‘Deprem yaralarımızı dayanışma sıcaklığıyla sarıyoruz’
BORKAD’ın, İzmir depremi sonrası depremden etkilenen kadın ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak yaptığı çağrıya kadınlar dayanışmayla yanıt verdi. İhtiyaçlar sahiplerine ulaştı.

Bornova Kadın Dayanışma Derneğinin (BORKAD) İzmir depremi sonrası depremden etkilenen kadın ve çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için çağrısını yaptığı dayanışma kampanyasına kadınlar güç verdi. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi, Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ile Antalya, Balıkesir, Didim Ekmek ve Gül Grupları topladıkları ihtiyaç malzemelerini İzmir’e gönderdi. Her yaş grubundan kadınların gösterdiği dayanışma sonucunda Bayraklı ve Bornova’nın çeşitli yerlerinde kurulan çadır kentlerdeki yaklaşık 25 çadıra yardım ulaştırıldı. Kışın gelmesiyle şartların zorlaştığını belirten BORKAD üyesi kadınlar, çadır kentlere hırka, battaniye, atkı, bere gibi malzemeleri dağıttı.  

‘ENKAZDA DA SOKAKTA DA ÖLMEYECEĞİMİZ BİR ÜLKE İÇİN’

Bornova Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Zeynep Reyşen, “Deprem yaralarımızı dayanışma sıcaklığıyla saracağız” diyerek başlattıkları kampanya kapsamında kendilerine ulaşan yardımların bir kısmını belediye ekiplerinin de desteğiyle elden ulaştırdıklarını, kalanını ihtiyaç halinde dağıtılmak üzere deprem koordinasyon merkezine teslim ettiklerini ifade etti. “Ulaştırdığımız sadece yardım değildi, kadın dayanışmasının sıcaklığıydı” diyen Reyşen, “Katkı sunan ülkenin dört bir yanından kadınlara, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi, İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Balıkesir, Didim Ekmek ve Gül kadın dernek ve gruplarına İzmir’den kucak dolusu sevgiler. Ne enkaz altında ne evde ne sokakta ne de işyerinde öldüğümüz, şiddet gördüğümüz bir ülke için mücadeleyi de tıpkı böyle ilmek ilmek öreceğiz” dedi.

“Rant ve denetimsizlik uğruna 115 insanı kaybettik. Evleri yıkılan, hasar gören binlerce insan var. Acılar çok taze. Ama dayanışma hepimizi iyileştiriyor” diyen Reyşen, depremzede kadınların tüm ihtiyaçları için yanlarında olmaya, kadın dayanışmasını büyütmeye devam edeceklerini söyledi.


ESENYALI KADIN DAYANIŞMA AĞI: TÜM MAHALLE DAYANIŞMANIN BİR PARÇASI OLDU

Depremin açtığı yaraları dayanışmayla sarmak için çağrı yapan BORKAD’lı kadınlara, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği’nden hemen cevap gelmişti. Kadınlar bu dayanışmanın önemini şöyle vurguluyor:

“İzmir depreminin ardından, depremle ilgili travmalarımız aklımıza geldi. Deprem gerçekten emekçileri, bizleri çok tedirgin ediyor çünkü biliyoruz ki her deprem sonrası mağdur olan biz emekçileriz. Biz dernek olarak bu durumu tartışırken BORKAD’ın çağrısını gördük ve bu çağrıya yanıt vermek istedik. Bu dayanışma bize çok anlamlı geldi. Çok kısa sürede organize olduk. Yaklaşık 4 günlük süreç içerisinde birçok kadın ihtiyaç duyulan malzemeleri toparladı. En önemlisi pandemi boyunca derneğimizin dayanışma götürdüğü, kumanya, erzak götürdüğü kadınlar İzmir depremi için bize ilk yardımlarını ulaştıran kadınlar oldu. Kampanyayı işçi kadınlar da aynı zamanda vardiyalarında diğer işçilere duyurarak, esnaf kadınlar müşterilerine söyleyerek büyüttü. Birçok malzeme hızla toplandı. Bir bağışçımız 200 battaniye organize etti ve nedenini de ‘Ses veren Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ise güvenmemiz gerektiğini düşünüyorum’ diyerek açıkladı ve bu malzemeleri ulaştırdı bize. Bu bizi çok mutlu etti. Biz de kadınlarla el birliği ile son hazırlıkları yapıp malzemeleri BORKAD’a ulaştırdık. Kadın dayanışmasının yaşatacağına inanıyoruz, dayanışmamızı sürdüreceğiz.”


ANTALYA EKMEK VE GÜL GRUBUNDAN İZMİR’E KIZKARDEŞLİK KÖPRÜSÜ….

Bornova Kadın Dayanışma Derneği’nin dayanışma çağrısına, Antalya Ekmek ve Gül Grubu da kız kardeşlik köprüsü kurarak yanıt verdi.

Antalya Ekmek ve Gül Grubundan kadınlar; “İzmir depreminde rant adına göz ardı edilen binalarda yaşanan göçükleri, sonrasında yaşananları medyada üzülerek ve insan hayatının ucuzlaştırılmasına tepki vererek izledik. Kadınların ve çocukların sürekli ihtiyaçlarının olduğu malzemeleri toplamak adına dayanışma ağımızı kurduk. Kadınların afet sonrasında duygusal ve fiziksel yüklerinin daha da artmasını biraz olsun hafifletmek, yanlarında olduğumuzu hissettirmek ve çocukların oyun dünyasından kopmalarını biraz olsun önlemek adına kadın ve çocuk hijyen malzeme ve oyuncaklardan oluşan dayanışmamızın güç verici olduğunu düşünüyoruz. Deprem değil, rant öldürür” diyerek, topladıkları yardım malzemelerini Bornova Kadın Dayanışma Derneğine gönderdiler.


GÜLSUYU GÜLENSU KADIN DAYANIŞMA EVİ: DAYANIŞMA YARALARIMIZI SARAR!

Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi de İzmir’deki kadınlarla dayanışma ağına katılan derneklerden biri; “İzmir'de yaşanan depremin ardından bizler de dayanışma adına ve Bornova Kadın Dayanışma Derneğinin Kampanyasına ses vermek için bir kampanya başlattık. Kız kardeşlik köprülerinin ve dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlatmak istedik. Zor bir süreçten geçiyoruz, herkesin ekonomik koşulları sınırlı ve herkes kendine yetebiliyor olsa da kadınlar bu tür konularda duyarlı. Buradan tekrarlamak isteriz dayanışma en derin yaraları sarmaya ve iyileştirmeye bire bir. Yaşasın kadın dayanışması!”


KOCAELİ EKMEK VE GÜL KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ: BİRLİK OLMANIN GÜZELLİĞİ…

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği de dayanışmanın önemini şöyle vurguladı: “1999 Marmara Depremini yaşayan kadınlar olarak, 30 Ekim günü bir kez daha yıkıldık, enkaz altında kaldık. Öfkelendik, üzüldük, İzmir’e ulaşamamanın yarattığı acı ile birlikte bir araya geldiğimiz üyelerimizle neler yapabileceğimizi tartıştık. Tam da bu anda Bornova Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısı ile harekete geçtik.

Zamanımızın kısıtlı olması sebebi ile elimizde, evimizde, çevremizde atkı bere battaniye vb. ne varsa toplamaya ve hızlıca ulaştırmaya karar verdik. Dayanışmanın verdiği heyecan ile kimimiz atkı bere ördük, kimimiz cebindeki kısıtlı parası ile çorap ve diğer ihtiyaçları karşıladı, uzaklardan gelen battaniye ve liflerimizi de ihtiyaç olur düşüncesi ile ekleyiverdik kolimize. Her eklediğimiz üründe ‘Az mı oldu acaba?’ diye üzülürken dayanışmanın verdiği heyecan ile de içimizi ısıttık ve birlik olmanın güzelliğini yaşadık kız kardeşlerimizle.”

İlgili haberler
Depremzede Zehra Kurt: Ev arıyoruz ama ev yok, ola...

Depremden dolayı evi kullanılamaz halde olan Zehra Kurt, ‘Benim 1800 lira gelirim var. Ev arıyoruz a...

Deprem sonrası kadınlar ne yaşıyor?

Deprem gibi afetler sonrasındaki olumsuzluklara dair kadınların yaşadıkları ise daha özel ele alınma...

Depremin görünür kıldığı: İşsizlik, yoksulluk, açl...

Deprem kaygısıyla çadırlara sığınanların çoğu, pandemi döneminde ya işsiz kalmış insanlardan oluşuyo...