temsilcisi Muhammet Çağrıtekinci’ye “ÇEDES projesindeki görevlilerin pe...

Bitlis'te ÇEDES kapsamında öğrencilere 'şeytan taş...

Bitlis’in Hizan ilçesinde bir ortaokulda öğrencilere ÇEDES kapsamında, “hac ibadetini” öğretmek gere...

Laiklik nasıl hedefe oturtuluyor?

AKP’den önceki iktidarların tarif ettiğinden öteye, sermayenin, iktidarların ihtiyaçlarına göre şeki...