Çocukları eğlendiren turizm işçisi kadınlar kendi çocukları da gülsün istiyor!
Disk Dev-Turizm İş sendikasına bağlı çalışan kadın emekçiler, çocukları eğlendirmekle görevli. Ancak kadınların kendi çocukları içinde talepleri var: Kreş ve etüt merkezleri...

Antalya Muratpaşa ilçesinde, yaklaşık üç yıl önce açılan bir çocuk parkında çalışan Disk Dev-Turizm İş sendikasına bağlı çalışan kadın emekçiler ile sohbet ettik. Kadın işçiler, buradaki kafeteryada bulaşıkçılık, aşçılık, servis elemanı, çocuklara kukla gösterisi yapan animasyoncu, kum parkurunda gözetmenlik görevlerinde çalışıyorlar. Kadınların çoğu günde 8 saat çalışıyor. Kendilerini zorlayan en büyük sıkıntı servisin olmaması. Ayrıca çocukları için semtlerde ve okullarda ücretsiz kreş, etüt merkezlerinin olması en büyük talepleri.

Aşçı Elmas Pehlivan bekar bir anne, “Çocuklarımın hem annesi, hem de babası olmak zorundayım. Burada işim bitince eve gidip çocuklarıma aşçılık yapıyorum” diye anlatıyor. Alaylı ve deneyimli bir aşçı Elmas, “Üç yıldır burada çalışıyorum. İşler henüz düzene oturmadığı için yeri geldiğinde biz erkeklerin yapacağı işleri de yapmak zorunda kalıyoruz. Sürekli ayakta çalıştığımız için bizim alanımızdaki çalışanlar, bel ve boyun fıtığı ,varis gibi hastalıklara yakalanıyor. Mutfaklarda çalışanların altı ayda bir portör testi yaptırması gerekiyor. Boğaz kültürleri dahil. İş güvenliği açısından önemli. Fakat daha önce çalıştığım yerlerde ve turizm sektöründe bu testler istikrarlı bir şekilde yerine getirilmiyor.”

ARTIK İKİ ELLERİ DE CEPLERİMİZDE!
Bulaşıkhanede çalışan Hatice, daha önceleri bir butik otelde çalışmış, “Ancak bir sezon çalışabildim. Oralarda uzun süre çalışmak gerçekten çok zor. Kat görevlileri ağır işlerden dolayı kısa sürede kollarda kas yırtılması ve bel fıtığı riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu şekilde sürekli çalışmak oldukça zor.”

“Kıdem tazminatların gaspı ve BES’i kesinlikle istemiyoruz. Eskiden de kesilen fonların nerelere gittiği belli değil. Önceleri tek elleri ceplerimizde iken, şimdi iki elleri de ceplerimize uzanmış durumda” diye ekliyor Hatice.

İŞİMİZ ÇOK ÇABA İSTİYOR
Yine park çalışanlarından Özge, “Cumartesi ve Pazar en yoğun günlerimiz. Kendi çocuklarımız ile haftasonu bir arada olmak mümkün değil. İzin günümüz pazartesi günleri oluyor. Burada çocukları mutlu etmeye çalışıyoruz ve onların can güvenliklerinden de sorumlu olduğumuz için çok çaba istiyor işimiz. Hele ki son zamanlarda artan çocuk istismarlarından sonra anne ve babalar daha kaygılı. Bu yüzden çocuklarının can güvenliğinin olduğu yerlerde olmasını istiyorlar.”

MÜŞTERİ ÇOCUKLARINI EĞLENDİRİRKEN AKILLARI EVDEKİ ÇOCUKTA KALIYOR
Sürekli gelen ailelerle arkadaş gibi olduklarını söyleyen Özge, ancak alanda çalışan kadınların buradaki çocukları eğlendirirken aklının bir yandan evde kendi çocuklarında kaldığını aktarıyor. “Burada çocuklar ve aileler ile sabahtan akşama yüz yüze olduğumuz için sıkıntılı da olsak, rahatsızlansak da onlara yansıtmıyoruz. Gülümsemek zorundayız. İşimiz eğlendirmek ve mutlu etmek üzerine. Ama yine de bizler burada çalışanlar hepimiz sendikada örgütlü olduğumuz için kendimizi şanslı ve özgüvenli hissediyoruz.

İlgili haberler
1 Mayıs’a giderken: 10 işçi kadından 10 talep...

Geçinebilecek bir ücret, haklarını kullanabilecekleri sağlıklı bir çalışma yaşamı, işsizlikten korkm...

Menemen Kent2’li kadınlar 1 Mayıs’a hazırlanıyor

Mahallelerinde yapacakları bir yürüyüşle 1 Mayıs’a katılmaya hazırlanan Menemen Kent2’li kadınlar, k...

BORKAD’lı kadınlar, 1 Mayıs’ı mahallelerinde de ku...

BORKAD’lı kadınlar krize, şiddete, eşitsizliğe ve çocuk istismarına karşı talepleriyle mahallelerind...