Cumartesi Anneleri’nin yeni yıl dileği demokratik bir Türkiye
Cumartesi Anneleri: Yeni yılda kayıplarımızı aramayı sürdüreceğiz, dileğimiz kayıplarımıza ulaşmamızı mümkün kılacak demokratik bir Türkiye...

Yılın son buluşmasını gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, 2019’da da kayıplarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini söyledi: “Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen umudumuzu ve arayışımızı sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Yeni yılda kayıplarımıza ulaşmamızı mümkün kılacak demokratik bir Türkiye dileyeceğiz.”

Zorla kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için 23 yıldır mücadele veren Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği buluşma, 18 haftadır polis zoruyla engelleniyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı ile Beyoğlu Kaymakamı tarafından 700. haftasında yasaklanan Cumartesi Anneleri eylemi bu hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapıldı. HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Oya Ersoy ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin katılımıyla gerçekleşen 718. hafta basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon’dan Sebla Arcan okudu.

‘TALEPLERİMİZİN MUHATABI DEVLET BİZE BARİKAT KURDU’
Kayıplarına ulaşmak ve kaybedenlerden adil bir yargı önünde hesap sormak dileğiyle buluştuklarını söyleyen Arcan, “25 Ağustos 2018’den beri taleplerimizi haykırmayalım diye Galatasaray polis ablukasına alınmış, çelik bariyerlerle çevrilmiş ve ağır silahlı polislerce adeta gözaltına alınmış durumda. Meşru taleplerimizin muhatabı olan devlet; TOMA’sıyla, kalkanıyla, gözaltı araçlarıyla, silahları ve gaz bombalarıyla bize karşı barikat kurmuş. Bütün bunlar Anayasa’nın ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin güvencesinde olan, barışçıl toplanma hakkımızı kullanmak istediğimiz için yapılıyor.” dedi.

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MEKAN SEÇME HAKKINI DA KAPSAR’
İfade özgürlüğünün demokratik bir yönetim biçiminin işleyişi için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Arcan, Cumartesi Anneleri’ne yönelik keyfi hak ihlallerine son verilmesini ve Galatasaray’daki ablukanın kaldırılmasını talep etti. İfade özgürlüğünün mekan seçme hakkını da kapsadığına dikkat çeken Arcan şöyle devam etti: “27 Mayıs 1995’den beri buluşma mekanımız olan Galatasaray’da barışçıl açıklama yapma hakkımızın engellenmesine son verilsin. Kayıplarımızın akıbetini açığa çıkartacak, failleri adil bir yargılama sonucunda cezalandıracak siyasi ve adli irade gösterilsin.”

‘ADALETE ERİŞİMİMİZ ENGELLENDİ’
Arcan, 2019 yılında da hak ve özgürlüklere sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı: “2019’da da korkunun esaretine karşı umudun özgürleştirici gücüne sarılmayı sürdüreceğiz. Kayıplarımızdan ve onlarla buluşma mekanımız olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.” Gözaltında öldürülen Gazeteci Ferhat Tepe’nin kız kardeşi Ayşe Tepe, kayıp yakınlarının yeni yıla hiçbir zaman coşku ve kutlama ile giremediğini söyledi. Yeni yılda da hak, adalet, barış ve demokrasi taleplerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Tepe devlet yetkililerine seslendi: “Bunu bir inatlaşma olarak algılamayın. Kimse bizim yaşadığımız acıları yaşamasın istiyoruz. Bu annelerin kayıplarını arama mücadelesidir, en insani mücadeledir. Ve şu an yapılan bu insanları tekrar cezalandırmaktır.”
Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak da, 2018’de adalete erişimlerinin engellendiğini ifade etti.

İlgili haberler
GÜNÜN HEYKELİ: Arzum Onan’ın ‘Cumartesi Anneleri’...

Heykel sanatına yönelen Türkiye eski güzellik kraliçesi Arzum Onan, ‘Cumartesi Anneleri’ için heykel...

GÜNÜN ŞARKISI: Cumartesi

Cumartesi Annelerinden Güzel Şahin geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti dün. Ona Cumart...

Cumartesi Anneleri’nin 700. haftasına polis saldır...

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. Galatasaray M...