DEM Parti Milletvekili Özgül Saki: 'Şiddeti ifşa eden değil icra edenler yargılanmalıdır'
DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, kadın ve LGBTİ eylemlerine yönelik saldırı ve tacizleriyle gündeme gelen Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü Hanifi Zengin'i İçişleri Bakanına sordu.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yanıtlanması için geçen dönem İstanbul Güvenlik Şube Müdürü olan son olarak da Başakşehir İlçe Emniyet Müdürü olarak atanan M. Hanifi Zengin’in eylem ve gösterilerde kadınlara, gazetecilere, LGBTİ’lere karşı işlediği cinsel taciz, hakaret, darp gibi suçların kovuşturulmamasına dair soru önergesi verdi. 

SAYISIZ ŞİKAYET VAR, YAPTIRIM YOK

Soru önergesinde M. Hanifi Zengin'in, kendisine hakaret ettikleri iddiasıyla bir grup kadına dava açtığını belirten Saki, Zengin'in özellikle kadın ve LGBTİ eylemlerinde katılımcılara ve gazetecilere yönelik şiddette ve tacizde bulunduğunu ifade etti. Zengin hakkında çokça suç duyurusu yapılmasına rağmen, sonuç alınamadığı ve görevden alınmadığını belirten Saki, "Taciz, tehdit, darp, görevi kötüye kullanma gibi delilleri somut suçlar işleyen M. Hanifi Zengin’e dair sayısız şikayet görmezden gelinerek bir yargı mekanizması işletilmezken, tacizciye tacizci diyen kadınlar hakkında dava açılması erkek yargı pratiğinin en somut örneğidir. Tacizi ve şiddeti ifşa edenler değil, icra edenler yargılanmalıdır." dedi.

Saki, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması üzerine önergede şu soruları sordu:

1) Başakşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Hanifi Zengin’in faili olduğu suçlar ortadayken görevden alınmamasının gerekçesi nedir?
2) Taciz videoları ve gazetecilere yönelik tehdit videolarıyla tanınan Hanifi Zengin hakkında yürütülen idari bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut değilse gerekçesi nedir?
3) Bakanlığınız tarafından, hak örgütleri tarafından işkence failleri polisler hakkında yapılan şikayetler ve delilleri dikkate alınarak açılmış idari soruşturmalar mevcut mudur?
4) Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde süreklileşen ve Bakanlığınızın yetkisiyle gerçekleşen polis şiddetini sürdürecek misiniz?

Fotoğraf: Özgül Saki

İlgili haberler
Polis şikayet etti; anne, kız ve 3 yaşındaki çocuk...

Van’ın İpekyolu ilçesinde 2018'de Şahin ailesinin evlerine yapılan polis baskınında polislere 'tence...

Geçtiğimiz 25 Kasım'da polis şiddetini ifşa eden T...

Geçtiğimiz sene 25 Kasım'da, polisin alanda uyguladığı şiddeti ifşa ettiği gerekçesiyle hakkında dav...

Trans Onur Yürüyüşü'ne polis saldırdı, 1'i çocuk 8...

‘Devlet ve polis devletinin kolluk kuvvetleri tarafından işkenceye maruz bırakılan transların öfkesi...