Dardanel’e kadınlardan fabrika önünde tepki
Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifinden kadınlar Dardanel'in cinsiyetçi, ırkçı söylemlerine, işçi düşmanı uygulamalarına karşı fabrika önünde eylem yaptı.

Pandemi başında kadın işçileri fabrikada kapalı devre çalışmaya zorlayan Dardanel şimdi de cinsiyetçi sosyal medya paylaşımı ile gündemde. 

Dardanel firması Türkiye- İtalya maçı öncesi Instagram hesabında makarnalı ton balığı fotoğrafının üzerine “Bu akşam makarnaya koyuyoruz” diyerek cinsel şiddeti üreten bir paylaşım yaptı. Dardanel cinsiyetçi paylaşımı sonrası tepkiler alırken, yayımladığı özür açıklamasında “kadınlarımız” ifadesini kullanması da öfkeyle karşılandı. Çanakkale’de fabrika önüne giden Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifinden kadınlar “Bizler sizin kadınlarınız değiliz. Eril aklınızın ve dilinizin parçası olmayacağız” dedi.

DARDANEL’DEKİ SÖMÜRÜ DE HATIRLATILDI

Fabrika önünde açıklama yaparak cinsiyetçi paylaşıma tepki gösteren kadınlar, “Cinsel şiddeti, saldırganlığı yemek kültürüne, spor kültürüne taşıyarak sıradanlaştıran Dardanel’in işçilerine nasıl davrandığını ise çok iyi biliyoruz” diyerek pandemi döneminde kapalı devre çalıştırma uygulamasını hatırlattı:

“8 Mart için yaptıkları reklamda ‘bizi biz yapan kadın çalışanlarımızın emeğidir’ diyerek kadın çalışanlarına değer verdiği açıklaması ikiyüzlülüktür. Dardanel firması tüm sermaye birikimini özellikle kadınların çoğunlukta olduğu işçilerin emeği üzerinden elde etmiştir. Her fırsatta kadın çalışanların emekleriyle bugünlere geldiklerini söyleyen Dardanel şunu çok iyi bilmelidir ki dayanışma ile büyüttüğümüz kadın mücadelemiz sadece yaşamak için değil insanca yaşamak içindir.

Pandemi döneminde işçileri vardiya sonu evlerine göndermeyerek 20 gün aralıksız çalıştıran Dardanel, işçilerin hayatlarını hiçe sayarak, salgın vakalarının üstünü örterek işçileri çalıştırmaya devam etmiştir. En ufak bir itiraz durumunda ise işten çıkarma tehditlerine ve küfürlü hakaretlerine maruz bırakmıştır. Yine bir kadın işçinin iş kazasının üstü örtülmeye çalışılmış ve sebepsiz yere işten çıkarmalar başlamıştır. İşçileri, kadınları fabrikaya kilitleyerek çalıştıran Dardanel’in zihniyeti ile İstanbul sözleşmesini feshedenlerin zihniyeti aynıdır.”

Kadın çalışanlarına haklarının verilmesi ve insanca çalışma koşulları isteyen kadınlar, “İşçi ve kadın düşmanlığınız, paylaşımları sildiğiniz gibi kolay silinmiyor. Suçu ajanslara atarak sıyrılmaya çalıştığınız metinlerle değil, kadın çalışanlarınıza haklarını vererek özür dileyin. Herkesi kadın ve işçi düşmanı Dardanel’i boykot etmeye çağırıyoruz” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Dardanel Ton’da kadın işçilerin posasını çıkardıla...

‘Verilmeyen mesailerimize, düşük ücrete, Kod 29’a karşı direnmemiz gerekiyor. Açlıkla, yoksullukla b...

Dardanel’de ‘etnik ayrımcılık’ iddiası

Çanakkale’de faaliyet gösteren Sosyal Dışlanmayı ve Ayrımcılığı Önleme Derneği Başkanı Hüseyin Çay,...

Siemens’in köle kampından Dardanel’in ‘kapalı çalı...

Bugün alanında tekel olan Dardanel’in abileri Siemens, Bayer, Nestlé, Opel, Coca-Cola, Krupp gibi ka...

‘Dardanel’i, Dardanel yapan kadınlar’dan dinleyin...

Dardanel’in 8 Mart reklamında 'Bizi biz yapan kadın çalışanlarımızın emeğidir' diyerek kadın çalışan...

Dardanel işçilerinin ton balığı kadar değeri yok m...

Kapalı devre çalışma sistemi adı altında zorla çalıştırılan Dardanel işçisi kadınlar: “15 yıldır çal...

Dardanel’in çalışma kampından İstanbul Sözleşmesi’...

Eşitlik, 8 Mart reklamlarında kadına değer verdiğini söyleyip, ilk fırsatta kadınları çalışma kampla...

Çanakkale’den kadınlar seslendi: Bas pedala haykır...

Çanakkale İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, ‘Bas pedala haykır, İstanbul Sözleşmesi yaşatır!’ diyerek...