8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı dayanışmayla yeniden kuracak
Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir aradaydı. Çadır alanlarında ‘Yaşamı dayanışmayla yeniden kuracağız’ sesi yükseldi.
HATAY-İSKENDERUN

İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki çadır kentte, kadınlar Ekmek ve Gül’ün 8 Mart etkinliğinde bir araya geldi. Kadınlar çadırları gezerek karanfil dağıttı. Ekmek ve Gül’den kadınlar çadırları gezerek buluşma çağrısı yaptı. Kadınlar Ekmek ve Gül’ün 8 Mart mektubuyla kadınlara seslendi. Daha sonra kadınlar ortak alanda buluştu.

İskenderun Ekmek ve Gül’den Makbule Kılıç, yaşanan tüm sorunların birlik ve mücadele içinde çözüleceğini belirtti. Sultangazi Ekmek ve Gül’den Mevhibe Akdeniz ise 11 ilde çeşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi ve depremzede kadınlarla Türkiye’nin her yerinde bir kız kardeşlik köprüsü kurulduğunu söyledi. Son olarak Adana Ekmek ve Gül’den Gülsüm Mansur 8 Mart’ın dünyanın her yerinde mücadele günü olarak kutlandığını belirtti ve depremzede kadınlar için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, çadır kentteki kadınların ihtiyaçlarını sıralayan Mansur, kadınların hijyen talebini dillendirdi. Sağlıklı tuvaletler, hijyenik koşullarda banyo, çamaşır makinelerinin acilen kurulması, daha sağlıklı koşullarda yemek gibi ihtiyaçlar için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Ardından şiir ve müzik dinletisi ile büyük moral bulan kadınlar keman eşliğinde dans etti ve çadırlarına döndü.

Akşam saatlerinde tekrar bir araya gelen kadınlar mum ve tütsü yakarak depremde yaşamını yitiren kadınları andı 

MALATYA: KIZ KARDEŞLİK KÖPRÜSÜYLE DAYANIŞMAMIZI BÜYÜTÜYORUZ

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Malatya Ekmek ve Gül Grubu, Cemal Gürsel’de bulunan Dere Oyun Salonu’nda söyleşi düzenledi. 8 Mart’ın tarihçesiyle başlanan söyleşide Ekmek ve Gül’den Berfin Güler konuştu. “Depremin ilk gününden bu yana barınma, hijyen, ısınma ve su gibi birçok ihtiyacımızı karşılamakta güçlük çektik” diyen Güler şöyle devam etti: “AFAD’ın ihtiyaç listesinde kadın pedinin olmadığını da gördük. Ekmek ve Gül’ün “Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kuruyoruz” kampanyasıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki kız kardeşlerimiz ile hep birlikte dayanışmayı ördük. Kampanyamızın amacı, zor süreçler geçiren kız kardeşlerimizle dayanışmak, onlara psikolojik, hukuki ve sosyal destek sağlamak, diğer ihtiyaçlarını da tespit etmek. Ve bütün bunları yapmak için yola çıktık. Bugün hâlâ koşullarımız çok ağır olsa da 8 Mart’ı kutlamak, bir araya gelmek de çok kıymetli” dedi.

DİYARBAKIR


Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için kadınlar saat 17.00’de Park ormanda toplandı. Toplanan kadınları iki ayrı grup olarak ablukaya alan polis kadınların birleşmesine izin vermedi. “Jin, Jiyan, Azadi”, “Hükümet İstifa”, “Bugün Değilse 14 Mayıs’ta”, “Erdhej nekûje, sistem dikûje (Deprem öldürmedi, sistem öldürdü)” sloganları atan kadınlar bir buçuk saat beklemenin ardından grupların birleşmesine izin verilmeyince basın açıklamasını iptal etti. Depremde hayatını kaybedenler anısına mum yakıp oturma eylemi gerçekleştiren kadınların dağılmasına izin vermeyen polis, uzunca bir süre eylemi bitiren kadınları ablukada tutmaya devam etti. Eylem süresince sık sık ırkçı saldırıya maruz kalan Amedspor’u sahiplenen kadınlar hep birlikte “Diren Ha Diyarbekir” şarkısını söyledi. Alanda bulunan kadın avukatlar, eylemi bitirmek isteyen kadınların dağılmasına izin vermeyen Diyarbakır Emniyeti hakkında kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak suçundan suç duyurusunda bulunacağının bilgisini verdi.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül


ANTEP
DAYANIŞMAYI ÖRÜYOR, YAŞAMI YENİDEN KURUYORUZ

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar Yeşilsu Parkı’nda bir araya geldi. Platform adına açıklamayı Suzan Uzpak okudu. Uzpak “Savaşın, yoksulluğun, cinsiyet eşitsizliğinin ve muhafazâr politikaların sonucu neredeyse her gün bir kadının katledildiği, LGBTİ+ bireylerin her türlü şiddete maruz bırakıldığı, haklarını savunanların cezaevlerinde rehin tutulduğu, kadın emeğinin rekabetçi, güvencesiz, esnek ekonomi politikaları dayatılarak sömürüldüğü, kadınların hukuksal haklarının gaspedildiği, kadını sadece aile ile tanımlayan, onu toplumsal alandan dışlayan gerici-ataerkil politikaların dayatıldığı, kadını güçsüzleştiren ve erkek şiddetine karşı savunmasız bırakmayı amaçlayan bu baskıcı ve çürümüş AKP-MHP iktidar bloğuna karşı kadın mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz” dedi.


URFA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Urfa İl Kadın Platformundan kadınlar 8 Mart için Topçu Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada 6 Şubat günü yaşanan depremler hatırlatıldı ve “Siyasi iktidarın doğal felaket diyerek kendi sorumluluğunu görmezden gelen tüm sorumluluğu doğaya atan, kader ile açıklayan tutumuna karşı bizler yaşanan kayıpların kapitalizmin doğa ve insan düşmanı politikalarının bir sonucu olduğunu bu haliyle sürdürülebilir olmadığını söylüyoruz, ve söylemeye devam edeceğiz” dendi. Depremden etkilenen illerden olan Urfa’da da 8 Mart’ın buruk karşılandığı ve ataerkil kapitalist ülke düzenin hayatlara her anlamda kast ettiği belirtilirken kadınların bu durumun bilincinde olduğu ifade edildi. Savaşın, yoksulluğun, cinsiyet eşitsizliğinin ve muhafazakâr politikaların sonucu neredeyse her gün bir kadının katledildiği, LGBTİ bireylerin her türlü şiddete maruz bırakıldığı, haklarını savunanların cezaevlerinde rehin tutulduğu söylenen açıklamada kadınların onları toplumsal alandan dışlayan gerici-ataerkil baskıcı ve çürümüş AKP-MHP iktidar bloğuna karşı mücadeleyi yükselteceği vurgulandı. Açıklamanın ardından platform üyesi kadınlar Emine Şenyaşar'ı Urfa Adliyesi önünde ziyaret etti.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN
HATAY-ANTAKYA


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Hatay’daki depremzede kadınlar ve gönüllü kadınlar yıkıntılar arasında Uğur Mumcu Meydanı’nda yaşam zinciri oluşturdu. Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile çeşitli noktalardan yürüyüş yaparak meydanda gerçekleştirilen eylemde Türkçe, Kürtçe ve Arapça “Kadın Yaşam Özgürlük” “Hatay’ı yeniden kadınlar kuracak” sloganları ile dayanışma çağrısı yapan kadınlar depremde hayatını kaybedenlerin hesabını sormak için kadınlara birlik olma çağrısı yaptı. Uğur Mumcu Meydanı’nda mor kurdelelerle daire oluşturarak yaşam zinciri kurdu.

İlgili haberler
8 Mart 2023 | İşyerlerinde, direniş alanlarında 8...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü işyerlerinde, hak mücadelesi veren işçilerin direniş alanlarında d...

8 MART 2023 | Dayanışmayla ayaktayız, örgütlenerek...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yık...

Ekmek ve Gül deprem bölgesine 8 Mart mektubuyla se...

‘Bütün bir hayatı yeniden kurmak için; haklarımızdan ve hayatlarımızdan asla vazgeçmemek üzere sefer...