Çocuk koruma sistemi işlemiyor: Sadece hala değil devlet de sorumlu
İstanbul ve Diyarbakır barolarının 6 yaşındaki çocuğun bakımsızlıktan ölmesiyle ilgili yaptığı açıklamalarda sadece bakım verenlerin değil, desteği sağlamayan devletin de sorumlu olduğu belirtildi.

İstanbul ve Diyarbakır barolarından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, çocuğun yetersiz beslenme ve bakımsızlıktan ölmesiyle ilgili olarak sadece bakım verenlerin değil, gerekli desteği sağlayamadığı için devletin de sorumlu olduğuna vurgu yapıldı.

İstanbul Barosu ve Diyarbakır Barosu çocuk hakları merkezleri bakımsızlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybettiği belirtilen 6 yaşınaki Nur Elif T. ile ilgili açıklama yayınladı.

Ayrı ayrı yapılan açıklamalarda çocuk koruma sisteminin işlemediğine vurgu yapıldı.

GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAMAYAN DEVLET DE SORUMLU

Bianet’in haberine göre İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi şu açıklamayı yaptı:

"Anne ve baba veya çocuğun bakımını üstlenen kişiler; çocuğu kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetiştirmekle, bakımını, yeterli beslenmesini, eğitimini, korunmasını sağlamakla yükümlüdür.

Devlet, çocuğa bakmakla yükümlü olan kişilerin; kendisinden beklenen yükümlülükleri tam olarak yerine getirebilmesi için gerekli önlemleri alır ve gereksinim olduğu takdirde özellikle beslenme, giyim ve barınma konularında maddi yardım ve destek programları uygular.

Anne ve baba veya çocuğun bakımını üstlenen kişiler; çocuğa zarar verecek her türlü kötü muameleden kaçınmak zorunda olup, aksi hali suç oluşturmaktadır.

Çocuğa karşı yapılan kötü muameleyi gören toplumun, bu durumu ilgililere bildirmek yükümlülüğüdür aksi hali suçu bildirmeme suçunu oluşturur.

Haberlere yansıyan; anne ve babası cezaevinde olduğu için halasının bakımı altında olan 6 yaşındaki çocuğun; işkenceye maruz kalması, yetersiz beslenmeden hayatını kaybetmesi kabul edilemez.

Çocuğun bakımını üstlenen hala; bu yükümlülüğünü yerine getirmediği için sorumlu olup, gerekli desteği sağlayamadığı için ise devlet sorumludur. Merkez olarak olayın takipçisi olacağımızı bildiririz."

'EYLEMLER GERÇEKLEŞMEDEN FARK EDİLMELİ'

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ise; "6 yaşındaki çocuğun yetersiz beslenme ve kötü muamele sonucunda hayatını kaybettiği olay ve yakın zamanda kamuoyuna yansıyan benzeri olaylar çocuk koruma sisteminin işlemediğini göstermektedir. İhmal, istismar ve şiddet tehlikesi altında olan çocukların tespitinin yapıldığı, çocukların yalnızca maruz kaldığı eylemler neticesinde değil, bu eylemler gerçekleşmeden de fark edildiği, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkin uygulandığı bir çocuk koruma sistemi oluşturulmalıdır" dedi.

NE OLMUŞTU?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan 6 yaşındaki Nur Elif T.'nin yetersiz beslenme ve bakımsızlık nedeniyle güçsüz düştüğü belirlendi.
Çocuğun hastanede yaşamını yitirmesinin ardından ölümünün şüpheli bulunması nedeniyle İl Emniyet Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.
Babası G.T. ile annesi S.T. cezaevinde tutuklu bulunan ve tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Nur Elif T'nin ağabeyleri Y.T. (9) ve M.T. (12) Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce korumaya alınmıştı. Hala D.T. "çocuğa karşı eziyet", çocukların yakınlarını tehdit ettiği öne sürülen amca S.T. "silahla tehdit" suçundan tutuklanmış, Eskişehir Sulh Ceza Hakimliğince olayla ilgili yayın yasağı kararı alınmıştı.
Çocuğunun ölümünün şüpheli bulunması üzerine gözaltına alınan babaanne tutuklandı.
İlgili haberler
1 öğün ücretsiz yemek kampanyası kadınları buluştu...

Ekmek ve Gül okurları ve Tüm Öğrenci Velileri Derneği ortak bir etkinlik düzenlendi İzmir’de. Konu s...

Suçu sadece velilere-bireylere yıkmak başka çocukl...

Eskişehir'de altı yaşında bir çocuğun yetersiz beslenmeden kaynaklı ölümü, çocuk koruma sisteminin y...

46 örgütten açıklama: Beslenme hakkı çocuğun insan...

Çocuk hak örgütleri, kitle örgütleri, kadın derneklerinin yer aldığı 46 örgüt ‘Beslenme çocuğun insa...