Bu gelinlikli protestonun sebebi size de çok tanıdık gelecek
Türkiye’de de çıkarılmak istenen ancak, protestolar sonrası geri çekilen tecavüz yasasının bir benzeriyle Lübnanlı kadınların da başı dertte. Lübnan’da yasa tepkilere rağmen şubat ayında onaylandı.

Lübnan’da, “Tecavüz, saldırı, adam kaçırma ve zorla evlendirmeyi" düzenleyen 522. Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girmesi Lübnanlı kadınlar tarafından tepki ile karşılandı. Beyrut sahilindeki palmiye ağaçlarına gelinlik asarak yasayı protesto eden kadınlar yasanın kadınları kimliksizleştirdiğini söylüyor. 2016 Kasımında Türkiye’de de büyük tartışmalar yaratan ve kadınların protestolarıyla geri çekilen istismarın evlilikle cezasız ve meşru kılınmasına tasarısı Lübnanlı kadınların da belası. Lübnan Meclis Komitesi Kararı ile şubat ayında onaylanan 522. Yasa ile tecavüze uğrayan kadın tecavüzcü ile evlenirse tecavüzcü ceza almayacak. Lübnanlı kadın örgütleri ise Lübnan Parlamentosu önünde düzenledikleri eylemlerle yasayı protesto etti. Beyrut’ta yapılan eylemlerde kadınlar Beyrut sahilinde 31 adet gelinliği palmiye ağaçlarına astı. Lübnanlı sanatçı Mireille Honein, “522. madde kadınları kimliksizleştiriyor ve bu yasa, bize bunu dayatanlar için de utanç verici” dedi. Lübnan’ın Kadın İşleri Bakanı Jean Oghassabian de 522. maddenin taş devrine ait olduğunu söyledi. “İnsanların artık bu konudan bahsetmeleri kabul edilemez. Bir kadının tecavüze maruz kalması ve daha sonra hapishaneye satılmasının nasıl makul olabilir” sözleriyle yasayı eleştirdi.

NÜFUSUN YÜZDE 60’I YASANIN KALDIRILMASINI İSTİYOR
Lübnan’da uygulanan yasanın 522. maddesinde “Herhangi bir suçu (tecavüz, kaçırma ve çocuk istismarı suçu) işleyen bir kişi ile mağdur kişi arasında yasal olarak bir evlilik gerçekleştirilebilir. Kovuşturma durdurulabilir ve karar geri çekilebilir” ifadesi yer alıyor. Bu madde kadınları hiçbir şekilde korumuyor, aksine yasa kadınlara çok ciddi zararlar veriyor. Lübnan’da nüfusun yüzde 60’ı bu maddenin kaldırılmasını talep ediyor. Bu maddenin tecavüze maruz kalan kadınların maddi ve manevi tazminat ve mahkeme haklarını gözardı ettiği düşünülüyor. Nüfusun yüzde 73’ü kadınların tecavüzcü ile evlenme baskısı altında olduğunu ve bu evliliklerin eşler için hem sosyal hem de evlilik içi travmalara yol açacağını düşünüyor. 

BEYAZ ELBİSE TECAVÜZÜ ÖRTMEZ KAMPANYASI
Lübnan’da bir sivil toplum kuruluşu olan ABAAD uzun süre sosyal medyada yasa ile ilgili bir farkındalık kampanyası yürüttü. Kadınların, meclis görüşmeleri sırasında yaptıkları eylemlerde giydikleri üzeri kanlı beyaz bandajlarla yapılan elbise, tecavüz sonucu evlendirilen kadınların yaşadıklarını anlatıyor, “Beyaz Elbise Tecavüzü Örtmez” sloganıyla yürütülen kampanyada bu kıyafet çok konuşuldu. ‘Protesto kıyafeti’ fikri Danielle Rizkallah’tan çıkmış. .Rizkallah, ABAAD’ın farkındalık kampanyası için çok çarpıcı bir video hazırlamış, tecavüze uğrayan bir kadının evlendirilmesinin korkunçluğunu ortaya koymuştu. Videoda rol alan ünlü model Galina Yordanova, yasa görüşmeleri boyunca da meclis önünde bu kıyafetle ayakta durdu.


ÜRDÜN'DE YASA TEPKİLER ÜZERİNE İPTAL EDİLDİ
Ürdün, tecavüz ettikleri kişilerle evlenmeleri durumunda tecavüzcülere af getiren yasayı iptal etti. Ürdün hükümeti iptali uzun süredir yürütülen kampanyalar sonucunda aldığını açıkladı. Yasayı destekleyenler bunun ‘tecavüz mağdurlarının onurunu korumak’ için gerekli olduğunu söylüyordu. Ürdün Ceza Kanunu'nda, 15-18 yaş arası kadınlarla cinsel ilişkiye girmek tecavüz olarak tanımlanıyor. İptal edilen yasa ise bu yaştaki kadınlarla cinsel ilişkiye girdikten sonra onlarla evlenip 5 yıl evli kalan erkeklere af getiriyordu. Yeni yasal düzenlemeye göre tecavüz suçunu işleyenlerin cezalandırılması sağlanırken; kadınlar, çocuklar ve engellilere karşı işlenen suçların cezaları da artırılıyor. 
İlgili haberler
Almanya'da 'çocuk evlilikleri'nin yasaklanmasının...

Almanya’daki kadın örgütleri ülkede yapılacak çocuk evliliklerinin kesinlikle yasaklanmasını istiyor...

Şimdiye kadar sustum, artık hakkımı arayacağım

Bir tecavüz davasında yine sanık değil mağdur yargılanıyor. Yaşadığı travma kadını mesleğini yapmakt...

'Pınar'ın katili yakalansın, yargılansın'

Balıkesir'de kadınlar kocası tarafından öldürülen Pınar Çiçek için bir araya geldi. Kadınlar 'namus'...