Cizre’de 8 aylık hamile kadın ve bebeğini öldüren skandal!
Cizre Devlet Hastanesinde 8 aylık hamile Feyruz Polat ve bebeği uzman kadın hastalıkları ve doğum doktoru olmadığı için hayatını kaybetti. Eşi Hüsne Polat yaşananları anlattı.

Cizre Devlet Hastanesinde 8 aylık hamile Feyruz Polat ve bebeğinin uzman kadın hastalıkları ve doğum doktoru olmadığı için hayatını kaybettiği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Feyruz Polat'ın eşi Hüsne Polat eşinin ve bebeğinin göz göre göre öldüğünü, olayda ihmal olduğunu vurguladı. Edinilen bilgiye göre Sağlık Bakanlığı olayın araştırılması için müfettiş görevlendirdi.
Şırnak’ta iki gün önce İdil Devlet Hastanesinden Cizre Devlet Hastanesine sevk edilen doğum sancısı çeken Feyruz Polat, Cizre Devlet Hastanesinde uzman kadın doğum doktoru bulunmadığı için bebeği ile birlikte hayatını kaybetti.
Edinilen bilgiye göre İdil’den sevk edilen 8 aylık hamile Feyruz Polat Cizre’de uzman kadın doğum doktoru olmadığı için Şırnak ilindeki tek kadın doğum doktorunun olduğu Silopi’ye sevk edilmek istendi. Ancak sevk işlemleri uzayınca Cizre Devlet Hastanesi acil servisinde nöbetçi olan genel cerrah doktoru kadına müdahale etti. Sezaryen ile doğum yaptırılan Polat ve bebeği hayatını kaybetti.



‘EŞİM VE BEBEĞİM GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜ!’
Feyruz Polat’ın eşi Hüsnü Polat Evrensel Gazetesine açıklamalarda bulundu. Olayda büyük ihmal olduğunu söyleyen Polat, pazar sabahı eşinin rahatsızlanması üzerine saat 04.40'da ambulans istediğini, 112’yi 3 defa aramasına rağmen ambulansın geç geldiğini anlattı.

‘AMBULANS GEÇ GELDİ’
Geç gelen ambulans ile eşinin Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldığını vurgulayan Polat, hastanede eşini koyacak sedye dahi bulamadığını söyledi. Doğum sancısı çeken eşini acile götürdüklerinde Fırat isimli doktorun görevli olduğunu, uzman olmayan doktorun ciddi bir müdahalede bulunmadığını dile getiren Polat, Fırat isimli doktorun telefonla bazı uzman doktorlardan bilgi aldığını ve eşine böyle müdahale edildiğini aktardı.

‘HİÇBİR HASTANE KABUL ETMEDİ’
Duruma tepki gösterip kendilerinin başka hastaneye sevk etmelerini istediğini anlatan Polat, “Fırat isimli doktor Şırnak ve Silopi Devlet Hastanelerini aradı. Ben de onun yanındaydım. Bu hastaneler eşimi tedavi için kabul etmeyeceklerini belirtti. Ben ısrarla uzman olmadığı için başka hastaneye sevk etmesini istedim. Bunun üzerine zorla ve saatler sonra da olsa başka hastane sevki kabul ettiler” dedi.

‘SEVK İÇİN AMBULANS VERMEDİLER’
Ancak sevk için ambulans istediklerinde ise 112’nin ambulans vermediğini belirten Polat, “hastane yetkilileri ve doktorlar ellerinde ambulans olmadığını ve doğum sancısı çeken eşimi kendi imkanlarımla başka hastaneye götürmemi istediler. Benim aracım olmadığı için zaten evden ambulans ile gelmiştim. Bu esnada saat baya ilerledi. Ben eşime baktığımda artık tepki vermemeye başlamıştı” dedi.

‘VARDİYA DEĞİŞTİ AMA MÜDAHALE EDİLMEDİ’
Fırat isimli doktorun nöbet süresinin dolduktan sonra hastaneden ayrıldığını ve yeni nöbetçi doktor olarak Yusuf isimli doktorun geldiğini söyleyen Polat, “eşim can çekişiyordu ancak doktorlar nöbet değişimi yapmasına rağmen kimsenin müdahale etmedi. Yeni gelen doktora müdahale için baskı yaptım. O da bazı filimler çektirdi. Sonra o da uzman olmadığı için telefonla başka doktoru aradı. Çekilen filmler sonrası eşimin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini söylediler” dedi.

‘EŞİMDEN SONRA BEBEĞİM DE HAYATINI KAYBETTİ’
Polat, eşinin ölümünde sonra doktorlar bebeğin yaşadığını ve sezaryanla alacaklarını ifade ettiklerini, bebeğin de ameliyat sırasında hayatını kaybettiğini anlattı. Olayda büyük bir ihmal olduğuna dikkat çeken Hüsnü Polat, Sağlık Bakanlığı ya da herhangi bir hastane yetkilisinin hâlâ kendilerine ulaşmadığını ifade eti. Polat, olay hakkında Şırnak ve Cizre Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayette bulundu.
Eşinin ve bebeğinin göz göre göre öldüğünün altını çizen Polat’ın biri engelli 3 çocuğu annesiz kaldı. Feyruz Polat ve bebeği dün akşam saatleri tamamlanan otopsi işlemlerinin ardından defnedildi.

Evrensel Gazetesi muhabirinin bilgi almak için gittiği Cizre Devlet Hastanesi yetkilileri bayram tatili nedeniyle izinde olduklarını belirtti. Ancak ismini vermek istemeyen bir yetkili olayı doğruladı. Yetkili, konunun araştırılması için Sağlık Bakanlığının müfettiş görevlendirdiğini kaydetti. Müfettişin yarın Şırnak Kamu Hastanelerinde yetkililerle toplantı yapması bekleniyor.
Yaklaşık 500 bin nüfusu olan Şırnak ve ilçelerinde Sağlık Bakanlığı randevu sistemine göre sadece 3 kadın doğum uzmanı bulunuyor.
İddialara göre Şırnak’ın en büyük ilçesi olan 130 bin nüfuslu Cizre’de geçtiğimiz aya kadar 6 kadın doğum uzmanı bulunuyordu. Bunlardan 3’ü farklı gerekçelerle istifa ederken birinin de eş durumundan tayin aldığı için ilçeden ayrıldığı ifade edildi. Geriye kalan 2 kadın doğum uzmanından biri yasal doğum iznini kullanıyor. Geriye kalan tek kadın doğum uzmanının ise Şırnak Kamu Hastaneleri Sekreterliğince 10 günlük bayram tatilinin ilk 5 gününde Silopi’de sonraki 5 gününde ise Cizre’de görevlendirildiği için Silopi Devlet Hastanesinde görev yaptığı belirtildi.
Öte yandan Cizre Devlet Hastanesi acil bölümünde 2 doktor tek çalıştığı için onlarca hasta tedavi olmak için sıra kuyruğunda bekliyor.

Kaynak: Evrensel

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: 17 çocuk doğum yaparken, 2 bin 404 b...

Bunlar Sağlık Bakanlığı'nın resmi verileri. Gerçek rakamlar ise bundan çok daha fazla.

GÜNÜN FOTOĞRAFI: 25 günün sonunda sezaryen doğum y...

1898 yılında bir kadın boyunun kısalığı nedeniyle normal doğum yaptırılamıyor ve tam 25 gün sonra se...

İsveç’te kadınlar ‘herkese doğumevi’ için yürüdü

İsveç’te binlerce kadın “İlk gelene değil herkese doğumevi” parolasıyla meydanlara çıktı. Kadınlar h...