Çocukluğumu ‘bana’ bırak!
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Dünya Kız Çocukları Günü’nde çocukların gözüyle çocukluklarını anlattığı bir sergi açtı. Sergi 18 Ekim’e kadar devam edecek.

11 Ekim Günü Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanmaya başlamıştır. Bursa’da Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği de BM Dünya Kız Çocukları Günü’nde Çocuklukluğumu “BANA” Bırak adlı bir sergi düzenledi. Sergide orta okul öğrencilerinin çalışmasıyla çocukların kaleme aldığı resimler, mektuplar ve gazete kupürleri yer aldı. Sergi 18 Ekim 2017 tarihine kadar Nilüfer Dernekler Yerleşkesinde ilgilileriyle buluşacak.

Çocukların toplum tarafından cinsiyetlendirilmeye ihtiyacı yoktur, onların “çocukluk” durumları vardır ve bu yeterlidir. Kız çocuğu/erkek çocuğu diye ayırmak toplumdaki eşitsizliği sürekli hale getirir. Kadınlık ve çocukluk durumu bir araya geldiğinde toplumsal cinsiyet bakışıyla yaratılan kız çocuğu kavramı karşımıza çıkıyor. Bu tanımlama da temelde eşitliği bozan ve hak ihlallerini pekiştiren bir durum olarak yansıyor. Toplum tarafından cinsiyetlendirme -ki bu toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yaratır- çocuklukta başladığı için, kız çocuğuna yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık meşru bir zemin kazanıyor. Bütün bunları tek tek sıralamayı bıraktığımızda ise; yaşam hakkı, gelişim hakkı, eğitim-sağlık hakkı, kendini ifade etme hakkı gibi temel haklarının ihlal edildiğini ve bir kız çocuğu olarak var olma durumun ortadan kalktığını görüyoruz.
Çocuklar için daha iyi bir dünya dileğiyle...
Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği


İlgili haberler
Kız çocukları desteklenirse daha başarılı olur

Genç bir kadın Eda Çulha ve bu genç yaşında bir spor kulübü açmış. Aktif basketbol oynarken sağlık k...

Türkiye'de kız çocukların durumu

Dünya Kız Çocukları Gününde GEN-DER Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifinden Zekican Sarısoy ve...

Her 10 dakikada 1 kız çocuğu hayatını kaybediyor

Kız çocuklarının çocukları çocukluklarını ve hayatlarını yaşayamıyor. Her yıl 7 milyon 500 kız çocuğ...