Çağrımıza 3 vekili yanıt verdi: İşsizlik ödeneği ile ilgili kanun teklifi verildi!
‘İşçi Kadınlar Soruyor’ köşemizde gündeme getirdiğimiz kesilen işsizlik ödeneğinin eski tutardan geri bağlanması sorununun çözümü için 3 milletvekili kanun teklifi verdi.

“İşçi Kadınlar Soruyor, Ekmek ve Gül Yanıtlıyor” köşemizde dün, kesilen işsizlik ödeneğinin yeniden bağlanması ile ilgili bir soruyu yanıtlamıştık. Okurumuz, 2016 yılında işsiz kalmış ve işsizlik ödeneği almaya başlamıştı. Hak kazandığı işsizlik ödeneğinin tamamını almadan işe giren okurumuz 2018 yılının sonunda yeniden işsiz kalmıştı. Yasada aranan koşulları sağlamadığı için okurumuza yeni işsizlik ödeneği bağlanmamış, 2016 yılında hak kazandığı işsizlik ödeneği yeniden bağlanmıştı.

Okurumuz hak kazandığı ancak kullanmadığı süre kadar işsizlik ödeneği almaya başlamış ancak yeniden bağlanan işsizlik ödeneği güncel tutar üzerinden değil 2016 yılındaki tutar üzerinden ödenmişti. Okurumuz,“O dönem asgari ücret 1.300 TL, işsizlik maaşı 653 TL idi. Şu an asgari ücret 2.020 TL, işsizlik ödeneği 1.015 TL. Bu hak mıdır? Bunun çaresini nerede arayabilirim” diye sormuştu.

Okurumuzun sorusunu yanıtlayan uzmanımız Onur Bakır, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda işsizlik ödeneğinin yeniden bağlanması durumunda işsizlik ödeneği tutarının güncellenmesine ilişkin bir düzenleme olmadığını belirtmişti. Bu nedenle işsizlik ödeneğinin ilk hak ediş tarihindeki tutar üzerinden ödendiğine dikkat çeken Bakır, çok sayıda işçinin yaşadığı bu sorunun tek maddelik bir kanun değişikliği ile çözülebileceğini de vurgulamıştı. Sorunu çözüme kavuşturabilecek bir kanun teklifine yanıtında yer veren Bakır, bu konuda adım atmak isteyecek milletvekillerine de çağrı yapmıştı. (Tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz) 

Çağrımıza yanıt gecikmedi. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba dün TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi sundu. Kanun teklifi yasalaştığı takdirde işsizlik ödeneğinin yeniden bağlanması hallerinde işçiye verilecek işsizlik ödeneği asgari ücrete yapılan artış oranında güncellenecek.

Böylece örneğin 2016 yılında 653 TL işsizlik ödeneği bağlanan bir işçi, 2019 yılında yeniden işsiz kaldığı ve 2016 yılında hak kazandığı ancak kullanmadığı süre kadar işsizlik ödeneği almaya başladığında işsizlik ödeneğini 653 TL üzerinden ödenmeyecek. 653 TL, 2016-2019 yılları arasında asgari ücrete yapılan artış oranında güncellenecek ve 2019 yılı için güncel tutara yani 1.015 TL’ye ulaşacak.

Aynı durum daha yüksek bir tutar üzerinden işsizlik ödeneği alan, yani asgari ücretin üzerinde ücret alan işçiler için de söz konusu olacak. Örneğin 2016 yılında 850 TL işsizlik ödeneği bağlanan bir işçi, 2019 yılında yeniden işsiz kalıp 2016’da hak kazandığı anacak kullanmadığı sürenin işsizlik ödeneğini almaya başladığında, 850 TL’ye 2017, 2018 ve 2019 yıllarında asgari ücrete yapılan artışlar uygulanacak. Böylece 850 TL, 1.321,4 TL’ye ulaşacak.

Kanun teklifine BURADAN ulaşabilirsiniz.

İlgili haberler
İşsizlik ödeneğinin üst sınırı brüt asgari ücretin...

İşçinin aldığı ücret ne kadar yüksek olursa olsun, aylık işsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde...

İşsizlik ödeneğinde 600 gün koşulu kaldırılmalı

İşsizlik ödeneğinde aranan ‘Son 3 yılda 600 gün prim koşulu’ ciddi mağduriyet yaratıyor. Bu koşul ka...

Kesilen işsizlik ödeneği eski rakamdan geri bağlan...

Kesilen işsizlik ödeneği eski tutar üzerinden yeniden bağlanır. Bu sorunu çözebilecek kanun teklifi...