Bursa Kadın Platformu: Çocuklarımız için tasarıya sessiz kalmayacağız
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıya bir tepki de Bursa’dan geldi. Bursa Kadın Platformu kadınları tasarıya karşı mücadeleye çağırıyor.

Bursa Kadın Platformu Fomara Meydanı’nda yaptığı açıklamayla müftülere resmi nikah yetkisi veren tasarıya karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti. 2015 yılında Anayasa Mahkemesinin (AYM) resmi nikah kıymadan dini nikah yaptıranlara ve evlilik cüzdanını görmeden bu nikahı kıyan din görevlisine hapis cezası verilmesini öngören TCK maddesinin iptal edildiğini hatırlatan kadınlar, bu tasarıyla da AKP’nin Medeni Kanunu dini bakış açısıyla yeniden düzenlemeye çalıştığını söyledi. Kadınların bu tasarıyla birlikte kaygılandıkları en önemli konu; bu düzenlemenin çocuk evliliklerin önünü açması. Bursalı kadınlar, daha önce pek çok kadının tepki gösterdiği 'çocuk istismarını evlilikle meşrulaştırma yasası'nı hatırlatıyor ve müftülere nikah yetkisi veren tasarıyla daha önce tepki gösterdikleri gündemlerin yeniden önlerine getirildiğini söylüyor.

İşte kadınların açıklamalarından bir bölüm... 

Türkiye’de çocuk yaşta evlilik fazlasıyla yaygınken; bunun önüne geçmek yerine çocukların tecavüzcü ile evlenmelerinin önünü açmak anlamına gelen ve din adamları yoluyla çocuk yaşta evliliğin önünü açacak bu girişimi reddediyoruz. AKP hükümeti, iktidarı boyunca kadına ve çocuğa yönelik çeşitli düzenlemelerle cinsiyet eşitliğini reddeden bir yaklaşım gösterdi. Hükümet, erkek egemen düzen içinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini artıran, eril ve dinsel yaklaşımları devam ettirmek istiyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bunu büyük bir memnuniyetle karşılamış görünüyor. Oysa çocuk istismarı ile ilgili davalar 10 yılda 3 kat arttı. Cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Resmi evliliklerin yüzde 20’si, 18 yaş altındaki kız çocuklarını kapsıyor. Çocuk istismarının, kadına ayrımcılığın önünü açan nüfus tasarısına en ‘Hayır’ diyoruz.
Geleceğimiz için, aydınlık bir Türkiye için, çocuklarımız için bu tasarıya sessiz kalamayız!


İlgili haberler
Medeni hukukta kara delik: Müftülere nikah yetkisi

Müftülere nikah yetkisi ile “inancın ve kişisel teamüllerin ortak hukukun üstüne geçebileceğini” söy...

Eskişehirli kadınlardan ‘müftülere nikâh yetkisi’...

‘Kadın ve çocuk düşmanı yasanıza izin vermeyeceğiz’ diyen Eskişehir Kadınları Platformu tüm kadınlar...

Antalyalı kadınlardan ‘müftülere nikâh yetkisi’ ve...

Ülkenin dört bir yanında tepki gösterilen yasa tasarısına karşı Antalyalı kadınların buluşma noktası...

Aile Bakanına göre müftülere nikah yetkisi “kadınl...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilm...

Akbük’te yaşayan kadınlar müftülere nikah yetkisin...

Müftülere resmi nikah yetkisi veren tasarıya kadınların tepkisi çığ gibi büyüyor. Hacı Bektaş Veli A...

Dini nikahta yüzde 97 gerçeği bize ne söylüyor?

Müftülüklere nikah yetkisini tartışırken, buna karşı çıkışın gerekçelerini ortaya koyup bunu geniş k...