CHP’li Ali Şeker ‘çocuk gebe’ sayısını açıkladı: 18 ayda 22 bin ‘çocuk anne’
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker’in çocuk hamileler hakkında CİMER’e yaptığı bilgi edinme başvurusuna göre 18 ayda 21 bin 957 gebe çocuk hastanelere kayıt yaptırdı.

Türkiye günde 41 çocuk annenin çocuklarına ‘41 kere maşallah’ deme utancını yaşıyor.
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, çocuk annelik hakkında CİMER’e yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtları kamuoyuyla paylaştı. CHP’li Şeker, resmi verilere göre 18 ayda 21 bin 957 çocuk gebenin hastanelerde kayıt altına alındığını belirterek “Yani her gün 40’dan fazla çocuğumuz, daha kendileri çocukken anne olmaya zorlanmıştır” dedi.

SORU ÖNERGELERİ REDDEDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz ocak ayında İstanbul’da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 18 yaş altı gebeliklerin adli makamlara bildirilmemesi skandalının ortaya çıkması üzerine konuyu çeşitli soru ve Meclis araştırma önergeleri ile Meclis gündemine taşıyan Şeker’in önergeleri reddedilmişti. Bunun üzerine CİMER’e başvuran CHP’li Şeker, CİMER’in verilerine göre, ne yazık ki her gün 40’tan fazla çocuğun, daha kendileri birer çocukken, okul sıralarında derslerini dinlemek yerine anne olmaya zorlandıklarını belirtti. Şeker, CİMER vasıtasıyla edindiği bilgilerde de gerçeklerin gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, gebeliklerin yaşlara göre dağılımı ve kayıtlara geçen en küçük gebe çocuğun yaşı gibi sorularının yanıtsız bırakıldığını söyledi.

AKP FİİLİ DURUM YARATIYOR

Geçtiğimiz yıl AKP’nin bir gece yarısı önergesiyle çocukları tecavüzcüsüyle evlendirerek af getirmeye çalıştığını ve muhalefetin tepkisiyle geri adım atmak zorunda kaldığını hatırlatan Şeker, “Çocuk annelikle mücadele etmek için çaba göstermesi gereken hükümet; gece yarısı kanun önergeleri ile çocuk anneliği, çocuk gelinleri özendiren, istismarcılara af getiren düzenlemeler için uğraş verdi. Kanunu çıkaramadılar ancak adli makamlara bildirim yapmayarak fiili durum yaratıyorlar. Bu tercihin sonu da her gün 40’tan fazla çocuğumuzun anneliğe zorlanması sonucunu doğurdu” ifadelerini kullandı.
CİMER’den gelen yanıtta, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 1490, özel hastanelerde 36, üniversite hastanelerinde ise 118 sosyal hizmet uzmanının ‘sosyal çalışmacı’ unvanıyla hizmet verdiğinin açıklandığını belirten Şeker “Çocuk gebeliklerin önlenmesi, çocuk gelinlerin önüne geçilmesi için sosyal hizmet uzmanlarına büyük görev düşüyor. Sağlık Bakanlığı sosyal hizmet uzmanı sayısını bir an evvel arttırmalı. Vakaların tespiti ve adli makamlara hızla aksettirilmesi için sağlık personeline gerekli eğitim verilmeli” dedi.

CEVAPSIZ BIRAKILAN SORULAR
CHP’li Şeker’in soru önergesi ve bilgi edinme başvurusuna rağmen yanıtsız bırakılan sorular:
* 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında Türkiye genelinde kayda geçen 18 yaş altı gebe çocuklarımızın yaşlara göre dağılımı nasıldır? Kayıtlara geçen en küçük gebe çocuk yaşı kaçtır?
* Gebe polikliniği ve doğumhanelere başvuran çocuk gebelerin yanı sıra çocuk polikliniği başta olmak üzere diğer branş ve polikliniklere başvuran çocuk gebelerin takip ve tespiti için alınan önlemler nelerdir?
* 2017 yılı boyunca ve 2018 yılının ilk 6 ayında gebe polikliniği ve doğumhaneler dışındaki diğer polikliniklere ve branşlara başvuran ve gebe oldukları tespit edilen 18 yaş altı çocuk gebe sayısı kaçtır? Bu çocuklarımızın illere ve hastanelere göre dağılımı nasıldır?
İlgili haberler
800 çocuk istismarı dosyası Türkiye'nin özeti!

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 800 çocuk istismarı dosyasını inceleyerek...

GÜNÜN ÜÇ MAYMUNU: İtibar için çocuk istismarını gö...

‘Yardım sektöründe cinsel istismar ve suistimal’ raporuna göre yardım kuruluşları çalışanlarının sor...

Çocuk istismarında beraat gerekçesi: Çocuğun göğüs...

6 yaşındaki yeğenine cinsel istismardan yargılanan amcaya, ‘Çocuğun göğüsleri yok, şehvet uyandırama...