Dersim Kadın Platformu: ‘Suçların meşrulaştırılmasına ve saklanmasına izin vermeyeceğiz’
Dersim Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Hozat’ta yaşanan iki cinsel saldırı olayına tepki gösterdi.

Dersim Kadın Platformu, Hozat ilçesinde yaşanan iki cinsel saldırı olayını duyurup Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. İlçe merkezinde yapılmak istenen yürüyüşe ise polis izin vermedi. Platform adına yapılan açıklamada, "Kadınlara ve çocuklara yönelik suçların aklanması, meşrulaştırılması ve saklanmasına izin vermeyeceğiz" denildi. Açıklamada, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Hozat Susma Tecavüzü Aklama”sloganları atıldı. Açıklamayı platform adına Gönül Sonbahar okudu. 

‘KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA SALDIRILMAKTA’

Kadınların mücadelesinin bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi gibi koruyucu anlaşmalardan çekilmeye çalışılmakta ve kazanılmış haklarına saldırılmakta olduğunu söyleyen Sonbahar, “Bilinsin ki yasaların caydırıcılığı ve koruyuculuğu olmadıkça, kadına yönelik şiddete ve saldırılara karşı var olan yasalar dahi gereğince uygulanmadıkça ve kadın mücadelesinin önü saldırılarla engellenmeye çalışıldıkça yaşadığımız ülkede hayatlarımız ve haklarımız her geçen gün daha fazla tehlikede.Erkek egemen sisteminden güç alan erkekler bedenimize özgür ve eşit yaşama hakkımıza saldırmaya devam ededursun biz kadınlar birlikteliğimizi ve örgütlülüğümüzü güçlendirdiğimiz her gün bu saldırılara daha güçlü bir şekilde karşı koyuyoruz” dedi.

‘GÖZ YUMMAK SUÇA ORTAK OLMAKTIR’

Şiddet ve cinsel saldırı faillerini saklamanın ve göz yummanın suça ortak olmak olduğu vurgulayan Sonbahar, “Hozat’ta 26 Temmuz 2020’de Fırat Yıldız isimli bir erkek genç bir kadına cinsel saldırıda bulundu, tecavüz etti. 3 kişinin işbirliğiyle gerçekleşen bu saldırı sonrasında mağdurun suç duyurusunda bulunmasına karşı hukuk mağduru korumadı ve fail ve işbirlikçileri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.Ülkenin dört bir yanında kadınların yaşamının bir rutinine dönen şiddet ve cinsel saldırılar ülkenin ve dünyanın her yerinde olduğu gibi Dersim’de ve Hozat’ta da mevcut. Bilinsin ki kendi içerisindeki suçlarla yüzleşemeyen, teşhir edemeyen, tavır sergileyemeyen, her toplum demokratik değerleri taşımaktan uzaklaşır, bu suçlara ortak olur” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELE VE DAYANIŞMAYI YÜKSELTECEĞİZ’

Geçen dönemlerde Hozat’ta açığa çıkan çocuk istismarı vakalarına karşı toplumsal olarak güçlü bir bilinç geliştirilemediği ve karşı koyuş sergilenemediği dile getiren Sonbahar, “Yakın zamanda Hozat’ın bir köyüne bağlı yaylada çobanlık yapan bir erkeğin bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğu ve bu istismar vakasını bildiren ve suç duyurusunda bulunan kişinin toplum tarafından baskı altına alındığını, suç duyurusundan vazgeçmesinin istendiğini, tehdit edildiğini, yaşanan istismarın çocukların cinsel organlarına ve bedenine dokunmanın ‘normal’ olduğu gibi akıl almaz iddialarla meşrulaştırılmaya çalışıldığını ve istismarcının ekonomik çıkarlardan dolayı korunduğu bildirimini aldık. Dersim’de yaşanan her cinsel saldırı, şiddet ve istismar davasının takipçisiyiz. Kadınlara ve çocuklara yönelik suçların aklanması, meşrulaştırılması ve saklanmasına izin vermeyeceğiz. Birlikteliğimizden ve örgütlülüğümüzden aldığımız güçle kadın mücadelesi ve dayanışmasını yükselteceğiz” diye konuştu.

Açıklamanın sonunda, Hozat'ta birliklerin oluşturup kadın platformuna dahil olunması çağrısında bulunuldu.

İlgili haberler
Dersim’de Ö. B. adlı işletmeci bir kadını cinsel s...

Dersim’de bir kadın 15 Temmuz parkında Ö.B. adlı bir işletmeci tarafından cinsel saldırıya maruz bır...

Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi: Gücümüz b...

İstanbul Sözleşmesinin iptalinin tartışmaya açılmasına tepki gösteren ve ‘Hayatlarımızdan ve hakları...

Eskişehir’de kadın zinciri: 'İstanbul Sözleşmesi’n...

Eskişehir'de kadınlar, Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısı ile İsmet İnönü Caddesi'de bi...