Çocuklara yaz için eğlenceli aktiviteler-1
‘Koca yaz bu çocuklar evde nasıl vakit geçirecek’ diyenler buraya. Bu yaz çocuğunuzla daha çok eğleneceksiniz. İşte size hem zaman ve para açısından uygun öneriler...

Yorucu ve uzun bir okul döneminden sonra nihayet çocuklarımız tatilde. Ancak erken kalkma zorunlulukları, rutin okul faaliyetleri gibi birçok zorluğun geçici bir süreyle de olsa son bulduğu bu dönem, anne ve babalar için başka soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Çocuklar tarafından anlamı; rahatlama ve serbestlik olan tatil dönemi, anne babalar için özellikle zaman ve aktivite planlaması konusunda birçok sorunu beraberinde getiriyor.
Okul döneminde bir çocuğun gününün büyük bir kısmı okulda geçtiğinden anne babalar için günü programlamak nispeten daha kolaydır. Tatil döneminde ise sabahtan akşama kadar çocuğun evde kalacak olması onları endişeye düşürebilir. Ama ev ortamınızda da çocuğun keşfetmesini ve öğrenmesini teşvik etmeye gayret edebilir, çocuğunuza bağımsız, istekli ve meraklı bir birey olması için yardımcı olabilirsiniz. Şunu unutmayın ki onunla geçirdiğiniz zamanın miktarı değil, kalitesi önemlidir.
Çocuğunuzun yaratıcılığını teşvik etmek için bir sürü pahalı oyuncak ya da ekipman satın almanız gerekmez. Yapabileceğiniz en iyi şey iyi bir dinleyici olmak ve çocuğunuzla nitelikli zaman geçirmek. Ona bu şekilde dikkat göstermenizin çocuk üzerinde çok güzel etkiler yarattığını ve anne baba olarak işinizi daha da eğlenceli, ilginç bir hale getirdiğini ve hatta kolaylaştırdığını siz de göreceksiniz. İste size; çocukları tabletlerden, telefonlardan, bilgisayarlardan biraz uzak tutmanız ve çocuğunuzla keyifli,verimli bir tatil geçirmeniz için birkaç ipucu.

* Gazete ve dergilerden çeşitli resimleri kesip A4 kağıt ya da karton sayfalar üzerine yapıştırarak bir hikaye kitabı yapmak ve hikayeyi birlikte oluşturmak eğlenceli olmaz mı?
* Birlikte ayakkabılarınızı temizlemeye ne dersiniz?
* Çocuğunuzla birlikte yemek yapıp servisini çocuğunuzdan yapmasını ister misiniz?
* Hafta sonu çocuğunuzun da fikirlerini alarak birlikte onun odasının şeklini değiştirmek güzel olmaz mı?
* Çocuğunuzla birlikte karşılıklı süt yada meyve suyu içerek sohbet etmeye ne dersiniz?
* Çocuğunuzla, sizin çocukluğunuzda oynamayı en çok sevdiğiniz bir oyunu oynar mısınız?
* Birlikte kısa bir yürüyüşe çıkıp çevremizde olan olaylarla ilgili sohbet etmek ister misiniz?
* Çocuğunuzun yatak takımlarını birlikte değiştirmeye ne dersiniz?
* Akşam yemeği için sofrayı hep birlikte hazırlayarak keyifli dakikalar geçirmek istemez misiniz?
* Akşamları çocuğunuzla birlikte mum ışığında duvara çeşitli gölgeler düşürerek gölge oyunu oynamaya ne dersiniz?
* Çocuğunuza yatmadan önce birlikte seçtiğiniz bir hikaye kitabını okumayı dener misiniz?
* Herhangi bir yerden eve giderken birlikte semt pazarı, alışveriş merkezi ya da bakkala uğrayıp alışveriş yapmaya ne dersiniz?
* Kartondan bir maske hazırlayarak, basit bir drama gösterisi yapabilir misiniz?
* Eve aldığınız bir demet çiçeğin gelişimini ve değişimini birlikte inceler misiniz?

* Market poşetlerini birlikte boşaltabilir, poşetin içindeki yiyecekleri çocuğunuzun çıkarmasına izin verebilirsiniz. Bu esnada şöyle diyebilirsiniz: “Bu ne? Sert mi, yumuşak mı? Kokuyor mu? Sence tadı nasıldır? Sence bu kavanozun içinde ne olabilir? Dolapta buna benzer başka kavanoz var mı?” Bu sayede çocuğunuza nesneleri tanımlama, çeşitli duyularını kullanma, nesneleri sınıflandırma, sayma, sembolleri yorumlama becerisi kazandırabilirsiniz.
* Basit yemekleri birlikte hazırlayıp pişirebilirsiniz. Çocuğunuza poğaçanın üstüne yumurta sürmek, yumurtaları çırpmak, sütü kaba boşaltmak, mısırları mısır patlatma makinesine koymak gibi işler verebilirsiniz. Bunları yaparken “Şu hamura dokunur musun? Nasıl bir his veriyor? Evet bence de yumuşak. Yumurtaları nasıl çırpmıştık? Poğaça yaparken önce ne yapmıştık? Sonra?” gibi sorularla ince kas koordinasyonunu geliştirme neden-sonuç ilişkisini görme, nesnelerin nasıl değiştiğini tanımlama, zamanlama sıralamalarını anlama, bir işi tamamlamak için başkaları ile işbirliği kurma becerileri kazandırabilirsiniz.
* Civarınızda olan günlük olaylar hakkında konuşun. İşe gitmek için yürüyen insanlar, itfaiye arabaları, otobüsler, bisikletler, ağaçlar, gökyüzü, deniz... Sokağınızda gördüğünüz her şey hakkında konuşabilirsiniz. Ona şöyle diyebilirsiniz: “Bu yüksek sesi çıkaran ne acaba? Bir itfaiye aracı olabilir mi? Şu karşıdan gelen kadın ne iş yapıyor olabilir? Sence gökyüzü neden mavi? Bir otobüsün olsa nereye giderdin?” vs. Bu etkinlik çocuğunuza kişilerin toplumda oynadığı rolleri anlama, doğayı anlama ve yorumlama, duygularını ifade etme, yaratıcılık ve hayal gücünü geliştirme gibi birçok beceriyi kazandırabilir.
* Etrafınızdaki nesneleri bir poşete toplayabilir, bu nesneleri sahip oldukları özelliklerine göre ayrıştırabilirsiniz. Çocuklar taş, yaprak, tahta, kağıt vb. nesnelerden koleksiyonlar yapmayı severler. Bir poşete topladığınız nesneleri eve getirebilir, bunları tanımlayabilir, kâğıda yapıştırabilir ve altına adını yazabilirsiniz. Bunları yaparken “Yürürken ne toplayalım? Sence birbirinden çok farklı bu nesnelerin özellikleri neler? Ne farkları var?” gibi sorular yönelterek çocuğa; gözlem becerilerini keskinleştirme, nesneleri özelliklerine göre sınıflandırma, gruplama, karşılaştırma becerisi kazandırabilirsiniz.
* Okul öncesi dönemde küçük kas becerileri gelişimi desteklenmelidir. Bunun için evde nesneleri üst üste dizme, iç içe geçirme, kaptan kaba aktarma, ipe dizme, takma çıkartma, kesme katlama, yoğurma, malzemelere elleriyle şekil verme, ayakkabı bağlama gibi okul öncesi etkinlikleri yaptırabilirsiniz.

3 gün boyunca sürecek yazı dizimizde bugünlük öneriler bu kadar. Yarından itibaren evde, çocuğunuzla birlikte yapabileceğiniz basit ama eğlenceli oyuncak önerileri burada olacak.


İlgili haberler
GÜNÜN ÖNERİSİ: Bırakın çocuklar 'çocuk' olsunlar

Bugünkü önerimizi [email protected]'e gönderdiği mektubuyla Sakarya'dan Ezgi yaptı sizin için...

Çocukları bahar hastalıklarından korumak için 8 tü...

Kışın ardından güneşi görmek hepimizi mutlu ediyor. Özellikle de çocukları… Ancak yeni mevsim sıkınt...

8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Çocuklara yaz için eğlenceli aktiviteler -2

Çocuğunuzla birlikte görsel ürünler ortaya çıkarmaya, bu ürünlerle keyifli zamanlar geçirmeye hazır...

Elbirliğiyle çözülen ‘yaz’ derdi

Eğer Esenyalı’da yaşamasaydım yaz boyunca kızımı ya memlekete anneannesinin yanına gönderecektim ya...

Çocuklara yaz için eğlenceli aktiviteler -3

Çocuklar için tatil önerilerimiz devam ediyor. Bugün de yaz boyunca çocuklara eşlik edebilecek kitap...