DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu'dan Burda Bebek işçileri için soru önergesi
DEM Parti Milletvekili Kezban Konukçu, Burda Bebek Fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan 9 kadın işçi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına soru önergesi verdi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Sakarya’nın Hendek ilçesinde faaliyet gösteren Burda Bebek Fabrikasında sendikalı oldukları için işten çıkarılan 9 kadın işçi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.
 Konukçu, Sendikal hak ve özgürlüklerin uluslararası birçok sözleşme ve belgelerle güvence altına alınmış temel haklar olduğunu vurgulayarak 6356 sayılı Kanunda yer alan “İşçilerin, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz” ibaresine dikkat çekti ve şunları söyledi: “21 yıllık AKP iktidarı döneminde ‘Büyük Türkiye’, ‘Yeni Türkiye’, ‘Yerli ve Milli Ekonomi’ gibi birçok söylemlerle emekçilerin üzerinden zengini daha da zengin etmeye dayalı neoliberal işçi karşıtı politikalar hayata geçirilmiş, iş hukuku etkin bir koruma mekanizması olmaktan çıkmıştır”

İŞÇİLER ANAYASAL HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYOR
Türkiye’de Anayasal hak olan sendikalaşma hakkının, yaratılan fiili durumlarla ortadan kaldırılmasına dikkat çeken Konukçu, hakları için mücadele eden işçi ve emekçi direnişlerini hatırlatarak Sakarya’nın Hendek ilçesinde faaliyet gösteren biberon, emzik gibi çeşitli bebek ürünlerinin üretimini yapan ve dünyanın birçok ülkesine ihraç eden, 250 işçinin çalıştığı ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu Burda Bebek Fabrikasındaki işçilerin sendikal hakları için sürdüğü direnişe dikkat çekti ve şunları söyledi: “Kadın ve erkek işçiler arasındaki ücret ve iş yükü eşitsizliği, fazla mesai dayatması, kadın işçilere yönelik müdür ve ustalar tarafından yüksek ses tonu ile azarlanma, saygısızlık, sözlü şiddet, hakaretler, baskı, mobbing, eski çalışan ile yeni çalışan kadın işçiler arasında kıdem farkı olmayışı ve yapılan işten kaynaklı olarak yaşanan meslek hastalıkları sorunlarına karşı Petrol İş Sendikası’nda örgütlenmişlerdir. Sendikanın çoğunluğu elde ederek yetki alması üzerine Burda Bebek patronu 14 Kasım tarihinde örgütlenme çalışması yapan 9 kadın işçiyi Kod 45 ile tazminatsız olarak işten çıkarmıştır. İşten çıkarılan kadınlar ise bir ayı aşkın bir süredir anayasal haklarının tanınması ve yetki itirazının geri çekilmesi talebiyle fabrika önünde direnişlerine devam etmektedirler.
7/24 ÇALIŞMA DÜZENİ 
Kadın işçiler basına vermiş oldukları beyanlarında; işçilerin anayasal sendika hakkını tanımayan patronlara karşı haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini, tüm kadınların sesi olmak, işyerlerinde de kadına yönelik şiddete karşı seslerini duyurmak istediklerini, patronun sendikal örgütlülüğü engellemek için işten attığı işçilere zorla belge imzalatarak dava açılmasını engellemeye çalıştığını, fabrikada kadın ve erkek işçiler arasında ücret ve iş yükü eşitsizliğinin bulunduğunu, performansa göre prim alacakları söylenmesine rağmen bu primleri de hiçbir zaman alamadıklarını, üç vardiya olarak çalıştıkları fabrikada sıklıkla pazar günü mesaiye çağrıldıklarını ve hiç izin kullanmadan 7/24 çalıştırıldıklarını ifade etmişlerdir.
Hak ihlallerinin önüne geçmek adına örgütlenme hakkı işçiler açısından koruyucu bir mekanizmadır ve işçilerin kendilerine tanınan sendikal haklarına ulaşabilmesi ve işçilerin özgür iradesinin esas alınması da insan haklarına saygılı devlet anlayışının bir gereğidir.
Bu bağlamda;
1- Sakarya Hendek’de faaliyet gösteren Burda Bebek Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ‘de kötü çalışma koşulları, cinsiyet eşitsizliği , zorunlu mesai, yöneticilerin ve ustaların kadın çalışanlara yönelik yoğun baskısı, hakaretleri, mobbing, kötü muamele uygulamaları gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalan kadın işçilerin bu sorunlar karşısında sendikalaşmayı tercih etmeleri üzerine 9 kadın işçinin işten atıldıkları ve işçilerin bir ayı aşkın süredir yürüttükleri direnişleri bilginiz dahilinde midir?
2- Burda Bebek Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ‘de Petrol İş Sendikasınca yetki alınmasından sonra işten çıkartmaların başladığı Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir? İşçilerin sendikal haklarından yararlanmalarından dolayı işten çıkartılmaları iddiaları incelenmekte midir?
3- Burda Bebek Fabrikasında 9 kadın işçinin Kod 45 ile işten atılarak tazminat alacaklarının gasp edildiği Bakanlığınızca bilinmekte midir?
4- Burda Bebek Fabrikasının Petrol İş Sendikasına üye olmaları nedeniyle ekonomik kriz koşullarında patronun 9 kadın işçinin kanundan ve toplu sözleşmeden doğan haklarını açıkça ihlal etmesi ve hak ve hukuk dışı uygulamaları karşısında Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
5- Haksız ve keyfi biçimde işten çıkarılan kadın işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının iadesi için Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
6- İşverenler tarafından hak gasplarına uğrayan ve işten çıkarılan kadın işçilerin haklarının korunması için özel önlemler alınması düşünülmekte midir?
7- Sayısız sendikalaşmanın engellendiğinin kanıtlandığı dava sonucu olmasına rağmen sendikalaşmayı engellemeyi yasaklayan yasa ve yaptırımların patronlara yönelik olarak uygulanmamasının nedeni nedir?
8- Son 5 yıl içerisinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işçileri işten atan işyeri sayısı kaçtır? Bunları işyerlerinin kaçı hakkında işlem başlatılmıştır?
9- Bakanlığınızca Kod 29’un yerine getirilen Kod 42 ila Kod 49 arasındaki kodları tazminat ödememek, sendikasızlaştırmak gibi art niyetli amaçlarla hukuksuz ve keyfi olarak kullanan patronlara yönelik herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır?”

Fotoğraf: TBMM Kezban Konukçu

İlgili haberler
DEM Parti Milletvekili Özgül Saki: 'Şiddeti ifşa e...

DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, kadın ve LGBTİ eylemlerine yönelik saldırı ve tacizleriyle gündem...

Diyanet'in aile kitabı: Nişanlıların görüntülü kon...

Diyanet’in dağıttığı aile kitabında iki nişanlının görüntülü görüşmesi veya mesajlaşması caiz değild...

Burda Bebek işçisi Dilek: Buradayız, direnişe deva...

Burda Bebek’te işten atılan 9 kadın işçiden biri olan Dilek yazdı: Burda Bebek’ten Özak’a biz kadın...