Çiftlere tercih formu: ‘Müftü nikahı mı alırsınız belediye nikahı mı?’
Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı eğer yasalaşırsa evlenmek için başvuran çiftlere tercih formu ile müftü nikahıyla mı, belediye nikahıyla mı evlenmek istedikleri sorulacak.

Resmi nikah kıyma yetkisinin belediye memurları ve muhtarlar dışında il ve ilçe müftülerine de verilmesine yönelik kanun tasarısı, TBMM gündeminde görüşülmeyi bekliyor. Tasarı yasalaştıktan sonra çıkarılacak uygulama yönetmeliğiyle müftü nikâhının kıyılmasına ilişkin yöntem ve usuller belirlenecek. Müftülerin resmi nikah kıyma yetkisinin imim ve vaizlere devredebileceği iddiaları ise tartışmayı daha da alevlendiriyor. Nikahın belediye memurlarımı mı müftü tarafından mı kıyılacağı çiftlere doldurtulacak bir form ile belirlenecek. Müftülerin nikahı nerede kıyacağı ise merak konusu.
Gazete Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre tasarı yasalaşıp uygulama yönetmeliği çıkarıldıktan sonra evlenme başvurusu yapan çiftlere, “Nikahınızı müftünün mü, belediye memurunun mu kıymasını istiyorsunuz?” diye sorularak tercihli bir form doldurmaları istenecek. Resmi müftü nikahı talep edenlerin ayrıca bir dini nikah merasimi yapmalarına gerek kalmayacak. Nikahını müftünün kıymasını isteyenler aynı zamanda, ‘Dini kurallara uygun bir nikah töreni’ hizmetini de alacaklar. Müftünün ya da görevlendireceği memurun kıyacağı nikah da resmi nikah statüsünde olacak. Müftülük, nikah işlemleri için gerekli yasal takibatı kurumlarla yazışarak yapacak. Aynı zamanda evlenecek çiftler açısından, ‘süt kardeşliği’ gibi dinen haram kılınan konularda uyarıları yapacak. Başvuru formunda, dini merasimli müftü nikahını tercih etmeyenler, hâlihazırdaki gibi evlendirme memurlarına yönlendirilecekler ve nikah işlemleri dini merasim olmadan kıyılacak. Yani belediye başkanı ve yetkilendirdiği evlendirme memurunu tercih edenler; ya belediyeye ait evlendirme dairesinde ya da düğün salonunda nikahını kıydırabilecek.

İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

İmam ve vaizlere de yetki hazırlığı mı yapılıyor?

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısı büyük tartışma yaratırken şimdi müftülerin...

Sincan’dan kadınlar müftülere nikah yetkisini nası...

Müftülere resmi nikah yetkisi farklı çevrelerden kadınların tartışma gündemi. Bunu olumlu bulanlar d...