Çocuklara 1 öğün yemeği çok gören Gebze Belediye Başkanına tepki: Çocuklarımız aç!
Gebze Belediye Meclisinde, ‘Okullarda 1 öğün sağlıklı, ücretsiz yemek’ verilsin teklifini ‘Aç açıkta çocuk yok’ diyerek reddeden Gebze Belediye Başkanına kadınlar tepkili.

Gebze Belediye Meclisinde, CHP’lilerin ‘Okullarda 1 öğün sağlıklı, ücretsiz yemek’ verilsin teklifinin reddedilmesine tepki gösteren Gebzeli veliler, “Çocuklarımız her gün okula aç geliyor, neden böyle bir imkan vermiyorlar” dedi. Önergeyi veren Gebze Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Saide Arslan Çalışkan ise, kampanya başlatacaklarını belirterek “Bir dahaki meclis toplantısına bu teklifi tekrardan götüreceğiz” diye konuştu.

Gebze Belediye Meclisinin kasım ayı oturumunda ‘Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek verilsin’ teklifi, AKP’li Belediye Başkanı tarafından “Okula aç giden çocuk yok, sosyalistlerin uydurması” denilerek reddedilmişti. Gebze’de okul önlerinde konuştuğumuz veliler ise Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ü yalanlıyor: “Çocuklarımız her gün okula aç gidiyor!” diyor.

‘BESLENME ÇANTASINI DOLDURAMIYORUZ’

Mevlana Mahallesi’ndeki Şehit İlker Ağçay İlkokulu önünde zilin çalmasına kısa bir süre kala veliler toplanmaya başlıyor. Buradaki velilere ‘Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek olsun ister misiniz?’ sorduğumuzda herkesin cevabı, “Evet, tabii ki” oluyor. Üç torunu okula giden bir kadın “Okullarda bir öğün ücretsiz yemek olsa güzel olur. Benim 3 tane torunum okula gidiyor, çok zorluk çekiyorlar. Beslenme çantasını dolduramıyoruz. Çocuklarımızı okuturken her şey ucuzdu, şimdi değil. Şimdi paranın değeri yok” diyor. Başka bir veli ise, okullarda böyle bir uygulamanın olmasının çok iyi olacağını söyleyerek “En azından çocukların yediği şey aynı olur. Şimdi birisinin durumu iyidir, beslenmesini çok iyi koyar, durumu olmayan çocuk onun gözüne bakar. En azından hepsi aynı şeyi yer” diye konuştu.

‘KARNI TOK OLANLAR HALKI GÖRMÜYOR’

Okul önünde seyyar satıcılık yapan bir kadın ise Gebze Belediye Başkanının aksine “Okullarda aç çocuk olmaz olur mu, var da onlar görmüyor. Bana bak, ben niye yapıyorum bu işi? Benim üniversitede okuyan kızım var, eşim de çalışıyor ama benim kızıma katkı yapmam lazım. Devlet kapısına gitsem, ‘Senin durumun iyi’ deyip gönderiyorlar. Ama kendi yandaşlarına veriyorlar. Keşke okullarda öyle bir imkan olsa. Cumhurbaşkanının Saray’ında çıkan günlük yemek Gebze’yi doyurur. Onlar halkı görmez, onların karınları tok. Bunu da denedik 20 yıl. Benim çocuğum gözünü açtı açalı bunlar var ama hiçbir şey görmedik” dedi.

‘EN AZINDAN ÇOCUKLAR İÇİN BİRLEŞİN’
Sınıf annesi olduğunu söyleyen bir veli ise okullardaki çocuk açlığının geldiği noktayı birebir görenlerden. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin kampanyası için daha önce okul önünde imza da verdiğini de belirten veli, “Öğle aralarında okula geliyorum, benim çocuğum yerken aç kalan çocukların olduğunu görüyorum, rahat edemiyorum. Ben de velileri toplayıp herkesin yapabildiği yiyeceği toplayıp okula getirdim, bütün çocuklara dağıttım. Başkaları nasıl böyle vicdansız olabiliyor onu anlamış değilim” dedi. Gebze Belediye Meclisinde yaşanan tartışmaları sorduğumuz veli “Onların çocukları daha çok yesin ama diğerleri aç kalsın istiyorlar. Benim çocuğumun karnı doyuyor ama benim vicdanım rahat etmiyor. Ben çocuğumun ekmeğini bölüyorum, veriyorum ama o büyük insanlar bunları görmüyorsa ben daha hiçbir şey diyemem. Sınıflara kamera taksınlar, her çocuk yiyor mu yemiyor mu görsünler. Çocuk bunlar en azından çocuklar için birleşsinler” diye konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZ AÇ’

Çocuklar okula aç gelirken, kahvaltı yapamazken neden böyle bir imkan verilmediğini anlayamadığını dile getiren bir başka veli de “Aldığımız maaşlarla nasıl geçinelim? Çocuk yarı aç, yarı tok okula gidiyor. Bir öğün ücretsiz yemek olmalı. Gelip bir gün bizlere misafir olsalar o zaman görürler durumu. İyi şeyleri reddedip, kötü şeyleri kabul ediyorlar. İnsanlar zar zor geçiniyor” dedi. Çocuğunun ‘Anne para yetmiyor, ne yapacağız?’ sorusuna, oğlum ne yapayım demekle yetindiğini anlatan bir veli “Çocuklar aç. Çoğu veli çocuğuna bir şey koyamıyor. Kantin fiyatları da zaten ortada. Millet olarak biz batmışız” dedi.

‘KAMPANYA BAŞLATIP, YENİDEN ÖNERGE VERECEĞİZ’

GEBZE Belediye Meclisinde verdikleri teklif reddedilse de konuyu gündemde tutmaya devam edeceklerini anlatan Gebze Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Saide Arslan Çalışkan, kampanya başlatacaklarını söyledi. Meclise ‘Bir öğün sağlıklı beslenmek her çocuğun hakkıdır’ diyerek bir önerge sunduklarını ve belediye tarafından okullardaki çocuklara bu imkanın sağlanmasını istediklerini anlatan Çalışkan “Önerge okunduktan sonra tartışmalar sürdü ama başkan önergeyi gündeme almadı. İtiraz edip ısrarcı olunca başkan ‘Sosyalistlerin gündemini getiriyorsunuz buraya. Türkiye’de aç yok açık yok’ diyerek konuyu kapatmaya çalıştı” ifadelerini kullandı. Başkanın bu açıklamalarının kamuoyunda gündem olduğunu ve tepki çektiğini dile getiren Çalışkan “Önergemizi kampanyaya dönüştürüp, aralık ayı toplantısında tekrar meclise önerge vereceğiz. Gebze’de kampanya başlatacağız. Mahallelerimizde, okul önlerinde herkesten bu önergemizin hayata geçirilmesi için destek isteyeceğiz, imza toplayacağız. Halkın taleplerini belediyeye taşıyacağız” diye konuştu.

KADINLARIN GEBZE’ DE KAMPANYASI SÜRÜYOR
Mayıs ayından bu yana ‘Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek verilsin’ kampanyasını sürdüren Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Gebze bölgesinde de çalışmalarını sürdürüyor. Okul önlerinde, pazar girişlerinde ve fabrika önlerinde imza toplayan dernek üyeleri, çocukların okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemeğe ulaşması için çalışmalarını sürdürüyor. En son Darıca cuma pazarında stant açan dernek üyeleri, fabrika önlerinde de işçilere kampanyayı duyuruyor, imza topluyor.

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
CHP Gebze: 'Reddedilen 'okullarda bir öğün ücretsi...

CHP Gebze İlçe Örgütünde, CHP'nin Gebze Belediye Meclisine verdiği "Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek"...

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan: Çocuk yoksullu...

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasına il...

Bir öğün sağlıklı ücretsiz yemek teklifi ‘Solcular...

Gebze Belediye Meclisinin kasım ayı oturumunda ‘Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek’ teklifi...