Çocuk susmadı yargı susturdu
Kocaeli’de 13 yaşındaki çocuk, babasının istismarda bulunduğunu annesine anlattı. Anne şikayetçi oldu, mahkeme babayı serbest bıraktı. Anne ‘Çocuklar, anneler susmuyor ama yargı susturuyor’ diyor.

Kocaeli'de şiddet gördüğü eşinden 8 aydır ayrı yaşayan anne H. Ö, boşanma aşamasındayken 13 yaşındaki kızının babası tarafından cinsel tacize uğradığını öğrendi, şikayetçi oldu. İstismara uğrayan çocuk ve olaya tanıklık eden kardeşinin ifadesi alındı. Savcı, baba L.Ö’yü “adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılması” talebiyle mahkemeye sevk etti, mahkeme de babayı serbest bıraktı. Anne H. öfkeli; “Çocuklar, anneler susmuyor ama yargı susturuyor” diyor.
Kocaeli’de gerçekleşen olayda 8 aydır eşinden ayrı yaşayan anne H, geçtiğimiz günlerde 13 yaşındaki kızının babası L.Ö. tarafından cinsel tacize uğradığını öğrenerek şikayette bulundu.

Anne H. “Kızım kardeşiyle televizyon izliyordu. Televizyonda yayımlanan dizide bir karakter üvey babasının cinsel istismarına uğramış, bunu annesine anlatıyordu. O esnada çocuklarımın birbirlerine baktıklarını ve gözlerinin dolduğunu fark ettim; sonra küçük kızım ‘Anne biz sana ablamın yaşadıklarını anlatsak sen babamı öldürürsün’ dedi, büyük kızım konuşmasını engellemeye çalıştı ama konuşup anlatmasını istediğimde her şeyi anlattı. Ben çalışan bir anneyim, çocuklarıma babaanneleri bakıyordu. Kızım daha önce yaşadıklarını babaannesine anlatmış ama o hep geçiştirmiş, ‘Öyle bir şey olmamıştır’ diyip üstünü kapatmış.” şeklinde konuştu.

CEZALARIN YETERSİZLİĞİNİ TARTIŞANLAR VAR OLANI UYGULAMIYOR
Anne H.Ö, olayı öğrenmesinin ardından şikayette bulunduklarını, olayı yaşayan çocuğun ve kardeşinin ifadesinin alınmasının ardından L.Ö’nün gözaltına alındığını, savcının adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk ettiğini, mahkemenin şahsı serbest bıraktığını belirtti.
Anne H. çocuğunun yaşadığı istismarda ne kendisinin ne de çocuğunun sessiz kalmadığını, günlerdir çocuk istismarında cezaların yetersizliğinin tartışılırken yargının varolan yasaları bile uygulamadığını belirterek şunları söyledi:
“Günlerdir televizyonlarda çocuklar susmasın deniyor. Çocuklar susmuyor ama adalet susuyor. Benim çocuğum susmadı, anlattı ama gereği yapılmadı. Bizim can güvenliğimiz yok, bu olaydan önce aldığımız onca tedbir kararına rağmen defalarca kapımıza dayandı, çocuklarıma ve bana hakarette bulundu. Daha kötüsünün olmayacağının garantisi var mı? Bizi kim koruyacak?”
Anne H.Ö’nün anlatımına göre kendisi ve çocukları hakkında koruma kararı olmasına rağmen L.Ö. defalarca kararı ihlal etmiş, ancak herhangi bir yaptırım söz konusu olmamış. İstismar şikayetinin ardından babanın çocukları görme izni de kaldırılmış durumda. Ancak babanın salıverilmiş olması anneyi ve çocukları tedirgin ediyor.

‘UYGULANMAYAN YASALARA BAKSINLAR’
Anne H.Ö’nün başvurduğu Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinden Gözde Meydan, son günlerde çocuk istismarında “cezaların yetersizliği” konusu gündem edilip “idam, hadım” tartışmalarının önümüze sürüldüğünü hatırlatarak: “Var olan yasaların bile uygulanmadığına dikkat çekti. Meydan: “İdam, hadım gibi sorunu daha da derinleştirecek uygulamaları çözüm diye sunmak yerine, her gün benzer biçimde yaşanan bu adaletsizliğe son vermek için var olan yasaları uygulasınlar.”

İSTİSMARCIYA ‘ERKEN BOŞALMA’ İNDİRİMİ, ÇOCUKLA AYNI APARTMANDA EV HAPSİ!
Üst üste gelen çocuğa cinsel istismar haberleri, büyük tepki oluşturdu. Bir yandan ‘idam’, ‘hadım’ gibi cezalar gündeme getirilirken zaten var olan ceza yasaları uygulanmıyor. Son günlerde yaşadıklarımız bile, sorunun cezaların yeterince ağır olmaması değil çocukların yargı tarafından korunmadığının, var olan yasaların uygulanmadığının göstergesi.
- Diyarbakır’da yüzde 50 zihinsel engelli bir erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunan taksiciye mahkeme, “erken boşalma” indirimi uyguladı.
- Bolu’da Öğretmen İsmail S, ile Emre G, 13 yaşındaki bir kız çocuğunu cinsel istismara maruz bıraktı. Anne ve çocuğun şikayeti üzerine tutuklanan sanıklardan biri ‘samimi söylemleri, iyi hali’ ve tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak salıverildi.
- Adana’da apartman görevlisinin çocuğunu taciz eden apartman yöneticisine dava süresince çocuğun yaşadığı apartmanda “ev hapsi” verildi.
- İstanbul Pendik’te istismarcı baba, annenin ve çocukların yaşadığı eve “ev hapsine” gönderildi. Kızını istismar eden kocasını şikayet Ayşegül D, bu ev hapsi sürecinde kocası tarafından işyerinde silahla yaralandı.
- Diyarbakır’da, 16 yaşındaki öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu gerekçesiyle hakkında dava açılan ve kız çocuğunun babasına, “Şeriata gidelim, cezam ölüm de olsa razıyım” diye mesaj çeken imam hatip lisesi öğretmeni 34 yaşındaki A.B’ye “iyi hal indirimi” yapıldı, 4 yıl 8 ay 7 gün ceza aldı.

İlgili haberler
Ayşegül adalet istiyor!

11 yaşındaki kızını istismar eden kocasını şikayet etti, adam serbest bırakıldı. Ayşegül’ü 4 kurşunl...

Tacize uğrayan çocuğun ailesine “burada çalışamazs...

Adana’da apartman görevlisi bir ailenin kızı apartman yöneticisi tarafından 4 yıl boyunca tacize uğr...

‘Beni şeriat mahkemesi yargılasın’ diyen tacizci ö...

Öğrencine cinsel tacizde bulunan, kız çocuğunun babasına şeriat mahkemesinin kendisini yargılaması i...