Depremzede Zehra Kurt: Ev arıyoruz ama ev yok, olan da çok pahalı
Depremden dolayı evi kullanılamaz halde olan Zehra Kurt, ‘Benim 1800 lira gelirim var. Ev arıyoruz ama ev yok’ diyerek boş olan evlerin de kiralarının yüksek olduğunu söyledi.

İzmir’de yaşanan deprem sonrası birçok ev oturulamaz hale geldi. Bir yandan evler sırayla boşatılırken diğer yandan insanlar kalabilecekleri kiralık evler bulmaya çalışıyor. Evi orta hasarlı olan ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlilerinin kalınmaması söylediği binalardan biri de Zehra Kurt’un yaşadığı ev.  

68 yaşındaki Zehra Kurt, depreme Osmangazi’deki evinde yakalanmış. ‘Orta hasarlı’ denmiş incelemelerde evine… Ancak ‘Oturulmaz sırayla taşının’ demiş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri…

‘EV GİTTİ, ŞİMDİ KİRA MI VEREYİM KARNIMI MI DOYURAYIM’

“Teker teker ‘Taşının’ dediler, ‘Durulmaz’ dediler. Bilmiyorum nasıl yapacağız. Ev arıyoruz ama ev yok. Olan da çok pahalı. Benim 1800 lira gelirim var. Eşimden emekli aylığı. Kızım var bir tane, o da çalışmıyor. 8 yıldır işsiz. Üniversite makine mühendisliği bölümünde okuyordu, hem de çalışıyordu pazarlama yapıyordu. Babası hastalandığında çıkarıldı. Onlar da haklı babası hastalandığında ona bakmak için 8 ay işe gitmedi. İşsiz kaldı, sonra da iş bulamadı. Ev kendimizin olduğu için yetiriyorduk. Ev gitti, şimdi kira mı vereyim karnımı mı doyurayım” diyor.

‘AYNI SİTENİN İÇİNDE BİZİMKİ ÇÜRÜK YAN BİNA SAĞLAM!’

Yardımlar için henüz kendisine ulaşılmadığını söyleyen Kurt, “5 gündür çadırda kalıyorum. İlk iki gün komşularda kaldım. Sonra buraya geldik, kaç gün kalınır dışarıda… Kafamda hiçbir şey yok, dolanıyor sadece.. O yana koyuyorum bu yana koyuyorum almıyor. Kol kırılmış boyuna asılmış. Aynı sitenin içinde bizimki çürük yan bina sağlam. Bu nasıl olur?” diye soruyor.

Devletin depremde evleri yıkılanlar, zarar görenler için karşılıksız ev vermesi gerektiğini söyleyen Kurt, “Bir evim olsun, ben gene idare etmesini bilirim aldığım maaşla. Ama evsiz olmuyor. Çadır 10 güne kadar bitecek diyorlar ondan sonra ne olacak bilemiyorum. Şeker hastasıyım, tansiyon hastasıyım. İlaçlarımızı veriyorlar çok şükür. Evlerden taksit taksit ücret alacaklarmış ben onu ödeyemem. Çocuk da işsiz. 45 yaşında kızım. Zaten bu yaşta kimseyi işe almıyorlar. 30-35 dedi mi almıyorlar. Aç açıktayız. Bugün doymakla olmaz, bunun sonu var, 15 gün sonrası var, 1 ay sonrası var. Konteyner yapacağız diyorlar ama bilmiyorum. Bu yaştan sonra böyle oturmak da varmış çadır önünde.” diyerek yaşadığı çaresizliği ifade ediyor.


İlgili haberler
Deprem sonrası kadınlar ne yaşıyor?

Deprem gibi afetler sonrasındaki olumsuzluklara dair kadınların yaşadıkları ise daha özel ele alınma...

Depremin görünür kıldığı: İşsizlik, yoksulluk, açl...

Deprem kaygısıyla çadırlara sığınanların çoğu, pandemi döneminde ya işsiz kalmış insanlardan oluşuyo...

Depremin gösterdiği: Bu ülkede çocuklar kendilerin...

‘Hiçbir çocuğun canının bir “mucize”nin ince ipine bağlı olmadığı bir yaşam kurmak bu devletin sorum...