Cumhurbaşkanına ‘Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor’ demek de suç sayıldı
Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan kadınlar Cumhurbaşkanına hakaret gerekçesiyle polis baskınıyla gözaltına alındı. Kadınlar yurt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

İstanbul Taksim'de 8 Mart'ta düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'ne katılan kadınlar evleri basılarak gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen ve savcılık ifadeleri alınan kadınlar yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile serbest!

GEREKÇE SLOGANA RİTİM TUTMAK

Kadınların gözaltına alınma gerekçesi ise 8 Mart’ta “Tayyip kaç kaç kadınlar geliyor” ve “zıpla zıpla zıplamayan Tayyiptir” sloganları atması oldu. Maskelerden kimin slogan attığı belli olmayan yürüyüşte, "ritme göre zıplayan"lar arasından seçilen ve slogan attığı iddia edilen 18 kadın hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, aralarından biri 18 yaş altında olan 13 kadın gece yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. 5 kadın da adliyeye gelerek ifade verdi. Gözaltındaki 18 kadından yaşı küçük olan bir kadın ayda bir imza kontrolü tedbiri ile serbest bırakıldı. 4 kadın imza ve yurt dışı çıkış yasağı, diğer kadınlar yalnızca yurt dışı çıkış yasağı tedbiri uygulanması talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Kadınlar mahkemeye sevk edildikten sonra serbest bırakıldı.

'YA HEP BERABER YA HİÇBİRİMİZİ'

19. 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü düzenleyicileri, gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen kadınlar için Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. 

“Arkadaşlarımızı buradan almadan hiçbir yere gitmeyeceğiz” diyen kadınlar gözaltılara ilişkin ise; “Tacizcileri, tecavüzcüleri, istismarcıları, kadınları canlı yayında sokak ortasında dövenleri değil hayatları için mücadele eden biz kadınları, 8 Mart’ta ritme göre zıpladıkları için gece evlerine gelerek gözaltına alanlara karşı en büyük cevabımız; bitmeyen feminist isyanımız ve dayanışmamız. Birbirimizi bırakmayacağız, burada beklemeye devam edeceğiz. Ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedi.


GÖZALTILARA TEPKİ YAĞDI

Sosyal medyada aralarında milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kadın, gözaltılara #8MartaDokunma etiketiyle tepki gösterdi.

Manşet fotoğrafı: Meltem Akyol 

İlgili haberler
8 Mart: Hesabımızı yaptık, hesabını soracağız!

Bu 8 Mart’ta ortak taleplerimizle bulunduğumuz her yerde haklarımız ve hayatımız için buluşuyoruz.

8 Mart 2021 | Kadınlar her yerde, mücadele her yer...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar güvenceli iş, şiddetsiz yaşa...

Kadıköy’de 8 Mart eyleminde gözaltına alınan 9 kiş...

Kadıköy’de 8 Mart mitingi sonrası gözaltına alınan 9 kişi hakkındaki tutuklama talebi reddedildi. 9...