Cinsel saldırıya maruz kalan İranlı K.: O adam dışarıdayken 6 ay benim için nasıl geçecek?
İranlı K. patronu Said Fetrati’nin arkadaşı Metin Karabayır’ın tecavüzüne maruz kaldı, hamile kaldı, kürtaj yaptırdı. K. ve anne ölüm tehditleri alırken şikayetçi oldu, ancak tecavüz faili serbest.

İstanbul’un Esenyurt ilçesi Haramidere bölgesine annesiyle birlikte göç eden İranlı K.’nin patronu Said Fetrati’nin arkadaşı, Metin Karabayır tarafından tecavüz maruz kaldığı geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti.

K.’nin maruz kaldığı cinsel saldırı davasının ilk duruşması dün görüldü. Dava sonrasında Ekmek ve Gül olarak K. ile buluştuk.

Yaşadığı saldırının travmasını hâlâ üzerinden atamamış olan, büyük bir tedirginlik yaşayan K. yaşadıklarını şöyle anlatmaya başladı:

‘TÜRKİYE’YE YÜKSEK LİSANS YAPMAK İÇİN GELMİŞTİM’
“Yaklaşık 1 senedir annemle birlikte İstanbul’dayım. Buraya aslında yüksek lisans yapmak için geldim. 2021 mart ayı gibi Türkiye’ye geldik. Başka bir ülkeye adapte olmak adına erkenden geldik. Pandeminin kötü zamanlarıydı ama işler açılmıştı artık. Ben de boş kalmayayım diye “Saina Beauty” diye bir güzellik salonunda çalışmaya başlamak istedim. Salonun İranlı sahibi Said Fetrati’yle tanıştım ve işe başladım. Bir süre sonra patron bana yakın arkadaşı Metin Karabayır’ın benimle tanışmayı çok istediğini söyleyince, “Hayır, ilgilenmiyorum. Numaramı sakın verme” dedim. Sonrasında patron hiç ısrarı bırakmadı: “Bir görüşün kesinlikle iyi biri. Niyeti çok ciddi. Hemen bekarlık belgesi çıkaralım ve evlenelim diyor, yani o kadar istekli” diyordu. Bense ona gerçekten böyle bir niyeti bile varsa önce erkek kardeşime danışmam gerektiğini söylüyordum. Bir gün Metin Karabayır güzellik salonunun önüne geldi ve “Neden benimle görüşmüyorsun, gerçekten niyetim ciddi ve sadece seni tanımak istiyorum” dedi. Telefon numaramı istedi ve ben de ona İran hattımı kullandığımı ve onun işine yaramayacağını söyledim.

‘SAİD FETRATİ VE METİN KARABAYIR’IN BASKISINA MARUZ KALDIM’
Karabayır’ın ısrarları devam etmiş, 1 ay boyunca salona gelip evlenmek istediğini söylemiş Karabayır. K. bu süreçte çok bunaldığını ifade ediyor. Hem patronu hem Karabayır tarafından sürekli psikolojik baskıya maruz kaldığını dile getiren K., “Sonunda peşimi bıraksın diye numaramı verdim. Sonra beni aradı benimle görüşmek istediğini söyledi. Görüşmek istemediğimi defalarca söylememe rağmen ısrar etmeye devam etti. ‘Niyetin ne?’ diye sorduğumda ‘Sadece seni tanımak istiyorum’ dedi. Karabayır’a kesinlikle bir cinsel birliktelik düşünmemesi gerektiğini söyledim, kabul etti. 18 Mayıs 2021 tarihinde bir konum attı ve ‘Buraya gel’ dedi. ‘Bura bir ev mi?’ diye sorduğumda Avcılar’da bir restoran olduğunu söyledi. Said Fetrati’yle gitmek istediğimi söylediğimde kabul etmedi ve ‘Yanımda Farsça bilen biri var zaten sen gel’ dedi”.

İLAÇLA UYUTTU, TECAVÜZ ETTİ, ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ
“Restorana gittiğimde yanında iki kişi vardı. Arkadaşları olduğunu ve polis olduklarını söyledi. Birisi gerçekten Farsça biliyordu. Silahları vardı ve çok tedirgindim. Gitmek istediğimi belirttim ama kabul etmedi. Biraz sonra tekrar gitmek istediğimi belirtince ‘Bu içkiden bir yudum al da gidelim’ diye ısrar etti. Hemen gitmek istiyordum. Onun için kabul ettim ve çıktık. Gerçekten başım dönmeye başladı, hatta yolda durduk ve ben tuvalete gittim çok kötüydüm. Gerisini hatırlamıyorum. Kendime geldiğimde bir evde Karabayır’ın cinsel saldırısına maruz kalmıştım. Ne kadar çabalasam faydası yoktu. Üstümü başımı yırtmıştı, taksi çağırdım ve eve gittim annem durumumu görünce çok korktu ve polise gitmemi istedi. Ertesi gün önce patronumun yanına gidip böyle biriyle beni neden tanıştırdığını sordum. Şikayet edeceğimi belirttim. Patronum hemen Karabayır’a haber vermiş olmalı ki Karabayır ve iki polis arkadaşı evimizin önüne geldiler. Susmazsam beni ve annemi öldüreceklerini söylediler. Çok korktum ve şikayet etmekten vazgeçtim. 3 hafta sonrası karnımda ağrılar başladı ve test yaptırdım. Hamileydim. Karabayır’ı aradım. ‘Bu çocuğu istemiyorum sadece hastaneye gidip bu çocuktan kurtulmak istiyorum’ dedim. Kim bilir kimden deyip beni engelledi. Bir hastanede kürtaj yaptırdım ve DNA testi alındı. Test sonucuna göre Karabayır’dandı çocuk. Ardından doğruca polis merkezine gidip şikayette bulundum ve İran’daki Metoo Plaftormuna ulaşmaya çalıştım.”

İLK DURUŞMADA SANIĞIN İMZA YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALDIRILDI
Şikayet sonrası K’nın davasının ilk duruşması 28 Mart 2022’de görüldü. Bakırköy 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme, sanık Karabayır’ın imza vermeye yönelik adli kontrolünü kaldırdı. Mahkeme ayrıca sanık adına mağdur kadını silahla tehdit ettikleri öne sürülen 2 polisin tanık olarak dinlenmesine karar verdi.
Sanık K.’nin hamile kaldığı çocuğun kendisinden olmadığını iddia etti. Mahkeme başkanı, Adli Tıp Kurumunun raporunu hatırlatarak ceninin DNA’sının kendisiyle yüzde 99 uyuştuğunu belirtti. Zanlı buna rağmen iddialarını tekrarlayarak arkadaşı Yılmaz Demirel’in tanık olarak dinlenmesini istedi.
Olay günü aynı evde bulunan Yılmaz Demirel ise ifadesinde sık sık çelişkili bilgiler verdi. Mahkeme başkanı Demirel’e çelişkili ifadelerinden dolayı tepki gösterdi.
ANNE: TEHDİT EDİLDİK
Demirel’in ardından K.’nin annesine söz verildi. Kızının tecavüze maruz kaldığı akşam Karabayır’ın kendisini aradığını ve bir tercüman aracılıyla sohbet ettiklerini söyledi. Karabayır’ın kızıyla evlenmek istediği söylediğini belirten anne, bu konuşmadan birkaç saat sonra kızından haber alamadığını dile getirdi. K.’nin annesi, “Kızım sabah 4-5 gibi aradı. Kötü olduğunu söyledi. Ardından eve gelerek tecavüze uğradığını paylaştı. Şikayetçi olacaktık ancak bizi tehdit etikleri için korktuk” dedi.
ZANLININ TUTUKLAMASI TALEBİ REDDEDİLDİ, ADLİ KONTROLÜ KALDIRILDI
Savcılık eksikliklerin giderilmesini istedi. K.’nin avukatı, talepleri alınmadan verilecek kararın eksik olacağını ifade etti ve Karabayır’ın tutuklanmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme tutuklama talebini reddetti. Ayrıca Karabayır’ın imza vermesine yönelik adli kontrolünün de kaldırılmasına karar verdi.
POLİSLER TANIK OLARAK DİNLENECEK

Mahkeme, Kıraç Polis Merkezinde çalıştıkları belirtilen Bilal ve Erdoğan adlı iki polisin görevde olup olmadığını ve görevdeyseler tanık sıfatıyla dinlenmek üzere müzakere yazılmasını istedi. Kuaför sahibi Said Fetreti’nin de tanık sıfatıyla dinlenmesi için yazı yazılmasına karar veren mahkeme, davayı 6 Eylül’e erteledi.

‘İYİ TÜRKÇE BİLMİYORUM, MAHKEMEDE KENDİMİ ÇOK YALNIZ HİSSETTİM’
K mahkemede yaşadıklarını ise şu sözlerle anlattı: “Benim parayla onunla birlikte olduğumu söyledi mahkemeye ve defalarca farklı rakamlar söyledi. Mahkemede kendimi yalnız hissettim, çünkü çok iyi dil bilmiyorum ve üstüme çok gelindi. Kendini ifade edememek ne kadar zor bir şey bir kez daha anladım. Mahkeme tüm delillere rağmen duruşmayı 6 ay erteledi ve tutukluluk kararını reddetti. 6 ay gerçekten benim için nasıl geçecek bir bilseniz. Ve o adam dışarıdayken. Karabayır’ın eşi ve çocukları varmış, bu beni daha üzen bir nokta oldu. öyle bir adamı kızlarından da uzak tutmak gerekir” diye konuştu.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
8 Mart’ta gözaltına alınan İranlı Ghazale anlatıyo...

8 Mart’ta gözaltına alınan İranlı Ghazale Moghaddam anlatıyor: Bu ülkede tecavüze uğradım, arkadaşım...

Sınır dışı edilmek istenen İranlı mültecilerden ça...

İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için haklarında sınır dışı kararı verilen İranlı mültecile...

Çalışma belgesi çok görüldü, ayrımcı muamele yıldı...

İran’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Mahtap Nozad Tehrani, “BM, iltica başvuru hakkıma saygılı olana,...