Dersim Kadın Platformu Gülistan Doku’nun ailesini ziyaret etti
Dersim’de kadınlar 5 Ocak’tan beri kayıp olan Gülistan Doku’nun ailesini ziyaret etti. Kadınlar ziyaretten sonra cevap bekleyen sorularını paylaştı.

Dersim Kadın Platformu, 5 Ocak’tan itibaren kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ailesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından yazılı açıklamada bulunuldu. Açıklamada arama kurtarma çalışmalarının henüz bir sonuca ulaşmadığı belirtilerek etkili bir soruşturmanın yürütülmesini, Gülistan’ın bulunmasını ve kamuoyunun aydınlatılmasını talep ettiler.

‘YETKİLERİ MERCİLER KAMUOYUYLA BİLGİ PAYLAŞMIYOR’
22 gündür Gülistan Doku’nun kayıp olduğu belirtilen açıklamada, “Yürütülen arama kurtarma çalışmaları henüz bir sonuç doğurmuş değil. Dün itibarıyla aileye Dersim Kadın Platformu olarak bir ziyarette bulunduk. Hem yanlarında olmak hem de gelinen durum itibari ile bilgi almak için gittik. Yetkili mercilerce arama kurtarma çalışmalarına yönelik kamuoyu ile yeterli bilgi paylaşımı sağlanmıyor. Bu da hem aileyi hem bizleri üzen ve kafa karıştıran haberlerin dolaşmasına sebebiyet veriyor. Aileden ve barodan edindiğimiz kadar bilgiye sahibiz. Aile ile yaptığımız görüşmeyi ve taleplerimizi yasaklardan dolayı sokaklara çıkıp haykıramadığımızdan basın aracılığı ile halkımızla paylaşmak istedik” denildi.

AİLE YENİ GÜLİSTAN OLAYLARININ YAŞANMAMASI KONUSUNDA DUYARLI
Arama ve kurtarma çalışmalarında henüz somut bir ilerlemenin olmadığını vurgulanan açıklamada, “Olay yerinden geçen araç sahipleri dinlendi, kafe önü görüntülerin dudak okuması ile çözümlenmesi için başvuruda bulunuldu. Ama şimdilik yeni bir gelişme yok. Aile yeni Gülistan olaylarının yaşanmaması noktasında çok duyarlı. İlimizde son dönem yaşananlar onları da fazlasıyla üzüyor. Bu olayların birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ve bu nedenle bizlerden yani Kadın Platformu’muzdan “Dersim'de neler oluyor diye tartışmamızı ve özellikle üniversitedeki öğrencilerimiz ile daha sıkı bağlar kurmamızı” talep ettiler. Ablası ise Gülistan’a ait olan sudan da çıkan, bir öğretmenlerinin geç kalan öğrencilerden derse girebilmeleri karşılığında 5 TL toplamasını şikayet eden dilekçeyi hatırlatarak bu durumun önemine ve intihar diye düşünecekse dahi bu gibi olumsuz şeylerin öğrencileri intihara sürükleyebileceğine dikkat çekti” denildi.

‘ETKİLİ BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ’
Aile ile ortak acıları paylaştıklarını dile getirdikleri açıklamada, “Talebimiz ortak. Etkili bir soruşturma yürütülmesi, Gülistan’ın bulunması, kamuoyunun aydınlatılması ve intihar ettiyse dahi onu intihara neyin sürüklediğinin anlaşılması ve bununla hesaplaşmasıdır. Ve yine özellikle üniversitedeki genç kadın arkadaşlarımız basta olmak üzere ilimizde son dönemlerde ciddi artış gösteren taciz, istismar, tecavüz olayları ile ilgili kaygımız da ortaktır. Buradan basın yoluyla bir kez daha taleplerimizi paylaşmak istiyoruz” denildi.

‘EYLEM VE ETKİNLİK YASAKLARINI DOĞRU BULMUYORUZ’
Taciz, tecavüz, istismar olayları üzerine halkımızın ve biz kadın ve çocuk hakları örgütlerinin en yasal yolla tepkilerini dile getirmelerinin önünü kesen eylem ve etkinlik yasağını doğru bulmadıklarını ifade edilen açıklamada, “Bizler yaşanan ve maalesef sistematik hale gelmiş bu olayların önünün alınabilmesi için bu davaların daha şeffaf ve adil yürütülmesini talep ediyoruz. Özellikle son dönemlerde bu olaylarda fazlaca kamu çalışanlarının(kolluk kuvvetlerinin) isimleri geçiyor. Bunlar yokmuş gibi davranmak bunların üzerini örtmez maalesef sadece bu olayları çoğaltır. Bu durumu da gözetirsek özellikle kamu çalışanlarında şiddet, taciz ve tecavüz gibi suçlarda şikayete bakılmaksızın gerekli soruşturma yürütülmelidir. Ayrıca bizler bu davalara gizlilik yasağı getirilmesini ve böylelikle kamuoyuna kapatılmasını doğru bulmuyoruz” denildi.

‘ŞÜPHELİ ZEİNAL ABAKAROV VE AİLESİ NEREDE?’
Dersim'de neler olduğunu ve bu olanlara karşı ne gibi önlemler alındığını merak ettiklerini belirtilen açıklamada, “Gülistan olayındaki tek şüpheli olan Zeinal Abakarov ve ailesi gerçekten nerede? Olaydan bir gün önce çocuğun babası, Gülistan evlerinden ayrıldıktan sonra neden anneyi ve Zeinal'ı darp etti? Ailenin çelişkili beyanlarını da gözüne alırsak aileye yönelik araştırmalar gerçekten bu olay için yeterli mi? Gülistan'ın dilekçesinde yer alan öğretim görevlisine yönelik herhangi bir soruşturma yürütüldü mü ya da yürütülüyor mu? Dersim’de neler oluyor? Tüm bu olaylarda kaç kamu çalışanı sorgulanıyor? Ve ne tür önlemler alındı? Pertek’te yaşanan cinsel istismar vakasının soruşturması ne aşamada? Mağdur çocuklar korunuyor ve failler için gerekli tedbirler alınıyor mu” soruları soruldu.

ELAZIĞ’A GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİ İLETİLDİ
Ayrıca açıklamada Elazığ'da yaşanan ve bölge illerinde de hissedilen 6.8 şiddetindeki depremden dolayı geçmiş olsun dilekleri iletilerek yetkililer harekete geçmeye ve gerekli tedbirleri almaya çağırıldı.

İlgili haberler
Gülistan Doku’ndu, biz döküldük: Kıyıya vuran gerç...

Gülistan’dan hâlâ haber yok, yapılanlar ve açıklamalardan ‘güven’ denilen şey çıkmıyor ve Dersim’de...

Aygül Doku: Soruşturmaya dair kafamızda pek çok so...

Dersim’de günlerdir kayıp olan ve arama çalışmaları süren Gülistan Doku’nun ablası konuştu: Zeynal,...

Kadıköy'de kadınlar sordu: Gülistan Doku nerede?

Kadıköy’de kadınlar Dersim’de 22 gündür haber alınamayan Gülistan Doku içi sokağa çıktı: Bir kişi da...