Çukurova Üniversitesi’nde bir haftada ikinci taciz!
Adana’da bulunan Çukurova Üniversitesi’nde kadın öğrenciler, önceki taciz vakası üzerinden bir hafta geçmeden yine bir tacize maruz kaldılar. Tacizlere üniversite yönetimi sessiz!

Çukurova Üniversitesi'nde geçtiğimiz günlerde yemekhane önünde yaşanan tacizin ardından benzer bir taciz olayı da Fen Edebiyat Fakültesi'nde yaşandı. Tacize maruz kalan öğrenciler ise tacizcilerin bu kadar rahat üniversitede olabilmesine tepkili. Üniversite yönetimi ise tacizlere dair suskunluğunu koruyor.

Çukurova Üniversitesi son bir haftada ikinci taciz olayı ile gündeme geliyor. İlki 14 Kasım'da yemekhane önünde kadınlara bakarak mastürbasyon yapan H.C isimli şahsın kadınların tepkileri üzerine gözaltına alınması ve ardından akli dengesi yerinde olmadığı söylenerek serbest bırakılması ile sonuçlanmıştı. Olayın etkisi sürerken yeni bir tacizin yaşanması tepkilere yol açtı.

Yeni taciz olayı ise 19 Kasım'da Fen Edebiyat Fakültesi binasında gerçekleşti. Edebiyat Bölümü öğrencisi bir kadın "Saat 12 gibi fakülte binasına girdim. Adının sonradan S.U olduğunu öğrendiğim şahıs pantolonu açık bir şekilde duruyordu. Sınıfa gidip eşyalarımı yerleştirip tekrar çıktım, hala aynı şekilde duruyordu" dedi. Ardından hocalara durumu anlattığını söyleyerek güvenliğe ve polise haber verdiklerini ifade etti. Karakola gidip şikayetçi olan öğrenci, karakolda tacizcinin geçmişte de bir taciz gerçekleştirdiğini öğrendi. Öğrenci şöyle devam etti: "Geçmişte de aynı şekilde bir taciz gerçekleştirmiş. Hem de yine bir okulda yapmış bunu. Ama serbest bırakılmış. Şimdi ise aynı şeyi bizim okulda yaptı. Bu kadar rahat bir şekilde üniversiteye girebilmesinin sebeplerinden biri de bu. Çünkü aynı eyleminden dolayı geçmişte herhangi bir ceza almamış".

Yaşanan iki taciz olayında da tacizciler üniversiteye dışarıdan gelen şahıslar. Yemekhane önünde gerçekleşen tacizdeki şahsın çok uzun yıllardır üniversite içerisinde 'tek sigara' sattığı ve üniversite güvenliğinin de yönetiminin de bu konudan haberdar olduğu iddia ediliyor. Aynı üniversite güvenliği öğrencilerin okulda dağıtmak istediği bildiri, gazete gibi faaliyetlere izin vermezken, öğrencilerin kendi talepleri için yapacağı her tür etkinliğe müdahale ederken tacizcilere seyirci kalması düşündürücü.

ÜNİVERSİTE REKTÖRLÜĞÜ SUSKUNLUĞUNU KORUYOR!
Çukurova Üniversitesi yönetimi iki taciz olayı karşısında da suskunluğunu koruyor. Şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmış değil. Yaşanan taciz olaylarına dair görüşmek için aradığımız rektörlük yetkilileri ise "Sizin nereden haberiniz oldu? Bizim haberimiz yok" diyerek olayı geçiştirdiği gibi herhangi bir bilgi de veremeyeceklerini söylediler.

Hem tacizlere maruz kalan öğrenciler hem de diğer üniversite öğrencileri ise üniversitenin tepkisiz kalmasından şikayetçi. Yaşanan ilk taciz olayının ardından görüştüğümüz kadın öğrenciler, "Önümüzdeki dönem yaşanabilecek tacizlerden üniversite yönetimi sorumludur" demişti. Üzerinden beş gün geçmişken bir başka taciz olayının daha gerçekleşmesi ve üniversite yönetiminin tacizlerin üzerini örtmeye yönelik tutumu ise önümüzdeki dönem daha çok tartışılacak gibi görünüyor.

ÇUKUROVA'DA TACİZ VAKALARI...
*Eylül 2017'de kampüsün dışında yer alan fakültelere giden yolda tacizlerin yaşanması üzerine öğrenciler sosyal medyadan #YolTacizleriSonBulsun diyerek seslerini duyurmaya çalışmışlardı. Fakültelerinin önünden belediye ve özel halk otobüslerinin de geçmesini isteyen öğrenciler aynı zamanda ring seferlerinin arttırılmasını talep etmişti. Herhangi bir çözüm bulunmazken öğrencilerin sorunları güncelliğini koruyor.
*Ocak 2018'de İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinde bir kadın öğrenci bina hizmetlisinin tacizine uğramıştı. Gelen tepkiler üzerine sadece hizmetlinin fakültesi değiştirilmişti.
*Mayıs 2018'de Adana Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdu önünde tacize uğrayan kadın, Twitter hesabından KYK'ya yazdığı içeriğe yanıt olarak konunun KYK ile alakası olmadığı yanıtını almıştı. Yurtta kalan kadın öğrenciler hala tacizlere uğradığını söylüyor.
İlgili haberler
Çukurova Üniversitesinde taciz

Çukurova Üniversitesi yemekhanesi önünde mastürbasyon yapan bir kişi kadın öğrencilerin tepkisi üzer...

Çukurova Üniversitesindeki tacizci adli kontrol şa...

Çukurova Üniversitesi yemekhanesi önünde gerçekleşen taciz olayının ardından gözaltına alınan H.C. a...

‘Bir can daha yanmadan tacizin önüne geçelim’

Çukurova Üniversitesi yemekhanesi önünde yaşanan taciz olayı üzerine Çukurova Ünivesitesi öğrencisi...