DEM Parti'den, kadınların kendi soyadlarını kullanabilmesi için kanun teklifi
Dem Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, AYM'nin soyadı kararını hatırlatarak Meclise, kadınların kendi soyadlarını kullanabilmesini öngören bir kanun teklifi verdi.

Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesinde yer alan "Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir" hükmünü Anayasa Mahkemesi, Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Söz konusu kararda AYM, "Erkek evlendikten önceki soyadını, evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır.” diyerek Medeni Kanun'daki bu hükmün, eşitlik ilkesini ihlal ettiğini ifade etmişti. Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan Yeni Yargı Paketi taslağında da bu maddenin, yine kadının kendi soyadını kullanamayacağı bir şekilde düzenlendiği görülmüştü.

KADININ, EŞİNİN KÜTÜĞÜNE GEÇMESİ EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, bu iptal kararının uygulanması, eşlerin kendi soyadlarını koruması ya da ortak soyadlarına karar verebilmesine dair Meclise bir kanun teklifi verdi. Genel gerekçe olarak Boz, AYM'nin kararını hatırlatırken, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda ifade edilen "Evlenen kadının kaydı kocasının hanesine taşınır. Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır. Ancak dilerse babasının kütüğüne dönebilir" hükmünün de Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve eşlerin ortak bir kütük açabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.

Boz'un Meclise verdiği kanun teklifinin maddeleri şu şekilde: 
1) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 187- Evlenen eşlerden her biri evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla; evlenmeden önceki soyadını, eşinin soyadını veya her ikisini birden kullanabilir.”

2) 4721 sayılı Kanunun 321’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 321- Çocuk, ana ve babanın soyadları ortak ise o soyadını alır. Ana ve babanın farklı soyadları kullanması durumunda ana ve babanın ortak kararıyla soyadlarından birini alır ve 18 yaşına geldiğinde bir yıl içerisinde diğer soyadını seçme hakkına sahip olur.”

3)
25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 23’üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Evlenen kadın veya erkeğin talebi üzerine kaydı eşinin hanesine taşınabilir veya eşler için yeni bir aile kütüğü açılabilir. Kaydını değiştirenler dilediklerinde eski aile kütüklerine dönebilir. Ana ve babanın farklı aile kütüklerinde olmaları halinde doğan çocukların hangi kütükte yer alacağı eşler tarafından ortak kararla belirlenir.”

4) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

5) Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 Fotoğraf: Sümeyye Boz

İlgili haberler
Kadının soyadı mı aileyi yıkacak?

'Aman ne var bunda' deyip geçmemek gerek. Henüz taslak halindeki yargı paketine sıkıştırılmış soyadı...

Yargı Paketi taslağında AYM kararı tanınmadı: Kadı...

Yargı Paketi taslağında, AYM’nin iptal ettiği madde benzer şekilde yeniden düzenlendi. Gerekçede kad...

Kimin soyu, kimin soyadı

AYM üyesi eşitlik hurafe derken davama bakan hakimin söylediği ise eşin ne zaman senin soyadını alac...