Cumhur İttifakı'nın başörtüsü ve aile düzenlemesini içeren anayasa teklifi Mecliste
AKP'nin başörtüsüne anayasal dayanak getirdiği ve aileyi yeniden tanımladığı anayasa değişikliği teklifi, defalarca ertelendikten sonra bugün AKP, MHP ve BBP'den 336 vekilin imzasıyla Meclise sunuldu.

AKP'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifi, partinin Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in yaptığı açıklamayla birlikte Meclise sunuldu.

Başörtüsü serbestliğine "anayasal güvence getiren" ve aileyi kadın erkek birlikteliği şeklinde yeniden tanımlayan anayasa değişikliği teklifine AKP, MHP ve BBP'den 336 milletvekili imza attı. Teklife ilk imzaları atan isimler ise TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Özlem Zengin, yaptığı açıklamada "'90'larda başörtülü kadınlar nezdinde tüm inanan insanlar için bir soykırım yaşandığını" öne sürdü. "Bu yasaklar bitti, helalleşelim" çağrıları için ise "Yaralayıcı buluyorum" dedi.

Anayasa değişikliğini, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sunduğu başörtüsü kanun teklifinin ardından gündemlerine aldıklarını söyleyen Zengin, "Esas olan hak ve hürriyetlerin kanunla verilmesi değildir. Bir hürriyet bir hukuk kuralı tarafından teminat altına alınmak isteniyorsa bu ancak anayasayla olabilir. Tersinin olması hukukun işleyişine aykırıdır" iddialarını öne sürdü.

"CHP'NİN KANUN TEKLİFİNE HAYIR DİYORUZ"

CHP'nin sunduğu kanun tekifinde "Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz" deniliyordu.

Zengin, "CHP'nin bu kanun teklifine, hayır diyoruz, içeriğine hayır diyoruz. Şu an Türkiye'de hiçbir konuda yasak yok. Hiçbir yerde bir sorun yokken sizce neden CHP böyle bir teklif verdi. Sözlerimiz itibar görmüyor, sizin yazılı bir şeye ihtiyacınız var, diyerek yapılmıştır" dedi.

"REFERANDUMA GİTME İHTİYACI DUYMADAN…"

CHP'nin kanun teklifini reddederken kendi anayasa değişikliği tekliflerine destek isteyen AKP'li Zengin, "Bu TBMM'de çözülmelidir, referanduma gitme ihtiyacı duymadan" diye konuştu.

AİLE DÜZENLEMESİ: BİR KADIN VE BİR ERKEK ARASINDA…

Özlem Zengin, aileyi yeniden tanımladıkları değişik maddesine dair ise şunları söyledi:

"2 tane maddemiz var. Bir tanesi bu maddeydi, din hürriyeti başlığı altında verdiğimiz... Bir diğeri de aile müessesesine dair. Eğer bir toplumu tahrip etmek istiyorsanız önce aileyi tahrif etmeniz gerekir. Medeni kanunda belirtilmesine rağmen biz anayasaya evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir müessese olduğu ifadesini de koyuyoruz."

25 KASIM YÜRÜYÜŞÜNE MÜDAHALE SORULDU

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde kadınların yürüyüşüne müdahale edilmesi Zengin'e soruldu. Zengin, "Doğrusu bunlar hiç birbirine benzemeyen konular. Bu konu aynı değil. Biz sonuna kadar şiddete hayır diyoruz" dedi.

İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başını doğru şekilde örtmediği gerekçesiyle gözaltına alınıp öldürülmesi üzerine başlayan ve 3 aydır süren eylemler için ise Zengin, "Bir kadın istiyorsa başını örter, isterse açar. Herkes kendi kararını kendi verir. Bugün Türkiye tarihinin en önemli konularından birini konuşmak için buradayız" dedi.

İsmailağa Cemaati ilişkili Hiranur Vakfında, 6 yaşında başlayan cinsel istismar vakasına dair ise "TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasına karar verdik" dedi.

MECLİSE SUNULMASI DEFALARCA ERTELENMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü yasağına karşı yasa değişikliği önerisine karşı çıkarak anayasa değişikliği teklifi hazırlayan AKP, teklifin Meclise getirilmesini defalarca ertelemişti.

İki gün önce AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin ve Yılmaz Tunç’un katıldığı Saray’daki son toplantıda yeniden gözden geçirilen teklifte herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtiliyor.

Teklifin referanduma götürülmesi için 360, referandumsuz kabul edilmesi için de 400 milletvekilinin kabul etmesi gerekiyor. Ancak Cumhur İttifakı’nın 360’a ulaşamaması nedeniyle muhalefet partilerinin tavrı belirleyici olacak.

Anayasa değişikliğine ilişkin en önemli tartışma ise iktidarın referandumu hedeflemesi. Erdoğan, ekim ayında yaptığı bir konuşmada muhalefete, “Parlamentoda bu iş çözülmüyorsa millete götürelim, kararı millet versin” diyerek referandum çağrısında bulunmuştu. AKP ve MHP anayasa değişikliği teklifini seçim takvimine göre planladığı ve seçimde 3 sandığın konacağı belirtiliyor. Bu nedenle teklifin görüşme takvimi seçime denk gelecek şekilde sarkıtılması gündemde.

Erdoğan’ın 2023 seçimleri yaklaşırken LGBTİ karşıtı bir anayasa değişikliği için referandum çağrısı yapması, Macaristan seçimlerini akıllara getirdi. Macaristan Başbakanı Orban da girdiği son seçimde LGBTİ karşıtı bir referanduma gitmişti.

İlgili haberler
Ne Var Ne Yok 20 Ekim | Antidepresan artışı, Diyan...

Ne Var Ne Yok Sevda Karaca'nın sunumuyla ekranda!

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: Lafta eşitlik, anayasada ayrı...

Başörtüsü tartışmalarının ardından Erdoğan’ın gündeme getirdiği anayasa değişikliğinin içeriği ortay...

Mahallede başörtüsü tartışması: Bize bunlarla gelm...

Kadınlar başörtüsü tartışmasını “Siyasetçilerin birbiriyle tartıştığı, kendi aralarındaki seçim yarı...