Cinsel saldırıya uğrayan kadından tüm kadınlara çağrı: Susmayın!
Polen Pastanesi sahibi tarafından cinsel saldırıya uğrayan 19 yaşındaki Yasemin S. kadınlara ‘susmayın, sessiz kalmayın’ çağrısı yaptı.

İstanbul Nişantaşı’nda 19 yaşındaki Yasemin S. çalıştığı Polen Pastanesi sahibi tarafından cinsel saldırıya uğradı. Yaklaşık 5 ay önce başladığı iş yerinde, patronu tarafından cinsel saldırıya uğrayan Yasemin S. yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e anlattı: “İşletmenin sahibi Ş. Y. 15 Temmuz günü beni bakkala alkol almaya yolladı. Daha sonra ben alkolleri alıp geldim. ‘Alkolleri açıp, sen bunları al yukarı çıkart. Bulaşıkları da yıkarsın, ben birazdan geleceğim’ dedi. Bulaşıkları yıkayacağım diye çantamdan tokamı almak istedim. Çantama tam uzandım Ş.T. geldi, boynumdan tutup beni kendine çevirdi. Daha sonra elimle ittirdim yüzünü ve ‘Sen ne yapıyorsun’ dedim. ‘Bir defa, kimsenin haberi olmayacak, aramızda kalacak’ diyerek tacizi sürdürdü. Ben de ‘kendinize gelin, iyi değilsiniz şuan da farkında mısınız’ dedim. Ben gayet iyiyim, aklım gayet yerinde’ dedi. Sonra belimden tutup kendisine çekti. Orada bağırarak ‘git’ diye tepki gösterdim.”

Yasemin S. korktuğu için mesai çıkışına kadar beklediğini ve hiçbir tepki gösteremediğini anlattı: “Çünkü o an da tepki vermekten gerçekten korktum. Kamera kayıtları da silinebilirdi, her şey olabilirdi. Gerçi şu anda da silindi. Elimizde hiçbir görüntü yok.” Yasemin S. olayın devamında işten çıkıp polisi aradığını ve şikayetçi olduğunu aktardı. Olayın gerçekleştiği gün işletme sahibinin oğlunun da geldiğini söyleyen genç kadın, ‘Oğlu polislere hiçbir şey yok, biz sadece konuşuyorduk’ dedi. Polisler gitsin diye uğraştı baya” dedi.

Harbiye Polis Merkezi, Ş.Y’yi ifadesini aldıktan sonra bir gün nezarette tuttu. Ancak Ş.Y, ertesi gün çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Serbest bırakılan işyeri sahibi savunmasında taciz ettiği Yasemin S’yi suçlayarak kadının kendisi ile birlikte olmak istediğini ve kendisinden para istediğini, 2 çocuk babası ve evli olduğunu, Yasemin S’yi reddettiğini ve genç kadının bunu kendisine yediremeyip işten çıkmak istediğini iddia etti.

DAYANIŞMA UMUT OLDU
Şahsın serbest bırakıldığını öğrendiği an sinirlerine hakim olamadığını ve işyeri sahibinin bütün şubelerinin önüne giderek işyeri sahibi tarafından tacize uğradığını bağırarak herkese duyurmaya çalıştığını, bu sıra da arkadaşının tavsiyesi üzerine sosyal medya hesabından olayı anlattığı bir tweet attığını belirten Yasemin S, tweeti kimsenin görmeyeceğini düşündüğünü söyledi: “10 kişiyiz kim görecek de paylaşacak dedim. Sonra bir baktım bir gün içinde bir sürü kişi paylaşmış, alıntılamış.” Sosyal medyadan büyük bir geri dönüş almanın umut verici olduğunu anlatan Yasemin S, “Tek bir paylaşım milyonlarca kişiye ulaştı ve şu an miyonlarca kişi bazı şeylerin farkında ve destek çıkıyorlar” diye konuştu. 

‘BİZ KADINLAR ARTIK SUSMAYACAĞIZ’
Cinsel şiddet ve cinsel saldırının asla haklı bir nedeni olmadığını söyleyen Yasemin S, “Önyargılı yaklaşanlar, ‘kendini rezil ediyorsun’ tarzında söylemlerde bulunuyor bana. Ben kendimi rezil etmiyorum. Taciz tacizcinin suçudur. Ben bundan utanmam çünkü bu zamana kadar toplumun kadınlar üstünde bir baskısı vardı; ‘kadınlar bağırmaz, kadınlar susar’. Biz kadınlar susmayacağız artık” şeklinde konuştu. Hiçbir kadının tereddütle yaşamak zorunda olmadığını ve özgür olduklarını vurgulayan Yasemin S, “Madem kadın erkek eşitliği var, o zaman bütün herkese adaletli bir şekilde davranılacak. Kadınlar özgürdür her istediğini yapabilmeli” dedi.

SESİMİZ BİZ ÖLDÜRÜLÜNCE Mİ DUYULACAK?
“Bu ülkede adalet yok” diyen Yasemin S, “Ş.Y, serbest bırakıldığında ben şok oldum, bunu beklemiyorduk. Biz orada bir umut tutuklu yargılanacak diye bekliyorduk. Ama serbest bırakıldı denince benim başımdan aşağıya kaynar sular döküldü. Herhalde biz kadınların illa öldürülmesi, yakılması, parçalara ayrılması gerekiyor ki bu ülkede o zaman sesimiz duyulsun” şeklinde tepkisini gösterdi. Ş.Y’nin tutuklanmasını istediğini ama cezanın para cezasına çevrileceğini düşünen Yasemin S, “metrobüste, otobüste, minibüste biz kadınlar olarak rahatsızlık duyduğumuz olaylar gerçekleşiyor. Şort giydi diye kadın dövülüyor ama suçlu hiçbir şekilde ceza almıyor ya da iyi hal indirimden yararlanıyor” diyerek adaletsizliğe dikkat çekti. Yasemin S. son olarak yargıya adalet çağrısı yaparken kadınlara da “Susmayın, çığlık atın, bağırın gitsin” diye seslendi.

Ayrıca Ş.Y’nin mahkeme kararıyla taciz ettiği Yasemin S. hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığını ve Yasemin S’nin, Ş.Y’ye, ailesine ve işyerine 200 metre yaklaşamayacağı belirtildi.

Öte yandan bugün saat 19.00’da Nişantaşı’ndaki Polen Pastanesi önünde kadınlar cinsel saldırıya tepki gösterecek.

İlgili haberler
ÜNİVERSİTELİ KADINLAR ANLATTI: Taciz, geçim derdi,...

Üniversiteli kadınlar, kadın öğrenci olarak yaşadıkları sıkıntıları, seçimlere ilişkin düşüncelerini...

Tacize karşı ses çıkaran öğrencilere soruşturma: G...

Dokuz Eylül Üniversitesindeki taciz iddialarına sosyal medya hesabından dikkat çeken 20 kişiye soruş...

Polen Pastanesi sahibinden çalışanına taciz!

İstanbul Nişantaşı’nda çalıştığı Polen Pastanesi sahibi tarafından tacize uğradığını söyleyen Y. S....