Cinsel özgürlük eşitlikle sağlanır
DW öncülüğünde kurulan mini belgesel kanalı +90’nın yayımladığı videoyu İzmirli genç kadınlar tartışıyor…

DW öncülüğünde kurulan mini belgesel kanalı +90’nın yayımladığı video haberin tartışmaları sürüyor. Sevda Karaca’nın konu hakkında “Girlfriends experience” yazısı, tartışmaların sınıfsal bağlarının koparılarak yapıldığını ortaya koyarak tartışmaya yeni bir zemin kazandırdı. Biz de İzmirli kadınlarla konuya dair neler düşündüklerini sorduk.

DW’nin bu haberi için “fuhuşa teşvik” diyerek haber bile olmadığını söyleyen Ezgi, “DW Genel Müdürü Peter Limbourg +90 kurulduğu zaman projenin Alman Meclisinin bütçesinden karşılandığını açıklamıştı. DW’in haberleri kültürel savaş niteliğinde; Almanya için yaptıkları haberde ‘fahişeler dövülüyor, kiralarını bile zor ödüyorlar’ şeklindeydi. Türkiye için yaptıklarında fahişelik haberini, Türkiye’de ‘seks işçisi Yasemin işini severek yapıyor, pek hızlı para kazanıyor’ güzellendirmesi yapılıyor. Bu haber DW’in Alman sermayesinin Türkiye’deki ekonomik çöküşe karşı kendi çıkarları için yaptığı psikolojik savaş gibi bir şey” şeklinde yorumluyor videoyu.

‘NAMUS BEKÇİLERİ GERÇEĞİ GÖRMÜYOR’

Ticaret lisesinde okuyan başka arkadaşımız ise videoya dair düşüncelerini şöyle açıklıyor: “Bu tür haberlerin, kısa filmler, belgeseller hayatın toz pembe olmadığını, gerçeğin o soğukluğunun yüzümüze çarpmasını sağlıyor. Ama herkesin yaptığı tek şey namus bekçiliği. Ve namus bekçiliğini sadece kadınlar üzerinden yapmaları da cinsiyetçi tavırlarını bir kez daha ortaya koyuyor. Arkadaşlarımla tartıştığımda ise onlar da erkeklerin cinsel açlıklarını yoksul olan kız çocukları/kadınlara para vererek karşılamalarının da eleştirilmesi gereken önemli noktalar olduğunu ama o noktalara değinilmediğini düşündüklerini söylediler. İşlerine gelince kendi rızası var diyorlar. Buna mecbur bırakıldıktan sonra kendi tercihi deseniz ne olur. ‘Kendi tercihi’ söylemleri sadece sınıflı eşitsizliği örtbas etmek için kullanılan, söyleyenlerin kendilerinin bile inanmadığı saçma söylemler.”

Eşrefpaşa Lisesinden Ecem ise kendisini en çok etkileyen şeyin; yanlarından bile geçemeyecekleri mekanlarda para kazanma ümidini dahi bir kenara bırakıp sadece biraz eğlenmek vakit geçirmek için böyle bir işe yönelmenin biraz afallatıcı olduğunu söylüyor: “Belki yanlış ya da farklı bir boyuttan baktım bilmiyorum ama insanları buna iten bu toplumun ördüğü duvarlar, duvarları yıkacak olan da yine toplum” diye konuştu.

‘CİNSELLİĞİN ÖZGÜR OLMASI, CİNSEL EŞİTLİĞİ GETİRİR’

Demokrasi Üniversitesinden Ayşe ise haberde kadınların cinsellikleri üzerine kariyere sahip olabilecekleri ve bununla memnun oldukları bir hayat yaşayabileceklerinin mesajının verilmek istendiğini ancak bu olayın sebepleri, sonuçları, arkasında bulunan çeşitli toplumsal ön yargılar ve cinsiyet eşitsizliğinin varlığıyla yaşananların anlatıldığı gibi olmadığını söylüyor. “Cinselliğin özgür olması, cinsel eşitliğin olmasından gelir. Zorlu hayatlar geçiren genç kadınların zayıf halka olarak görülüp, şiddete istismara maruz bırakılarak, üstüne geri kalan hayatlarını mağduriyet içinde geçirmesine sebep olarak cinsel eşitliğinden, cinsiyet eşitliğinden söz edilemez” diyerek açıklıyor düşüncesini.

 ‘ÇARPIK ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞI SAĞLIKSIZ BİR TOPLUM YARATIYOR’

Dokuz Eylül Üniversitesinden bir arkadaşımız da “Aslında birçoğumuzun içinde bulunduğu özenme durumu hayatlarımızı sağlıklı şekillendirmemize engel oluyor. Sınıf çatışmaları artık çok daha karmaşık yapılar ve bu karmaşanın içinde kendimizi özgün bir şekilde şekillendirmemiz tamamen bireysel çilelere dönmüş durumda. Özellikle bu yazının ele aldığı meseleye baktığımızda ‘fuhuş’, ‘hafif kadın mesleği’ olarak nitelendirilmiş ve toplumda ötekileştirmenin ve yok sayılmanın sebebi olarak ortaya çıkan bu trajik hal, artık toplumda iktisadi bir sınıf atlama yöntemi olmuş durumda. Yazıda ekonomik ve psikolojik sebeplerini görebiliyoruz” diyerek konuya ilişkin fikirlerini sundu.

Ege Üniversitesi PDR Bölümünden Fatma Erkeç ise daha önce bu ve benzeri konularda yaklaşımının, genel ahlakçı olduğunu ama yazıyı okuduktan sonra temelinde yatan ekonomik sebepleri göz ardı edilmemesi gerektiğini fark ettiğini söyledi.

Fotoğraf: +90'ın twitter hesabından paylaştığı haber videosu kesitinden ekran görüntüsü

İlgili haberler
‘Girlfriend experience’mış, ben anlatayım canım si...

Yoksul mahallelerde yoksul kız çocuklarının mahallelerin kıyısına çöreklenen AVM’lerde, rezidanslard...

Seks karşılığı insani yardım rezaleti!

Suriye’deki kadınların Birleşmiş Milletler ve uluslararası yardım kuruluşları adına görev yapan erke...

GÜNÜN FARKINDALIĞI: ‘Soramazsın’da bir transeksüel...

‘Soramazsın’ isimli Youtube programında farkındalığı artırmak adına Seyhan Arman soruları yanıtladı.