Çalışma da Aile de oldu sana Fıtrat Bakanlığı
Bu sistemin bize FITRATtan başka vadedeceği bir şey kalmamıştır. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bizlerin sorunlarına çözüm olmayacaktır.

Merhaba Ekmek ve Gül okurları,
Şu yeni kabinenin birleştirilen bakanlıklarından bahsetmek istiyorum biraz. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığından... Elbette yeni sistem ve birleştirilen bakanlıklarla ilgili oldukça fazla yazı yazılacak, inceleme yapılacaktır. Mesleğim ve cinsiyetimden dolayı bu Bakanlıkla ilgili endişelerim hayli çok. Bu nedenle bir şeyler yazıp sizlerle paylaşmak istedim.

İş sağlığı ve iş güvenliği uzmanıyım. Adında bile “işçi” geçmeyen bir yasayla işçilerin daha güvenli koşullarda çalışmaları için uğraşıyorum. Yetkilerimi (olmayan, uygulanmayan) eski ismiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik yeni ismiyle Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığından alıyorum. Tabii bizim mesleğin uygulaması “mış gibi yapmak”tan ibaret oluyor. Ben hem patrondan maaş alıyorum hem de işletmede güvenlikle ilgili sıkıntılar için uyarılarda bulunuyor, düzeltilmesini istiyorum. Burası Türkiye; patrondan da “Ben sana para ödüyorum, idare et; yasaya uydur” dönüşünü alıyorum haliyle. Oldu mu sana işsizlikle tehdit! Sonra gelsin iş cinayetleri, tren kazaları... Her gün en az 7 ölümlü iş kazası... Bu işin “FITRAT”ında var açıklamaları.

Toplu sözleşmeler, çocuk işçilik, asgari ücret gibi emekçiler için oldukça önemli konularda yine bu Bakanlık çalışmalar yürütmekte. Emekçiler için hayli önemli olan bu çalışmaların hükümet için hiç de önemli olmadığını yeni kabineden anlayabiliriz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına gelecek olursak, biz hep “Aile değil Kadın Bakanlığı olmalı” dedik. Çünkü kadınlar olarak yaşamın her alanında eşitsiz koşullarda yaşıyoruz. Aile olmanın tüm yükünü kadınlar üstlenemez, kadın cinayetlerinin, eşitsiz koşullarda çalışmanın, şiddetin engellenebilmesi için Kadın Bakanlığı kurulmalı, düzenlemeler kadınlarla birlikte yapılmalı diyoruz. Böylelikle “haksız tahrik”, “rızası vardı”, “iyi hal” denilerek salıverilen kadın katillerinin, tecavüzcülerin gerçek şekilde yargılanabilmesinin bir adımı olur diyoruz. Biz bunları derken dönemin Aile Bakanı “Müslüman bir kadın börek yapmayı bilmiyorsa o aile dağılmaya mahkûmdur” açıklaması yapmıştı hani… Çocuk istismarında hadım, idam gerçek çözüm değil derken başka bir Aile Bakanı da “Bir kereden bir şey olmaz” demişti hani Ensar Vakfı tecavüzcülerine… Sonra dönemin cumhurbaşkanından bir açıklama daha Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o FITRATa terstir”.

İşte birleştirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Aile Bakanlıklarının ortak noktası FITRAT oluyor. Yeni hükümet (kabine) yeni iş cinayetlerine, yeni kadın cinayetlerine merhaba dedi. Çorlu’da ihmalkarlıklarla onlarca vatandaş hayatını kaybetmiş bir o kadarı yaralıyken aynı gün yapılan görkemli törenle açıklandı.

Bu sistemin bize FITRATtan başka vadedeceği bir şey kalmamıştır. Kadınların çaydan kekten daha fazlasına ihtiyacı vardır. Görünen köy kılavuz istemez. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı bizlerin sorunlarına çözüm olmayacaktır.

Demem o ki kız kardeşlerim biz ancak birlikte olursak aşacağız tüm engelleri… ‘Sermayenin fırsat eşitliğine, gericiliğin fıtrat adaletine karşı kadınların gerçek eşitliği için mücadeleye!” 

İlgili haberler
Biz ve onlar ayrışsın elbet... Ama bilelim, ‘biz’...

Gerçekten araya koyduğumuz “onlar ve biz” ayrımı şu parti ya da bu partiyle, şu inanç ya da bu inanç...

Çocuklar kelebek ömrüne mahkum olmasınlar diye...

Soruyoruz size; bugün “bekasını koruyoruz” dedikleri devlet, bizim çocuklarımızın canını hiçe sayıyo...

Ekmek ve Gül Temmuz 2018 sayısı

Seçimdi, geçimdi, rejim değişikliğiydi derken henüz geldiğini bile anlamadığımız yazın, sadece güneş...