Dardanel’de ‘etnik ayrımcılık’ iddiası
Çanakkale’de faaliyet gösteren Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı Hüseyin Çay, Dardanel’e iş başvurusu yapan roman kadınlara yönelik ayrımcılık yapıldığını iddia etti.

Dardanel’in, işçi alımı ilanları üzerine başvuruda bulunan kadın işçilere etnik ayrımcılıkta bulunduğu ileri sürüldü. 6-7 kişilik işçi kadın grubunun iş başvurusu için gittikleri Dardanel’de, “Roman olduğunuz için işe alınmıyorsunuz” cevabı aldıkları belirtildi. Söz konusu iddiaları araştıran ve işçi kadınlarla görüşen Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı Hüseyin Çay, bu durumu kayıt altına aldıklarını ifade etti.  

Gazete Duvar’dan Seçkin Sağlam’a konuşan Çay, “Özgürlüğün ve Barışın kenti Çanakkale’mizde yaşanan etnisite kökenli bir skandalla karşı karşıyayız. Çanakkale merkeze bağlı Kepez beldesinde faaliyette bulunan Dardanel Önentaş Gıda Sanayi fabrikası sebze bölümüne işçi alımlarıyla ilgili Fevzipaşa Mahallemizdeki Roman kadınlarımız sabahın erken saatlerinde taşeron firma tarafından fabrika bahçesinde hiçbir şekilde başvuruları alınmayarak ve hiçbir mülakata tabi tutulmadan daha karşıdan geldikleri sırada işe alınmadıkları söyletilmiştir. Nedenini soran kadınlarımızın aldıkları cevap ‘Roman olduğunuz için işe alınmıyorsunuz’ şeklinde olmuştur. Başvuru formu doldurulmasına dahi izin verilmeyerek, kimliklerine bakılmadan, iş deneyimlerinin konuşulmadığı bir ortamda, fabrikanın insan kaynakları müdürü tarafından taşeron firmaya Roman oldukları için işe alınmadıklarını söyletilmesiyle kadınlarımız, fabrikanın bahçesinde öylece kalakalmışlardır” dedi.

‘İŞ İÇİN ARANDIĞINDA ROMAN OLUP OLMADIĞI SORGULANMASI SKANDALDIR’

“Daha sonra taşeron firma bir kadınımız tarafından iş için arandığında Roman olup olmadığının sorgulanması ses kaydımızda mevcuttur ve bu daha büyük bir skandaldır” diyen Çay, “İnsan Kaynakları departmanıyla görüşme gerçekleştirdiğimizde kadınlarımızdan özür dileyerek firmanın böyle bir ayrımcılık yapmasının mümkün olmayacağını bildirildi. Bu ayrımcılığın Çanakkale’mizde yaşanmasını kınıyoruz. Olayın takipçisiyiz. Konuyla ilgili hukuki süreçleri başlatmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.


İlgili haberler
‘Çocuklarım aç nasıl evde kalayım’ diyen Roman kad...

İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nail Noğay, ‘Evde kal’ çağrılarını eleştiren...

Roman kadınlar: Çocuğuma yedirmek için ebegümeci t...

Çoğunlukla çiçekçilik, hurdacılık, seyyar satıcılık yapan Romanlar, koronavirüs salgınıyla birlikte...

Roman kadınların yükü ağır

Roman kadınlar işte bu dertleri taşıyor: Yoksulluk, şiddet, taciz, eğitimsizlik, erken evlilik, çocu...