Denizli'de kadınlar: İstanbul Sözleşmesi hepimizin, mülteciler serbest bırakılsın
Denizli’de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni sahiplendiği için gözaltına alınan ve haklarında sınır dışı kararı verilen mültecilerin bir an evvel serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Denizli’de kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz eylemine katıldıkları için gözaltına alınan ve haklarında sınır dışı kararı verilen İranlı 4 mülteci için basın açıklaması yaptı.

Candoğan Parkı’nda bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden de mülteci kardeşlerimizden de vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi hepimizin” diyerek mültecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Fatma Alcalı, “Basın açıklamasına katılan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani dün gözaltına alındı. Bu hukuksuzluğun adı ‘Kamu düzenini bozma’ iddiasıyla Göç İdaresi tarafından yapılan keyfi tutuklamadır. İktidarın kadın düşmanı politikalarının bir yansımasını da mülteci düşmanlığında görüyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden de mülteci kardeşlerimizden de vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi hepimizin” dedi.

'HAYATİ TEHLİKESİ OLAN MÜLTECİLERİN GERİ GÖNDERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'

“Hukuk tanımazlıkta İran İslam Rejimi ile yarışan iktidar ve uzantıları idam tehlikesine rağmen hukuksuz sınır dışı kararlarını sıradanlaştırmaya çalışıyor. Hayati tehlikesi olan mültecilerin geri gönderilmesi kabul edilemez” diyen Alcalı, sınır dışı kararından vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Alcalı, “Kadın cinayetlerindeki artışı önleyemeyen iktidar çareyi cinayetlere karşı ses çıkaranların sesini kısmaya çalışmakta görmüştür. Kadın düşmanlığını, hukuk tanımazlığını sınır ötesine taşımıştır. Bu hukuksuzluklara da kadın cinayetlerine de son verecek olan yine bizlerin örgütlü, birleşik mücadelesidir” dedi.

'KADINLAR KATLEDİLİRKEN KAMU DÜZENİ NEREDEYDİ?'

Eyleme katılmanın mülteciler için de anayasal hak olduğunu hatırlatan Alcalı, mültecilerin kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Alcalı, “Kamu düzeni, Fatma Kovan kardeşimiz Denizli’nin Çal ilçesinde Osman Ayvaz tarafından katledilirken neredeydi? Yine Denizli’de Erkan Sivrikaya, Meral Sivrikaya’yı çocuğunun yanında katlederken neredeydi kamu düzeni? Üniversite öğrencisi Aleyna Yurtkölesi katledilirken neredeydi? Tuğba Tokbaş’ın katledilmesine seyirci kalan ‘kamu düzeni’ İstanbul Sözleşmesini savunurken bozuluyor öyle mi? Birlikte, mücadele alanlarından, örgütlü gücümüzle sesleniyoruz. Mülteci kardeşlerimiz hakkında çıkarılan sınır dışı kararı derhal iptal edilmelidir, mülteci kardeşlerimiz serbest bırakılmalıdır. İstanbul Sözleşmesi hepimizindir” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mültecilere sınır d...

Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 4 İranlı mültec...

Mültecilerin İstanbul Sözleşmesi'ni savunması suç...

Denizli'de İranlı 4 mülteci “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” eylemine katıldıkları gerekçesi...

Ablası İran rejimi tarafından katledilen Leili Far...

İran’da eşitlik mücadelesi veren ve rejim tarafından katledilen Maryam Faraji’nin kardeşi Leili Fara...