Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği: Okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı
‘Mahallelerde, okul önlerinde, işyerlerinde bulunduğumuz her yerde bu hakkın bir an önce tanınması ve güvence altına alınması için çalışacağız. Hakkımız olanı birlikte kazanalım.’

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği “Okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı” şiarıyla başlatılan kampanyaya dair basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında yapılan açıklamada konuşan dernek başkanı Çağla Yolaşan, beslenme hakkının koşulsuz olarak her çocuğa sağlanması gereken temel bir hak olduğunu ve bu hakkı sağlamanın devletin ertelenemez görevi olduğunu söyleyerek “Bütün velileri, kadınları, muhtarları, emek ve meslek örgütlerini, okul aile birliklerini, veli gruplarını, platformları, yerel yönetimleri bu kampanyaya katılmaya ve desteklemeye çağırıyoruz” dedi.

‘TABLO DAHA DA AĞIRLAŞACAK’

Geçtiğimiz yıl Dersim’de 6 mahallede 135 kadınla yaptıkları anketin sonuçlarına göre, katılımcıların temsil ettikleri hanelerin yarısına kırmızı et ve beyaz etin hiç girmediği, 1/3’ünün haftada bir kere, 1/3’ünün ise haftada iki kere makarna pişirdikleri bilgisini hatırlatan Yolaşan “Katılımcıların çoğu mutfak ihtiyaçlarından kısarak ekonomilerini rahatlatmaya çalışıyordu. Bugün de temel gıda malzemelerine dahi erişimi engelleyecek kadar artan fiyatlar sebebiyle bilhassa ebeveyn kadınların en önemli sorunu, çocuklarının beslenmeleri oldu. Ekonomik göstergeler 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında bu tablonun daha da ağırlaşacağını gösteriyor” diye konuştu.

‘HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ OKULA AÇ GİTTİ’

Ekonomik kriz koşullarının artık çocukları sağlığından ettiğini söyleyen Yolaşan “Öğrenciler arasında yapılan araştırmalar gösteriyor ki geçtiğimiz yıl her 4 çocuktan biri okula aç gitti. Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkânlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı. Bu hakka erişim çocukların bugünkü fiziksel sağlıklarını, bilişsel/zihinsel gelişimlerini, akademik gelişimlerini ve okula devamlılıklarını etkilediği gibi çocuk işçiliği, çocuk yoksulluğu, ileri yaşlarda ortaya çıkacak kronik sağlık sorunları gibi çocukların geleceklerini de etkileyecek çok boyutlu sonuçlara ve eşitsizliklere yol açıyor. Beslenmeye bağlı kansızlık, bodurluk, obezite, öğrenme güçlüğü, düşük bağışıklık gibi hastalıklarda artış yaşanıyor” dedi.

‘YÜZDEN FAZLA ÜLKEDE YAŞAM BULAN BİR UYGULAMA’

Okullarda ücretsiz yemek sağlanmasının sadece bugünün konusu olmadığını söyleyen Yolaşan, “Yıllar öncesinden beri gerekliliği gündemde olan, araştırmalara konu olan, çeşitli biçimlerde hayata geçirilen, etkileri tespit edilen, bugün de dünyada yüzden fazla ülkede yaşam bulan bir uygulama” diye belirtti.

‘BU HAKKI SAĞLAMAK DEVLETİN ERTELENEMEZ GÖREVİ’

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği olarak; beslenme hakkının koşulsuz olarak her çocuğa sağlanması gereken temel bir hak olduğunu ve bu hakkı sağlamanın devletin ertelenemez görevi olduğunu söylediklerini aktaran Yolaşan “Bunun etkili, pratik, hayata geçirilmesi mümkün ve milyonlarca çocuğun yaşamını doğrudan etkileyecek yöntemlerinden biri ise okullarda çocuklara ücretsiz öğünler sağlanması. Çocuklarımızın bu hakkının güvencesi Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere yerel yönetimlerdir. ‘Okulda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkı’ diyerek başlattığımız kampanyamızı sizlerle de paylaşıyoruz” dedi.

‘BU HAKKIN SAĞLANMASI İÇİN BULUNDUĞUMUZ HER YERDE ÇALIŞCAĞIZ’

Hedeflerinin, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, çocukların bu hakka kavuşmuş olarak eğitim hayatına başlaması olduğuna vurgu yapan Yolaşan “Mahallelerde, okul önlerinde, işyerlerinde bulunduğumuz her yerde bu hakkın bir an önce tanınması ve güvence altına alınması için çalışacağız. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için hakkımız olanı birlikte kazanalım. Bütün velileri, kadınları, muhtarları, emek ve meslek örgütlerini, okul aile birliklerini, veli gruplarını, platformları, yerel yönetimleri bu kampanyaya katılmaya ve desteklemeye çağırıyoruz” diye konuştu.

İlgili haberler
HDP’li Gergerlioğlu: Okullarda çocuklara sabah kah...

Mecliste yaptığı basın toplantısında konuşan HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, ‘Okullarda çocuk...

Çankaya Belediyesinin 'okullarda ücretsiz öğle yem...

Çankaya Belediyesinin okullara ücretsiz öğle yemeği dağıtma uygulamasını Tuzluçayır Kadınları Dayanı...

Okullarda bir öğün sağlıklı yemek haktır, hakkımız...

Ormanya gezisinde bir araya geldi Kocaeli’de yaşayan kadınlar okulların açıldığı hafta da ‘Okullarda...