Cumartesi Anneleri’nin 701. haftası: Yine engelleme!
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran ve sorumlularını arayan Cumartesi Anneleri 701.’i haftada da polis engeliyle karşı karşıya kaldı. Kayıp yakınları engellere rağmen eylemlerini yaptı.

1995 yılından bu yana gözaltında kaybolan yakınlarını arayan ve her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda toplanarak oturma eylemi düzenleyen Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki eylemleri öncesi Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesinin önemli bir bölümü polislerce ablukaya alındı. Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollar bariyerlerle kapatılırken bölgede çok sayıda TOMA konuşlandırıldı. Cumartesi Anneleri’nin toplandığı Hazzopulo Pasajı da polisler tarafından kepenkleri indirilerek kapatıldı. Bunun üzerine eyleme katılmak isteyenler ise İHD binası önünde toplandı.

CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Erkan Baş, Garo Paylan, Ahmet Şık, Serpil Kemalbay, Saruhan Oruç, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, İstanbul İl Başkanı Sema Barboras; Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, sanatçı Ferhat Tunç, gazeteci Hrant Dink’in oğlu Arat Dink ve çok sayıda yurttaş annelere destek olmak için hazır bulundu.

İlerleyen saatlerde Cumartesi Anneleri ellerinde karanfillerle göğüslerinde ise kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinden yürüyüşe geçti.

Cumartesi Anneleri’nin yürüyüşü Büyük Parmakkapı Sokak’ta polisler tarafından engellendi. Annelerin önünü kesen polisler yapılacak eyleme izin vermeyeceklerini söylediler. Bunun üzerine anneler o sokakta yere oturarak kayıplarının akıbetini sordu.

Bu haftaki basın açıklamasını gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak okudu. “701 haftadır gözaltında kaydedilen sevdiklerimizi arıyor ve kaybedenlerden hesap soruyoruz” diyen Ocak şöyle konuştu: “701 haftadır kayıplarımızın akıbetini akıbeti açıklamadığı için, mezar yerleri gizlendiği için suçlular bilinmelerine rağmen cezalandırılmadıkları için Galatasaray’dayız. 701. haftadır hak talep edenlere yönelmiş her türden şiddeti bertaraf etmekle ve adaleti sağlamakla görevli olan devletin, kendi yarattığı inkar, baskı ve şiddet ortamında hukuka, hakikate ve adalete ulaşamadığımız için Galatasaray’dayız. 701 haftadır eksilemeyen yasımız, bitmeyen bekleyişimiz, tükenmeyen umudunuz, solmayan karanfillerimizle meydanlardayız. Mehmet Ertak’ın akıbeti açıklayıncaya ve onu kaybedenler evrensel hukuka uygun yargılanıncaya kadar bu dosya bizim için kapanmayacak. Bu dosyanın avukatı da Mehmet Ertak gibi kaybedildi ve 143 haftadır dosyasında hiçbir ilerleme yok.” denildi.

Maside Ocak tüm engellemelere karşı adalet istemekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı.



POLİSTEN YÜRÜYÜŞE ENGELLEME
Cumartesi Anneleri, polis ablukasına rağmen, İHD İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Polis İstiklal Caddesi’ne çıkan Büyükparmakkapı Sokak’ta Cumartesi Annelerinin önünü kesti. Yapılan görüşmede anlaşma sağlanamayınca kayıp yakınları burada oturma eylemine geçti. Basın açıklaması da engellemenin yaşandığı bölgede yapıldı. Açıklama sonrası Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları İHD İstanbul Şubesine döndü.


DİYARBAKIR’DAKİ EYLEME VALİLİK YASAĞI
Diyarbakır'da da kayıp yakınlarının saat 12.00’de Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlemeyi planladığı eylem valilik kararıyla yasaklandı.

GEÇEN HAFTA NE OLMUŞTU?
Cumartesi Anneleri’nin eylemi geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yasaklanmıştı. Yasağa rağmen oturma eylemi yapmak isteyenlere polis saldırmış; aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi darbedilerek gözaltına alınmıştı. Hafta ortasında konuya ilişkin konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Cumartesi Anneleri’nin eylemine bundan sonra izin verilmeyeceğini söylemişti.
Dün basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ise ne olursa olsun kayıplarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirterek, bu hafta da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını açıklamıştı.

İlgili haberler
GÜNÜN ŞARKISI: Cumartesi

Cumartesi Annelerinden Güzel Şahin geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti dün. Ona Cumart...

Cumartesi Anneleri’nin 700. haftasına polis saldır...

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. Galatasaray M...

Cumartesi’den kalan...

Cumartesi Anneleri umutlu ve dirençli bir mücadelenin çok özel bir yerinde duruyorlar. Bıkmadan usan...