Dersim'de kadına yönelik şiddetin sağlık ve hukuk yönü tartışıldı
Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği ile Munzur Üniversitesi Ekmek ve Gül Grubu, 25 Kasım'da kadına yönelik şiddeti tartışmak üzere buluştu.

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği ile Munzur Üniveristesi Ekmek ve Gül Grubu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Dersim Belediyesi'nin Konferans Salonu'nda söyleşi düzenledi.

"Sağlık ve Hukuk yönleriyle, kadına yönelik şiddet" başlığıyla düzenlenen söyleşide Prof. Dr. Gülnaz Karatay ve Avukat Gülşah Kaya konuşmacı olarak yer aldı.


'HER BEŞ KADINDAN BİRİ TACİZE UĞRUYOR'

Prof. Dr. Gülnaz Karatay, "Genç kadınlarda cinsel taciz ve istismar" meselesine dair sunum yaptı. Cinsel şiddetin ne olduğunu örnekleriyle açıklayan Karatay, kampüslerde her beş kadından birinin tacize uğradığını ve bu saldırının yakın çevre tarafından yapıldığını ancak üniveristelerden verilerin az olduğuna dikkat çekerek "Neden? Çünkü üniveristelerin cinsel tacize dair bir tutumları yok. Var olan üniversitelerde de, bu birimler kapatılıyor" dedi.

'GÜÇ İLİŞKİSİNE BAĞLI OLARAK CİNSEL ŞİDDET ARTIYOR'

Cinsel tacizin güçle birlikte ilerlediğine değinen Karatay "Öğrenci-asistan hoca, öğrenci-ev sahibi, öğrenci-işveren gibi durumlarda güç ilişkisine bağlı olarak cinsel şiddet artıyor" tespitinde bulundu.

'ÜNİVERSİTELERDE FLÖRT ŞİDDETİ YAYGIN'

Av. Gülşah Kaya da, kadına yönelik şiddete karşı hukukî korunma yollarına değindi. Kaya, şiddet türlerine dair çeşitli örnekler verdi. Kaya sunumunda, flört şiddetine geniş bir yer ayırdı. Çeşitli örneklerle flört şiddetinin ne olduğunu anlatan Kaya, üniversitelerde flört şiddetinin çok daha yaygın olduğunu söyledi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR"

Şiddetten korunmanın çeşitli hukuki yollarının olduğuna dair açıklamalarda bulunan Kaya, 6284 sayılı Yasa'ya atıfta bulundu. TCK'da, kadına yönelik şiddete karşı cezai yaptırımların neler olduğunu da anlatan Kaya "Hukuk tek başına çözüm mü?" sorusunu sorarak şu değerlendirmelerde bulundu: "İstanbul Sözleşmesi şiddetin kaynağını eşitsizlik olarak açıklıyor. Kaynak eşitsizlik ise o zaman kadına yönelik şiddet de politiktir" dedi.
Kaya, "Kadın erkek eşitliğinin ortadan kaldırılması için bütüncül bir politikanın uygulanması gerekiyor" dedi ve ekledi: "Kullanalım ama tek başına çözüm değil. Dayanışma, yardımlaşma, mağduru suçlamamak, müdahil olmak oldukça önemli. Ama en önemli hayat kurtaran şey örgütlülük."

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Dersim’de 25 Kasım bildirisine valilik yasağı baha...

Dersim'de kadınların 25 Kasım'a dair bildiri dağıtımı yapması Valiliğin 5 günlük eylem yasağı bahane...

Dersim Barosu'ndan şiddet raporu: Cinsel suçlar ar...

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 2021-2022 şiddet raporunu yayımladı. Rapor, cinsel şi...

Namluların ucundan, tankların gölgesinden çıkacağı...

‘Güvenlik tedbirleri’, her türlü yetkiyle donatılmış kolluğa her alanda hareket kabiliyeti sağlıyor....