‘Devlet bizi ölünce mi fark edecek?’
Mamak’ta yaşayan Tülay Erden boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından katledildi. Tülay’ın ailesiyle bir araya gelen Tuzluçayırlı kadınların ortak talebi kadın katliamlarının son bulması oldu.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak boşanma davası açtığı eşi tarafından öldürülen Tülay Erden’in evine başsağlığına gittik. Haberlerde yine kadın cinayeti diye geçen olayı birebir aile ve komşularından dinledik. Komşuları boşanma davası olduğu için evden çıkacaklarını bilerek adamın pusuya yattığını paylaştılar. Tülay ile yan yana olan kardeşi ise yaralı kurtulurken hastanede tedavisi devam ediyor hâlâ.

Acı düşen evde anne ile konuşamadık, çok bitkin durumdaydı. Komşularından Tülay’ı dinledik. Evlenmek ne kadar doğal bir şey ise boşanmanın da o kadar doğal bir şey olduğunu dile getiren arkadaşları isyan ettiler. “Devlet bizi öldürülünce mi sahip çıkacak. Uzaklaştırma kararı olmasına rağmen o adam nasıl yapabilir bunu. Bu karar niye alınıyor madem uygulamayacaksanız. Devlet kadınları korumuyor. Silaha bu kadar kolay nasıl ulaşıyorlar. Caydırıcı cezalar yok. Peki biz ne yapalım, nasıl koruyalım birbirimizi” diye isyanları devam etti.

‘BU CESARETİ KİM VERİYOR?’

Tülay’ın bir komşusu “Bir ehliyet almak için aylarca uğraştırıyorlar ama silah almak bu kadar kolay olmamalı” derken bir diğeri “Cesareti kim nereden alıyor? Adam planlı girmiş apartmana sabah erken saatte gelmiş, biri çıkınca kapı kapanmadan girmiş ve beklemiş” diye anlatıyor yaşananları. Kadınlar görevini yapmadığı, Tülay’ı korumadığı için polise ve devlete öfkeli. Bir kız kardeşimizi daha kaybetmenin acısını paylaştık. Birlikte Tülay ve Tülay gibi kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kız kardeşlerimiz için mücadele etmenin önemini konuştuk.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ile var olan haklarımızı da kullanamaz hale geldiğimizi paylaştık. Bundan sonra da bir kız kardeşimizi daha kaybetmemek için mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü yineledik.


İlgili haberler
Tuzluçayırlı kadınlar sokakta: Geçinemiyoruz

Gelen zamlar ve uygulanan ekonomi politikalarına karşı emekçiler pek çok kentte ‘Geçinemiyoruz’ diye...

Çağdaş Marketler kadın çalışanlarını mağdur ediyor...

Market zincirinde yaşadığı taciz sonucu sözlü ve yazlı şikayette bulunan kadın işçinin şikayeti dikk...

Mahkeme çocuğun değil istismarcının geleceğini düş...

Engelli çocuğu istismara maruz bırakan Ali Dereli’nin geleceğini düşünerek, indirim uygulayan mahkem...