CHP Hatay Milletvekili Kara’dan 1 öğün yemek için yasa teklifi
Ekmek ve Gül olarak başlattığımız eğitimin her kademesinde “1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek” kampanyamız güçleniyor. Kara, MEB’e bağlı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek için meclise yasa teklifi verdi

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yükseköğretime kadar olan tüm eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi için kanun teklifi verdi.

Yüksek enflasyon ve okula başlama maaliyetlerinin arttığını belirten Kara, ağırlaşan ekonomik koşullar ve artan maaliyetlerden dolayı ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade etti. Sağlıklı ve yeterli beslenemeyen çocukların eğitime erişiminin kısıtlandığını ve nitelikli bir şekilde eğitim almaya devam edemediklerini söyleyen Kara, çocukların beslenme hakkının sağlanmamasının eğitim hakkının önünde de bir engel teşkil ettiğini vurguladı.

OKUL MASRAFLARI VELİLER ÜZERİNDE YÜK OLACAK

Ağırlaşan ekonomik koşulların aileler üzerinde bir yük haline geldiğini ifade eden Kara, “Yapılan araştırmalara göre; 2022 yılında okul öncesi için okula başlama maliyeti 4.615,8 TL iken 2023 yılında 9.037,78 TL olmuştur. İlkokul öğrencileri için bu rakam 2022 yılında 7.550,1 TL olup 2023 yılında 10.770,76 TL’ye yükselmiştir. Ortaokul öğrencileri için ise 2022 yılında maliyet 8.047,4 TL iken 2023 yılında 10.963,46 TL’ye yükselmiş ve son olarak lise öğrencileri için 8.296,6 TL’den 12.578,65 TL’ye yükselmiştir. Belirtilen rakamlar içerisinde, okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların düzenlenmesi için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmamaktadır.” dedi.

ÇOCUKLARDA YETERSİZ BESLENME SORUNU

Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler’in hazırladığı “Açlık Haritası”na dikkat çeken Kara, Açlık Haritası”na göre Türkiye nüfusu 82,3 milyon olarak gösterilirken yine aynı veriler neticesinde ülkemizde 14,8 milyonu yeterli beslenememektedir. 5 yaş altı çocukların yüzde 1,7’sinin akut yetersiz beslenme sorunu varken yüzde 6’sının ise kronik yetersiz beslenme sorunu mevcuttur.” dedi.

BÜTÇE ÇEDESE DEĞİL BESLENMEYE

Geçtiğimiz yıl, 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyasının bir sonucu olarak okul öncesi eğitimde başlatılan ücretsiz yemek uygulamasının sadece deprem bölgesiyle sınırlandırılması, diğer illerde ise kamu oyu açıklaması yapılmadan kaldırılmasına dair ise bütçe sorununu öne çıkaran Kara, bütçenin ÇEDES ve manevi danışman gibi uygulamalar yerine çocukların beslenmesine ayrılması gerektiğini belirtti.

Bunlar ışığında Kara’nın verdiği kanun teklifi ise şu şekilde:
MADDE 1- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 2- Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim veren Devlet okullarında Sağlık Bakanlığının öğrenciler için belirlediği besin gereksinimleri dikkate alınarak tüm öğrencilere her gün bir öğün ücretsiz yemek verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Millî Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenir.”

Fotoğra: Nermin Yıldırım Kara

İlgili haberler
Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz| Okullarda #1Öğü...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için çalışma yürütülen kadınlar, demokratik...

#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek Hakkımızdan Vazgeçmiyo...

Eğitimin her kademesinde okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek için kadınlar, emekçiler, gençler sos...

Anaokulundan ortaokula velilerin talebi tüm kademe...

Okulların açıldığı ilk gün çocuklarını okula götüren veliler, beslenme çantaları boş dedi, ücretsiz...